Társoldalunk:
Hírlevél

McLaren: Senna és Prost óta nem volt ennyire ellenségeskedő párharc

2022.01.11. 08:30

Zak Brown úgy véli, Ayrton Senna és Alain Prost küzdelme óta ez volt az első olyan idény, amely ennyire mérgező volt a két bajnokesélyes, illetve jelen esetben a csapatfőnökök között. A McLaren Racing vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem csak az élen voltak izgalmak.

A tavalyi évben minden idők egyik legizgalmasabb szezonját láthattuk, hiszen Max Verstappen és Lewis Hamilton között szinte végig rendkívül szoros volt a csata, és a bajnoki cím az utolsó futam utolsó körében dőlt el. Ráadásul a két élpilóta jó néhányszor összecsapott egymással a pályán, ami sokszor vitás helyzeteket szült. 

Hamilton és Verstappen többször is ütközött egymással, ami minden szinten rengeteg vitát váltott kiForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Mindez pedig többször is felkorbácsolta az érzelmeket egyik, másik, vagy mindkét oldalon. A felek rengetegszer üzengettek egymásnak a médián keresztül, sőt, nem egyszer előfordult, hogy szabálytalansággal vádolták meg a másikat akár formális, akár informális módon. A McLaren Racing vezérigazgatóját mindez Ayrton Senna és Alain Prost párharcára emlékeztette. 

Ez egy hihetetlen év volt a rajtrács elejétől a végéig  – nyilatkozta Zak Brown az Autosportnak. – Rengeteg küzdelem volt, kezdve a Lewis és Max közötti csatával a bajnoki címért. A Senna-Prost-korszak óta nem emlékszem olyan idényre, amely ennyire toxikus volt a két pilóta, illetve csapat között.”

Ahogyan az amerikai üzletember is utal rá, a brazil és a francia pilóta párharca esetében elsősorban ők ellenségeskedtek egymással, még akkor is, amikor már különböző istállónál versenyeztek. Ezúttal viszont sokkal inkább a két csapatfőnök, Toto Wolff, valamint Christian Horner szította a tüzet, illetve a Red Bull részéről sokszor Helmut Marko tanácsadó sem volt rest odaszólni a Mercedesnek vagy személyesen Hamiltonnak. „Egyértelmű, hogy nem kedvelik egymást” – utalt Brown a két csapatfőnökre.

Az 50 esztendős üzletember nem említette, de ha toxikusságról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említeni a két szurkolótábort is. Hamilton és Verstappen néhány rajongója nem ritkán igencsak megkérdőjelezhető módon nyilvánult meg a közösségi médiában az ellenfélről, illetve annak drukkereiről. 

A reflektorfény természetesen a két bajnokaspiránsra esett, ugyanakkor nem lehet azt állítani, hogy kizárólag róluk szólt a 2021-es év.  Több időmérő, illetve futam is tartogatott ugyanis meglepetést: Esteban Ocon például nyert a Hungaroringen, az Olasz Nagydíjon pedig a wokingi alakulat pilótái alakítottak nagyot. 

Jó néhányszor született meglepő eredmény, ilyen volt a McLaren kettős győzelme is MonzábanForrás: AFP/Miguel Medina

A monzai [futam] nagyszerű volt, mert a McLaren kettős győzelmet aratott – jelentette ki Brown, aki szerint néhány csapat váratlanul jól, vagy éppen rosszul szerepelt. – Az Aston Martin nagyon visszaesett, a Williams pedig [valamennyire] visszajött. Nem hiszem, hogy a Forma-1 valaha is ennyire izgalmas lett volna, és szerintem még jobb lesz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK