A Haas főnöke nem hitte el, mire voltak képesek az elavult autójukkal

Forma-1, Mick Schumacher, Haas, Abu-dzabi Nagydíj 2021, péntek
10 December 2021, United Arab Emirates, Abu Dhabi: Motorsport: Formula 1 World Championship, Abu Dhabi Grand Prix, 1st Free Practice. Mick Schumacher from Germany of Team Haas in action. Photo: Hasan Bratic/dpa (Photo by Hasan Bratic / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Günther Steinert, a Haas-istálló csapatfőnökét is meglepte, hogy bár a teljes tavalyi szezont fejlesztések nélkül csinálták végig, az utolsó két futamra Mick Schumacherrel mégis közelebb kerültek az előttük levőkhöz, akik viszont év közben is fejlesztettek.

Miután úgy kezdték a tavalyi évet, hogy a padlólemezt érintő, mindenki számára kötelező változtatásokon túl semmit nem módosítottak a 2020-as autójukon, számítani lehetett rá, hogy a Haas-istálló története leggyengébb szezonja lehet a 2021-es. Ez végül így is lett, a 2016-ban debütáló gárdával még sosem fordult elő, hogy nem szerzett pontot és az utolsó helyen végzett a konstruktőri értékelésben. Ám Günther Steiner csapatfőnök így is talált pozitívumot a tavalyi esztendőben.

Már az első versenyre is úgy mentek el, hogy tökutolsók lesznek Forrás: Andy Hone / LAT Images

Az Egyesült Államokban élő olasz szakember a Motorsport-Total.com-nak adott exkluzív interjúban elismerte, hogy azzal együtt is nagyon fájó volt átélni a 2021-es évet, hogy előre tudták, nagyon gyengék lesznek, hiszen az embernek nehéz erre gondolnia, amikor verseny közben az utolsó két helyen köröznek az autói. Steiner elmondta, hogy már a bahreini szezonnyitó előtt is abszolút tisztában voltak azzal, hogy ennél többre nem számíthatnak, ami miatt különösen oda kellett figyelni a csapattagok teljesítményére.

„Óvatosnak kellett lenni, hogy az emberek ne dőljenek hátra, ne szokjanak hozzá ehhez, és emiatt többé ne a legjobbjukat nyújtsák.

Ám így is akadt egy-két szebb teljesítmény, amit a kétszer is a Q2-be jutó Mick Schumacher szállított, valamint az év utolsó két versenye is motiválólag hathatott a csapatra.

– ismerte be Steiner.

Mick Schumacher fejlődése is segíthetett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hasan Bratic

„A többieknek előrébb kellett volna lenniük, mert ők fejlesztették az autójukat – jelentette ki a csapatfőnök. – Az utolsó két futam nagyon furcsa volt.

Természetesen mivel Nyikita Mazepin a teljes szezon során fényévekre volt Mick Schumachertől, az utolsó két versenyen látott előrelépés is inkább a német pilóta részéről volt érzékelhető (az orosz a szezonzárón koronavírus-fertőzés miatt nem is vett részt), így az sem zárható ki, hogy Schumacher fejlődése is szerepet játszott benne.

„Látszik, hogy egyre otthonosabban mozog a csapatban. Minden területen fejlődik és érettebbé válik. Sokkal nyugodtabban áll hozzá a versenyhétvégékhez, ami normális. Sok minden automatizmussá vált nála, az egyszerű dolgokon már nem kell gondolkodnia, helyette koncentrálhat arra, hogy mindent kihozzon az autóból. Ez pedig általában gyorsabbá teszi az embert" – dicsérte Steiner a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiát.