Társoldalunk:
Hírlevél

Gasly jobbnak tartja magát Péreznél, csalódott a Red Bullban

2022.01.10. 12:53

Úgy érzi, hogy a Red Bulltól nem kapja meg a neki járó elismerést, miközben jobb teljesítményt nyújt az Alpha Tauriban, mint Sergio Pérez a Red Bullban. Pierre Gasly ezzel együtt nem adja fel a reményt, hogy a világbajnoki címért harcoljon, még ha ezt másik csapatban is kell majd megtennie.

Pierre Gasly élete legjobb idényét teljesítette tavaly a Forma-1-ben. Az Alpha Tauri versenyzője 2020-szal ellentétben futamot ugyan nem nyert, de először szerzett több mint 100 pontot, és az időmérőkön 16 alkalommal jutott be a legjobb hatba. Utóbbi csak a világbajnoki címért csatázó, a mezőnyből kiemelkedő Max Verstappennek és Lewis Hamiltonnak jött össze többször, ami szintén jól mutatja a konstruktőri pontversenyben a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren és az Alpine mögött csupán a hatodik helyet megszerző istálló francia pilótájának képességeit. Ám amellett, hogy saját teljesítményével elégedett, Gasly úgy érzi, a Red Bull nem becsüli meg őt eléggé.

Gasly a hátán vitte az Alpha Taurit 2021-benForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

„A valaha volt legjobb Pierre Gaslyt látják a Forma-1-ben – jelentette ki az Auto Motor und Sportnak az F1-ben 2017-ben debütáló 25 esztendős pilóta. – Úgy érzem, hogy több tapasztalattal jobban megértem, hogy mi történik körülöttem. Sokkal jobban az irányításom alatt tartom a dolgokat. Pontosan tudom, hogy mit akarok az autótól és a csapattól. Ebben szerintem évről évre jobb vagyok."

Gasly határozott "nem"-mel válaszolt arra a kérdésre, hogy kinőtte-e már az Alpha Taurit, az viszont nem titkoltan zavarja, hogy miután 2019-ben az idény előtt előléptették, majd a szezon közben menesztették az anyacsapattól, a Red Bull nem számol vele, és előbb Alex Albont, majd Sergio Pérezt ültette be Max Verstappen mellé, a tavaly szintén halovány teljesítményt nyújtó mexikóit pedig 2022-re is megtartotta.

„A vágy bennem, hogy a világbajnoki címért harcoljak, nagyon erős. Azért vagyok a Forma-1-ben, hogy az élen küzdjek, ez motivál a fejlődésre. Nem fogok hazudni, nehéz egy ilyen szezont összehozni. Amikor összehasonlítom magamat azokkal, akik lehetőséget kaptak a Red Bullnál, az csalódáskeltő. A számok és az eredmények alapján jobb teljesítményt nyújtottam, mint bárki más abban a csapatban" – mondta ki kertelés nélkül a francia.

Gasly úgy érzi, jobb teljesítményt nyújtott az Alpha Tauriban, mint Pérez a Red BullbanForrás: Getty Images/Antonin Vincent/Antonin Vincent

Végső soron azonban nem kapom meg ezért az elismerést. Ezt nehéz lenyelni, és természetesen csalódottá tesz. Tudom, hogy mit akarok elérni ebben a sportban. Az élen akarok küzdeni, ez nem változott. 2022-ben már nem lesz olyan messze, és ha nem sikerül, az nem jelenti azt, hogy 2023-ban sem fog. Továbbra is tövig nyomom a gázt és hiszek magamban. Remélem, hogy az Alpha Tauri a szabályváltozások ellenére olyan jó lesz, mint amilyen 2021-ben volt."

Gasly elmondta, hogy az átfogó idei szabályváltozások ellenére normál esetben a Red Bullt soha nem fogják tudni megelőzni, így a legoptimistább forgatókönyv esetén is csak a mezőny második legjobb csapata lehetnek, de hozzátette, hogy a realitás talaján maradva ez sem túl valószínű. Ezért aztán jelen állás szerint csak akkor harcolhat a világbajnoki címért, ha lehetőséget kap valamelyik topcsapattól. Úgy érzi, hogy ez előbb-utóbb ismét megtörténhet.

Nem félek [attól, hogy nem így lesz], mert a piac változni fog. Sok versenyző szerződése lejár 2023-ban, és lesznek lehetőségek. A Forma-1-ben minden nagyon gyorsan történik, úgyhogy nem aggódom túlzottan. Lesznek lehetőségek, ezt tudom. Meglátjuk, mikor jön el az ideje. Jelenleg a versenyhétvégékre és a teljesítményemre koncentrálok. Megteszem a legjobbat, ami tőlem telik, ami az, hogy megismétlem az olyan eredményeket, mint a mexikói, ahol ötödik lettem az időmérőn a két Red Bull és a két Mercedes mögött egy középmezőnybe tartozó autóval. Egy gyorsabb autóval egyértelműen még jobb lennék, és ez az egyetlen, ami számít."

A Red Bull többször is világossá tette, hogy az Alpha Taurinál számolnak veleForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A szerződésem 2023 végéig szól, úgyhogy a jelenlegi terv egy ülés 2024-re, de meglátjuk. Amint mondtam, a Forma-1-ben gyorsan változik a helyzet. Nem tudom, hogy a Red Bull mit tervez velem. Folytatni akarják-e a közös munkát, vagy korábban elengednek.Erről később fogunk beszélni" – tekintett a jövőbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK