McLaren: Senna és Prost óta nem volt ennyire ellenségeskedő párharc

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, ütközés
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 collide during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Zak Brown úgy véli, Ayrton Senna és Alain Prost küzdelme óta ez volt az első olyan idény, amely ennyire mérgező volt a két bajnokesélyes, illetve jelen esetben a csapatfőnökök között. A McLaren Racing vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem csak az élen voltak izgalmak.

A tavalyi évben minden idők egyik legizgalmasabb szezonját láthattuk, hiszen Max Verstappen és Lewis Hamilton között szinte végig rendkívül szoros volt a csata, és a bajnoki cím az utolsó futam utolsó körében dőlt el. Ráadásul a két élpilóta jó néhányszor összecsapott egymással a pályán, ami sokszor vitás helyzeteket szült.

Hamilton és Verstappen többször is ütközött egymással, ami minden szinten rengeteg vitát váltott ki Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Mindez pedig többször is felkorbácsolta az érzelmeket egyik, másik, vagy mindkét oldalon. A felek rengetegszer üzengettek egymásnak a médián keresztül, sőt, nem egyszer előfordult, hogy szabálytalansággal vádolták meg a másikat akár formális, akár informális módon. A McLaren Racing vezérigazgatóját mindez Ayrton Senna és Alain Prost párharcára emlékeztette.

Ez egy hihetetlen év volt a rajtrács elejétől a végéig

– nyilatkozta Zak Brown az Autosportnak. – Rengeteg küzdelem volt, kezdve a Lewis és Max közötti csatával a bajnoki címért. A Senna-Prost-korszak óta nem emlékszem olyan idényre, amely ennyire toxikus volt a két pilóta, illetve csapat között.”

Ahogyan az amerikai üzletember is utal rá, a brazil és a francia pilóta párharca esetében elsősorban ők ellenségeskedtek egymással, még akkor is, amikor már különböző istállónál versenyeztek. Ezúttal viszont sokkal inkább a két csapatfőnök, Toto Wolff, valamint Christian Horner szította a tüzet, illetve a Red Bull részéről sokszor Helmut Marko tanácsadó sem volt rest odaszólni a Mercedesnek vagy személyesen Hamiltonnak. „Egyértelmű, hogy nem kedvelik egymást” – utalt Brown a két csapatfőnökre.

Az 50 esztendős üzletember nem említette, de ha toxikusságról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említeni a két szurkolótábort is. Hamilton és Verstappen néhány rajongója nem ritkán igencsak megkérdőjelezhető módon nyilvánult meg a közösségi médiában az ellenfélről, illetve annak drukkereiről.

A reflektorfény természetesen a két bajnokaspiránsra esett, ugyanakkor nem lehet azt állítani, hogy kizárólag róluk szólt a 2021-es év.

Több időmérő, illetve futam is tartogatott ugyanis meglepetést: Esteban Ocon például nyert a Hungaroringen, az Olasz Nagydíjon pedig a wokingi alakulat pilótái alakítottak nagyot.

Jó néhányszor született meglepő eredmény, ilyen volt a McLaren kettős győzelme is Monzában Forrás: AFP/Miguel Medina

A monzai [futam] nagyszerű volt, mert a McLaren kettős győzelmet aratott – jelentette ki Brown, aki szerint néhány csapat váratlanul jól, vagy éppen rosszul szerepelt. – Az Aston Martin nagyon visszaesett, a Williams pedig [valamennyire] visszajött. Nem hiszem, hogy a Forma-1 valaha is ennyire izgalmas lett volna, és szerintem még jobb lesz.”