Társoldalunk:

Räikkönen: Talán soha többé nem teszem be a lábam az F1-es paddockba

2022.01.09. 11:15

Kimi Räikkönen örül, hogy véget ért a Forma-1-es pályafutása, és az sem érdekli, hogy élete utolsó futamát nem tudta befejezni Abu-Dzabiban. A finn pilóta továbbra sem tudja, hogy fog-e versenyezni más sorozatban, jelenleg inkább a magánéletében kell meghoznia bizonyos döntéseket.

Az idei szezon immáron Kimi Räikkönen nélkül fog elkezdődni, hiszen a finn pilóta tavaly befejezte F1-es pályafutását. 2007 világbajnoka sokszor hangsúlyozta, hogy számára nem ez a legfontosabb az életben, és szavai alapján valószínűleg nem nagyon fog neki hiányozni a sorozat. 

Räikkönen örül, hogy visszavonultForrás: Florent Gooden / DPPI

Ugyanakkor nemcsak a Forma-1-ben vagy az autóversenyzésben, hanem az egyetemes sportban is létező jelenség, hogy akad, aki visszavágyik az adott közegbe, miután nem sokkal korábban elhagyta azt. Pilótaként Räikkönen aligha fog visszatérni a mezőnybe, de az is kérdéses, hogy egyáltalán be fog-e tölteni bármilyen szerepet a sportágban.

Majd az idő eldönti – válaszolta a Bildnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy mennyire fog neki hiányozni a Forma-1. – Amit már most tudok, hogy a vezetés volt az egyetlen része, amit szerettem. Talán soha többé nem teszem be a lábam a paddockba. Soha nem a Forma-1 volt az életem, mindig voltak számomra fontosabb dolgok. Ezen a téren semmi nem fog változni.”

Utolsó szezonjában Räikkönen elkövetett néhány érthetetlen hibát: Portugáliában hátulról nekiment Antonio Giovinazzinak, a második ausztriai verseny utolsó körében pedig Sebastian Vettellel ütközött. Ezek láttán sokan úgy vélekedtek, hogy az októberben 42. születésnapját ünneplő versenyzőnek valóban ideje kiszállnia, de az érintettet nem a pályán nyújtott teljesítménye motiválta.

Nem azért hagytam abba, mert nem volt meg bennem az erő, hanem mert jobb dolgom is volt, mint hogy repülőn üljek és szállodákban lakjak” – magyarázta. Egyszerűen örülök, hogy vége. Még az sem számít, hogy az utolsó futamot nem tudtam befejezni.”

Räikkönen nemrég elmondta, nem zárja ki, hogy a jövőben újra versenyautóba üljön, persze csak olyan kategóriában, amely nem igényel túlságosan sok időt és nagy elköteleződést. Ugyanakkor jelenleg nem erre koncentrál, hanem a magánéletében kell meghoznia egy fontos döntést. „A gyerekeim akarnak egy kutyát, de erről még nem döntöttünk – árulta el. – Talán az is elég lesz nekik, hogy mostantól több időt fogok tölteni otthon.” 

Räikkönen még nem foglalkozik a más kategóriában történő esetleges folytatássalForrás: AFP/Karim Jaafar

Ez utóbbira az elmúlt években a téli szünetet leszámítva nem nagyon volt lehetősége. A mezőny általában csak augusztusban kap hosszabb pihenőt, de a pilóták abban az időszakban sem szakadhatnak el teljesen a munkájuktól. Räikkönen azt várja a legjobban az idei évben, hogy ez esetében már nem így lesz.

A vakációk újra [valódi] vakációk lesznek – hangsúlyozta. – Eddig csak a nyári szünet állt rendelkezésünkre. Két és fél hétig tartott, ami alatt folytatni kellett az edzést, és mindig ott volt az ember fejében, hogy utána visszatér a megszokott őrületbe.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK