Gasly jobbnak tartja magát Péreznél, csalódott a Red Bullban

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Christian Horner, Pierre Gasly
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Úgy érzi, hogy a Red Bulltól nem kapja meg a neki járó elismerést, miközben jobb teljesítményt nyújt az Alpha Tauriban, mint Sergio Pérez a Red Bullban. Pierre Gasly ezzel együtt nem adja fel a reményt, hogy a világbajnoki címért harcoljon, még ha ezt másik csapatban is kell majd megtennie.

Pierre Gasly élete legjobb idényét teljesítette tavaly a Forma-1-ben. Az Alpha Tauri versenyzője 2020-szal ellentétben futamot ugyan nem nyert, de először szerzett több mint 100 pontot, és az időmérőkön 16 alkalommal jutott be a legjobb hatba. Utóbbi csak a világbajnoki címért csatázó, a mezőnyből kiemelkedő Max Verstappennek és Lewis Hamiltonnak jött össze többször, ami szintén jól mutatja a konstruktőri pontversenyben a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren és az Alpine mögött csupán a hatodik helyet megszerző istálló francia pilótájának képességeit. Ám amellett, hogy saját teljesítményével elégedett, Gasly úgy érzi, a Red Bull nem becsüli meg őt eléggé.

Gasly a hátán vitte az Alpha Taurit 2021-ben Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

„A valaha volt legjobb Pierre Gaslyt látják a Forma-1-ben – jelentette ki az Auto Motor und Sportnak az F1-ben 2017-ben debütáló 25 esztendős pilóta. – Úgy érzem, hogy több tapasztalattal jobban megértem, hogy mi történik körülöttem. Sokkal jobban az irányításom alatt tartom a dolgokat. Pontosan tudom, hogy mit akarok az autótól és a csapattól. Ebben szerintem évről évre jobb vagyok."

Gasly határozott "nem"-mel válaszolt arra a kérdésre, hogy kinőtte-e már az Alpha Taurit, az viszont nem titkoltan zavarja, hogy miután 2019-ben az idény előtt előléptették, majd a szezon közben menesztették az anyacsapattól, a Red Bull nem számol vele, és előbb Alex Albont, majd Sergio Pérezt ültette be Max Verstappen mellé, a tavaly szintén halovány teljesítményt nyújtó mexikóit pedig 2022-re is megtartotta.

„A vágy bennem, hogy a világbajnoki címért harcoljak, nagyon erős. Azért vagyok a Forma-1-ben, hogy az élen küzdjek, ez motivál a fejlődésre. Nem fogok hazudni, nehéz egy ilyen szezont összehozni.

– mondta ki kertelés nélkül a francia.

Gasly úgy érzi, jobb teljesítményt nyújtott az Alpha Tauriban, mint Pérez a Red Bullban Forrás: Getty Images/Antonin Vincent/Antonin Vincent

Tudom, hogy mit akarok elérni ebben a sportban. Az élen akarok küzdeni, ez nem változott. 2022-ben már nem lesz olyan messze, és ha nem sikerül, az nem jelenti azt, hogy 2023-ban sem fog. Továbbra is tövig nyomom a gázt és hiszek magamban. Remélem, hogy az Alpha Tauri a szabályváltozások ellenére olyan jó lesz, mint amilyen 2021-ben volt."

Gasly elmondta, hogy az átfogó idei szabályváltozások ellenére normál esetben a Red Bullt soha nem fogják tudni megelőzni, így a legoptimistább forgatókönyv esetén is csak a mezőny második legjobb csapata lehetnek, de hozzátette, hogy a realitás talaján maradva ez sem túl valószínű. Ezért aztán jelen állás szerint csak akkor harcolhat a világbajnoki címért, ha lehetőséget kap valamelyik topcsapattól. Úgy érzi, hogy ez előbb-utóbb ismét megtörténhet.

Lesznek lehetőségek, ezt tudom. Meglátjuk, mikor jön el az ideje. Jelenleg a versenyhétvégékre és a teljesítményemre koncentrálok. Megteszem a legjobbat, ami tőlem telik, ami az, hogy megismétlem az olyan eredményeket, mint a mexikói, ahol ötödik lettem az időmérőn a két Red Bull és a két Mercedes mögött egy középmezőnybe tartozó autóval. Egy gyorsabb autóval egyértelműen még jobb lennék, és ez az egyetlen, ami számít."

A Red Bull többször is világossá tette, hogy az Alpha Taurinál számolnak vele Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A szerződésem 2023 végéig szól, úgyhogy a jelenlegi terv egy ülés 2024-re, de meglátjuk. Amint mondtam, a Forma-1-ben gyorsan változik a helyzet.

Erről később fogunk beszélni" – tekintett a jövőbe.