Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Óriási luxus, hogy visszatérhettem a Forma-1-be

2022.01.09. 13:45

Fernando Alonso szerint nagyon kevesen tehetik meg, hogy hozzá hasonlóan saját döntésből távozzanak az F1-ből, majd visszatérjenek oda. A spanyol pilóta elárulta, mi okozta számára a legnagyobb nehézséget a tavalyi évben.

Fernando Alonso tavaly kétéves kihagyás után tért vissza a Forma-1 mezőnyébe az Alpine színeiben. Első éve összességében jól sikerült, bár nem titkolt célja, hogy jövőre a csapattal együtt még jobb helyezésekért harcoljon. 

Alonso összességében elégedett lehet a visszatérése utáni első évévelForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hogy ez sikerül-e, az pár hónapon belül kiderül, mindenesetre a kétszeres F1-es világbajnok ezúttal is hangsúlyozta, hogy jól érzi magát a csapatnál. A 40 esztendős versenyző tisztában van vele, hogy ritka esély adódott előtte, amikor ismét kinyíltak számára a Forma-1 kapui.

A pályán és azon kívül is élveztem a csapattal töltött időt,és rendkívül boldog vagyok, hogy visszatértem – idézi a GPFans. – Megvolt számomra az a luxus, hogy akkor jöttem vissza a sportágba, amikor úgy döntöttem. Amikor úgy határoztam, kiszálltam, amikor úgy határoztam, visszatértem. Ez óriási luxus.”

Az elmúlt másfél évtizedben a beugrásokat leszámítva Alonsón kívül csak Michael Schumacher, Kimi Räikkönen és Robert Kubica tartott hosszabb szünetet. A finn pilóta azonban pont a spanyol miatt került parkolópályára, a lengyel versenyző karrierjét a ralibalesete törte ketté, míg a hétszeres világbajnok a pletykák szerint nem teljesen önszántából vonult vissza 2006-ban. Alonso tudja, mennyire kiváltságos helyzetben volt.

Normál esetben a pilóták nagyon kis része vezethet a Forma-1-ben, és nem könnyű ilyen lehetőséghez jutni – jelentette ki. – Emiatt hálás voltam. Emellett a szezon úgy alakult, hogy mindig fejlődtünk és nagyon erősen zártunk, mindez pedig a legjobb módja volt a 2022-re történő felkészülésnek.”

A tavalyi idény első hétvégéin Alonsón érződött, hogy vissza kell rázódnia az F1-be, később azonban visszatért a régi formája. Ez végül sikerült is neki, főleg ami a futamokat illeti. A 40 éves versenyző elárulta, mi okozott számára leginkább fejfájást. 

Az idény elején Alonsónak fel kellett vennie a ritmustForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„A legnagyobb kihívást valószínűleg az első gumik jelentették, valamint a csapatok által követett filozófia az első felfüggesztés, a szervokormány és a kormánykeréktől kapott visszacsatolás tekintetében – magyarázta. – Ez nyilvánvalóan minden istálló esetében eléggé egyedi. Az első abroncsok szerkezete 2020-ról 2021-re ugyancsak megváltozott, és ez szerintem mindenkinek nehézséget okozott.”

Alonso hozzátette, leginkább a csapatot váltó pilóták szenvedték meg a helyzetet, és persze ő, aki két évnyi kihagyás után tért vissza a mezőnybe. Mindezek ellenére egyéni és csapatszinten is voltak sikeres hétvégék.

A legszebb pillanatok egészen biztosan a csúcspontok voltak, illetve azok a momentumok, amikor egy kicsit jobban teljesítettünk [a vártnál] – fogalmazott. – Nyilvánvaló, hogy csapatként Esteban [Ocon] magyarországi győzelme volt a legnagyobb pillanat számunkra. Az én katari dobogóm [szintén] jó érzés volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK