Alonso: Óriási luxus, hogy visszatérhettem a Forma-1-be

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, szombat, Fernado Alonso, Alpine
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso drives at the Yas Marina Circuit during the third free practice session of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 11, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso szerint nagyon kevesen tehetik meg, hogy hozzá hasonlóan saját döntésből távozzanak az F1-ből, majd visszatérjenek oda. A spanyol pilóta elárulta, mi okozta számára a legnagyobb nehézséget a tavalyi évben.

Fernando Alonso tavaly kétéves kihagyás után tért vissza a Forma-1 mezőnyébe az Alpine színeiben. Első éve összességében jól sikerült, bár nem titkolt célja, hogy jövőre a csapattal együtt még jobb helyezésekért harcoljon.

Alonso összességében elégedett lehet a visszatérése utáni első évével Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hogy ez sikerül-e, az pár hónapon belül kiderül, mindenesetre a kétszeres F1-es világbajnok ezúttal is hangsúlyozta, hogy jól érzi magát a csapatnál.

A 40 esztendős versenyző tisztában van vele, hogy ritka esély adódott előtte, amikor ismét kinyíltak számára a Forma-1 kapui.

A pályán és azon kívül is élveztem a csapattal töltött időt,és rendkívül boldog vagyok, hogy visszatértem – idézi a GPFans. – Megvolt számomra az a luxus, hogy akkor jöttem vissza a sportágba, amikor úgy döntöttem. Amikor úgy határoztam, kiszálltam, amikor úgy határoztam, visszatértem. Ez óriási luxus.”

Az elmúlt másfél évtizedben a beugrásokat leszámítva Alonsón kívül csak Michael Schumacher, Kimi Räikkönen és Robert Kubica tartott hosszabb szünetet. A finn pilóta azonban pont a spanyol miatt került parkolópályára, a lengyel versenyző karrierjét a ralibalesete törte ketté, míg a hétszeres világbajnok a pletykák szerint nem teljesen önszántából vonult vissza 2006-ban. Alonso tudja, mennyire kiváltságos helyzetben volt.

Normál esetben a pilóták nagyon kis része vezethet a Forma-1-ben, és nem könnyű ilyen lehetőséghez jutni – jelentette ki. – Emiatt hálás voltam.

Emellett a szezon úgy alakult, hogy mindig fejlődtünk és nagyon erősen zártunk, mindez pedig a legjobb módja volt a 2022-re történő felkészülésnek.”

A tavalyi idény első hétvégéin Alonsón érződött, hogy vissza kell rázódnia az F1-be, később azonban visszatért a régi formája. Ez végül sikerült is neki, főleg ami a futamokat illeti. A 40 éves versenyző elárulta, mi okozott számára leginkább fejfájást.

Az idény elején Alonsónak fel kellett vennie a ritmust Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

„A legnagyobb kihívást valószínűleg az első gumik jelentették, valamint a csapatok által követett filozófia az első felfüggesztés, a szervokormány és a kormánykeréktől kapott visszacsatolás tekintetében – magyarázta. – Ez nyilvánvalóan minden istálló esetében eléggé egyedi. Az első abroncsok szerkezete 2020-ról 2021-re ugyancsak megváltozott, és ez szerintem mindenkinek nehézséget okozott.”

Alonso hozzátette, leginkább a csapatot váltó pilóták szenvedték meg a helyzetet, és persze ő, aki két évnyi kihagyás után tért vissza a mezőnybe. Mindezek ellenére egyéni és csapatszinten is voltak sikeres hétvégék.

A legszebb pillanatok egészen biztosan a csúcspontok voltak, illetve azok a momentumok, amikor egy kicsit jobban teljesítettünk [a vártnál]

– fogalmazott. – Nyilvánvaló, hogy csapatként Esteban [Ocon] magyarországi győzelme volt a legnagyobb pillanat számunkra. Az én katari dobogóm [szintén] jó érzés volt.”