Räikkönen: Talán soha többé nem teszem be a lábam az F1-es paddockba

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Heineken Grande Premio De Sao Paulo 2021, Sao Paulo Grand Prix, 19th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from November 12 to 14, 2021 on the Interlagos Circuit, in Sao Paulo, Brazil - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen örül, hogy véget ért a Forma-1-es pályafutása, és az sem érdekli, hogy élete utolsó futamát nem tudta befejezni Abu-Dzabiban. A finn pilóta továbbra sem tudja, hogy fog-e versenyezni más sorozatban, jelenleg inkább a magánéletében kell meghoznia bizonyos döntéseket.

Az idei szezon immáron Kimi Räikkönen nélkül fog elkezdődni, hiszen a finn pilóta tavaly befejezte F1-es pályafutását. 2007 világbajnoka sokszor hangsúlyozta, hogy számára nem ez a legfontosabb az életben, és szavai alapján valószínűleg nem nagyon fog neki hiányozni a sorozat.

Räikkönen örül, hogy visszavonult Forrás: Florent Gooden / DPPI

Ugyanakkor nemcsak a Forma-1-ben vagy az autóversenyzésben, hanem az egyetemes sportban is létező jelenség, hogy akad, aki visszavágyik az adott közegbe, miután nem sokkal korábban elhagyta azt. Pilótaként Räikkönen aligha fog visszatérni a mezőnybe,

de az is kérdéses, hogy egyáltalán be fog-e tölteni bármilyen szerepet a sportágban.

Majd az idő eldönti – válaszolta a Bildnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mennyire fog neki hiányozni a Forma-1. – Amit már most tudok, hogy a vezetés volt az egyetlen része, amit szerettem. Talán soha többé nem teszem be a lábam a paddockba. Soha nem a Forma-1 volt az életem, mindig voltak számomra fontosabb dolgok. Ezen a téren semmi nem fog változni.”

Utolsó szezonjában Räikkönen elkövetett néhány érthetetlen hibát: Portugáliában hátulról nekiment Antonio Giovinazzinak, a második ausztriai verseny utolsó körében pedig Sebastian Vettellel ütközött. Ezek láttán sokan úgy vélekedtek, hogy az októberben 42. születésnapját ünneplő versenyzőnek valóban ideje kiszállnia, de az érintettet nem a pályán nyújtott teljesítménye motiválta.

Nem azért hagytam abba, mert nem volt meg bennem az erő, hanem mert jobb dolgom is volt, mint hogy repülőn üljek és szállodákban lakjak” – magyarázta.

Egyszerűen örülök, hogy vége. Még az sem számít, hogy az utolsó futamot nem tudtam befejezni.”

Räikkönen nemrég elmondta, nem zárja ki, hogy a jövőben újra versenyautóba üljön, persze csak olyan kategóriában, amely nem igényel túlságosan sok időt és nagy elköteleződést. Ugyanakkor jelenleg nem erre koncentrál, hanem a magánéletében kell meghoznia egy fontos döntést. „A gyerekeim akarnak egy kutyát, de erről még nem döntöttünk – árulta el. – Talán az is elég lesz nekik, hogy mostantól több időt fogok tölteni otthon.”

Räikkönen még nem foglalkozik a más kategóriában történő esetleges folytatással Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ez utóbbira az elmúlt években a téli szünetet leszámítva nem nagyon volt lehetősége. A mezőny általában csak augusztusban kap hosszabb pihenőt, de a pilóták abban az időszakban sem szakadhatnak el teljesen a munkájuktól. Räikkönen azt várja a legjobban az idei évben, hogy ez esetében már nem így lesz.

A vakációk újra [valódi] vakációk lesznek – hangsúlyozta. – Eddig csak a nyári szünet állt rendelkezésünkre. Két és fél hétig tartott, ami alatt folytatni kellett az edzést, és mindig ott volt az ember fejében, hogy utána visszatér a megszokott őrületbe.”