Társoldalunk:
Hírlevél

Button sörrel hangolt élete legfontosabb versenyére

2022.01.12. 20:28

Jenson Button egy podcastban elevenítette fel, milyen, F1-es pilótától szokatlan módon készült fel a 2009-es Brazil Nagydíjra, amelyen 9 helyet előrelépve biztosította be a vb-címet. 

Olyan mértékű szabályváltozásokra, mint amilyennel az idei szezonban kell megbirkóznia a csapatoknak, nem sűrűn van példa a Forma-1-ben. Legutóbb 2017-ben, azelőtt pedig 2009-ben kellett nagy mértékben alkalmazkodniuk az istállóknak, utóbbi évben pedig a Hondából lett Brawn GP-nek sikerült úgy beletalálnia az új regulákba, hogy elhódította mindkét világbajnoki címet. Az abban az évben az első és egyetlen vb-elsőségét ünneplő Jenson Button visszaemlékezett arra a napra, amikor világbajnok lett.

Button ünnepli a vb-címet a 2009-es Brazil Nagydíj utánForrás: AFP/Mauricio Lima

Miután a 2009-es szezon első hét versenyéből hatot megnyert, Button és a Brawn GP is leszálló ágba került, miközben a Red Bull a szezon közbeni fejlesztéseivel rohamos léptekkel közeledett rájuk. Az utolsó előtti futamként szereplő Brazil Nagydíj előtti nyolc versenyen a brit mindössze egyszer állt dobogóra (Monzában lett második), Interlagosba mégis úgy érkezett meg, hogy bebiztosíthatja a vb-címet Barrichellóval és Vettellel szemben. Az időmérőn azonban csak a 14. helyet szerezte meg (csapattársa az első helyről rajtolt), így egyáltalán nem lehetett nyugodt.

A futam előestéjén azonban elhatározta, hogy nem hagyja kicsúszni a kezei közül élete álmát. A verseny előtti estén ittam egy sört, amit valószínűleg nem kellett volna. De ittam egyet a hotel bárjában az apámmal, majd ránéztem és azt mondtam, »Meg fogom nyerni a világbajnoki címet. Meg kell nyernem holnap, a szezon utolsó versenye előtt.« – emlékezett vissza Button High Performance Podcastban. – Ő pedig csak rám nézett és bólintott. A következő napon frissen ébredtem, majd besétáltam a csapathoz, ők pedig csak néztek, hogy »oké.. rendben.«"

Button aztán a futamon előzések sorozatát bemutatva (ne feledjük, ekkor még nem volt DRS) az ötödik helyig jött fel, miközben Vettel a 16. helyről a negyedik, Barrichello csak a 8. helyen zárt.

Button nem csak várta, hogy világbajnok legyen, hanem tett is érte a 2009-es Brazil NagydíjonForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyszerű versenyem volt, életem egyik legjobb futama, amelyen átverekedtem magam a mezőnyön. Az autó nyilván jól ment. Miközben csatáztam, folyamatosan rádióztam, hogy »Hol vagyunk? Hol van Lewis? Hol van Sebastian? Hol kell végeznünk?« A lehető legtöbb infót akartam arról, hogy mennyire kell keményen nyomnom, mennyire kell bátornak lennem az előzési manőverek közben, mivel a legtöbb elég necces volt – elevenítette fel az eseményeket. – A célvonal átszelése ily módon nagyon különleges, érzelmes pillanat volt. Nekem az a verseny, és annak a versenyhétvégének a hullámhegyei és hullámvölgyei olyanok voltak, mint a karrierem két napba sűrítve."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK