Egy bennfentes szerint egyáltalán nem biztos, hogy a sértődött Hamilton marad az F1-ben

Forma-1, Lewis Hamilton, Abu-dzabi Nagydíj 2021, dobogó
Second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts on the podium of the Yas Marina Circuit after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülések szerint továbbra is kérdéses Lewis Hamilton jövője a Forma-1-ben, ami elsősorban attól függ, hogy az FIA milyen gyorsan vizsgálja ki a tavalyi szezonzárón történteket. Alain Prost szerint mindkét forgatókönyvnek ugyanakkora a valószínűsége.

Lewis Hamilton továbbra is csendben van, legalábbis ami a nyilvánosságot illeti. A hétszeres világbajnok azóta nem nyilvánult meg semmilyen platformon, hogy a számára vereséggel záruló Abu-dzabi Nagydíj leintését követően Jenson Buttonnak nyilatkozott. Aggódni persze nem kell érte, ezt féltestvére, Nicolas is megerősítette, de továbbra is kérdéses, hogy idén is ott lesz-e az F1 mezőnyében.

Állítólag valóban nem biztos, hogy Hamilton folytatja F1-es pályafutását Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 37. születésnapját múlt hét pénteken ünneplő versenyző hiába rendelkezik 2023-ig érvényes szerződéssel, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem sokkal a szezonzáró után kijelentette, hogy nem biztos versenyzője visszatérésében. Azóta sokan sokfélét mondtak, de hivatalos információ továbbra sem érkezett, így a kérdés még mindig ott lóg a levegőben. Craig Slater, a Sky Sports riportere pedig azt állítja, hogy nem csupán gumicsontról van szó, hanem valóban fennáll a lehetősége annak, hogy az idei világbajnokság Hamilton nélkül induljon.

Jelenleg azt tudom mondani, hogy 69 nappal az idénynyitó Bahreini Nagydíj előtt még mindig nem világos

– kezdte. – Lewis Hamiltonhoz közel álló forrásoktól hallottam, hogy továbbra sem eldöntött, hogy ott lesz-e a rajtrácson a szezon első versenyén.”

Mindezt tovább erősítik a már említett, eddigi utolsó nyilatkozat zárómondatai. Button arról kérdezte Hamiltont, hogy 2022-ben újra megpróbálja-e megszerezni a rekordot jelentő nyolcadik elsőségét, de a Mercedes versenyzője kitérő választ adott.

Emlékezzünk, hogy Abu-Dzabiban, a szezon nagy fináléjának végén ott állt a dobogón Max Verstappen mellett – fogalmazott Slater. – Gratulált neki, és rendkívül méltóságteljesen viselkedett. A nap végén csendben távozott anélkül, hogy beszélt volna az újságíróknak. Az egyetlen interjúját Jenson Buttonnak adta, aminek során a következő évvel kapcsolatban azt mondta, hogy »nos, meglátjuk«.”

Azóta beszéltem különböző személyekkel, akik valamilyen kapcsolatban állnak vele. Nagyjából azt mondták nekem, hogy arra számítanak, hogy Lewis visszatér, és 2022-ben megpróbálja megnyerni a nyolcadik világbajnoki címét.

Azt azonban kijelentették, hogy bár aznap este úgy tűnt, hogy jól kezelte a történteket, a következő napokban nagyon megviselte az, ahogyan elvesztette a győzelmet és ezzel a bajnokságot is. Ne felejtsük el, hogy a csapatrádióban közölte, hogy úgy érzi, a futam vége felé manipulálták az eseményeket.”

Hamiltont rosszul érintették az utolsó körökben történtek Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az FIA azóta vizsgálatot indított, hogy kielemezzék az utolsó körökben meghozott döntéseket. A brit riporter úgy tudja, a Mercedes minél hamarabb akar kézzelfogható eredményeket, mivel ez nagyban meghatározhatja Hamilton jövőjét.

Minél hosszabb ideig húzódik el ez az ügy, minél tovább nem kapunk eredményt, valamint az FIA-tól néhány megállapítást arra vonatkozóan, hogy az F1-nek hogyan kell működnie a jövőben, annál rosszabb lesz Lewis Hamilton helyzete. Ezt egy, a szituációt nagyon jól ismerő forrás mondta, és úgy vélem, ez jelentős dolog. Szóval, miközben az ember arra számít, hogy Lewis visszatér és igyekszik megnyerni a nyolcadik vb-címét, jelen állás szerint a csapaton belül sem egyértelmű, hogy ezt teszi-e.

Feltételezem, minden eshetőség szóba jöhet, talán még az is, hogy Lewis egy évre szabadságra megy, ha nem érzi késznek magát a 2022-es visszatérésre.”

Hamilton jövőjével kapcsolatban megszólalt a Forma-1 egyik négyszeres világbajnoka, a jelenleg az Alpine tanácsadójaként dolgozó Alain Prost is. A francia exversenyző szintén úgy látja, hogy benne van a pakliban a visszavonulás.

Nehéz beleképzelni magunkat az ő helyzetébe – szögezte le a Le Journal du Dimanche-nak adott interjújában. – Bizonyára ugyanannyi oka van arra, hogy abbahagyja, mint a folytatásra, ez ötven-ötven [százalék]. Nagy ütést kapott, de igazán szomorú lenne, ha nem lenne itt ebben a szezonban. Szeretnék optimista maradni, mert még ott van a nyolcadik világbajnoki cím és az új technikai szabályzat, aminek köszönhetően talán három csapat is ott lesz az élen, és négy-öt pilóta harcol a címért.”