Társoldalunk:

Az F1 vezére figyelmeztet: a járvány idén is átírhatja a versenynaptárt

2022.01.11. 11:00

Stefano Domenicali elárulta, az Egyesült Államok mellett a távol-keleti régiót tartják kifejezetten fontosnak, és Afrikában is szeretnének újra versenyt rendezni. Az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, mindez a járványtól is függ, ami az idei menetrendet is módosíthatja.

Lassan két éve tombol a koronavírus világszerte, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben megszabadul tőle az emberiség. A Forma-1-re elsősorban 2020-ban gyakorolt komoly hatást, de a 2021-es versenynaptárt is befolyásolta, és Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szerint lehetséges, hogy ez idén sem lesz másképp. 

Idén mutatkozik be a Hard Rock Stadium körül zajló Miami NagydíjForrás: Getty Images/2018 AMA Sports Photo Agency/Matthew Ashton - Ama

A tervek szerint 2022-ben bemutatkozik a Miami Nagydíj, valamint két év szünet után visszatér többek között a szingapúri és a szuzukai pálya, ugyanakkor a sanghaji azsfaltcsík ezúttal sem fogadja a mezőnyt, ami az idei évben gazdaságilag kifejezetten nagy érvágás lehet a sportág számára.

Az Egyesült Államok fontos számunkra, és keményen dolgozunk azon, hogy sikeressé tegyük a 2022-es miami [hétvégét] – nyilatkozta Domenicali a német Sport 1-nek. –A távol-keleti régiót szintén nem lehet alábecsülni, főleg Csou Kuan-jü [érkezésével], aki most már az Alfa Romeónál vezet. Kínában egyre nagyobb az érdeklődés, úgyhogy ez a régió is a figyelmünk középpontjába kerül.”

Jelen állás szerint idén 23 futamot rendeznek, ám a jövőben az F1 jogtulajdonosa, a Liberty Media ennél is többet akar. Ami biztos, hogy 2023-ban Katar visszatér (bár kérdés, hogy melyik helyszínen), emellett többször is szó esett arról, hogy az afrikai kontinens három évtized után ismét fogadja a mezőnyt. Korábban Marokkó és Dél-Afrika képviseltette magát, és Domenicali egyik régiótól sem zárkózik el. „Az Afrikába történő visszatérés, legyen szó az északi vagy a déli részéről, nagyszerű lenne” – szögezte le.

A koronavírus ugyanakkor vélhetően még sokáig velünk marad, így a naptár bővítése nyilvánvalóan az aktuális járványhelyzettől is függ. Sőt, Domenicali figyelmeztetett, az sem kizárt, hogy az idei futamok között is lesz olyan, amit halasztani, vagy rosszabb esetben törölni kell.

Hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni, az a COVID körüli helyzettől is függ – utalt az új helyszínek csatlakozására. – A koronavírus-járványt továbbra sem szabad alábecsülnünk. Lehetséges, hogy 2022-ben megint át kell alakítanunk a naptárt.” 

A járvány miatt tavaly ismét két versenyt rendeztek AusztriábanForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hasonló volt a helyzet tavaly is, amikor eredetileg szintén 23 verseny szerepelt a menetrendben, de később négy helyszínt is törölni kellett, és végül nem is tudták mindegyiket pótolni valamelyik másik pályán. Domenicali ezzel pozitívan értékeli első évét, amit jelenlegi pozíciójában töltött.

Nagyon elégedett vagyok – szögezte le. – A Forma-1-nek szembe kellett néznie néhány kihívással a pandémia miatt. Most már könnyű visszatekinteni a hihetetlen bajnokságra, de ilyen körülmények között minden résztvevő számára óriási feladat volt 22 futam teljesítése. Ugyanakkor meglett a jutalma: hatalmas volt az érdeklődés, hála Lewis [Hamilton] és Max [Verstappen] izgalmas csatájának. Az Egyesült Államokban fellendülést tapasztalunk, ami rendkívül fontos számunkra. Ezért kezdődött jól [az én irányításom alatt zajló időszak], és bízom benne, hogy ez alapot ad egy még jobb 2022-es idénynek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK