Társoldalunk:
Hírlevél

Norris szerint Sainz a mezőny egyik legjobbjaként elhomályosította őt

2022.01.07. 14:27

Lando Norris úgy véli, teljesítményével Carlos Sainz beárnyékolta őt a McLarennél, de tavaly a spanyol versenyzőt is minimum utolérte volna csapaton belül. A 22 éves pilóta szerint a Ferrarinál eltöltött első idénye után egyre többen ismerik el barátja teljesítményét.

Max Verstappen, Charles Leclerc, George Russell és Lando Norris. Ők azok a pilóták, akiket az ún. fiatal generáció legjobb, legtehetségesebb pilótáinak tartanak. A legtöbben nem szokták közéjük sorolni Carlos Sainzot, pedig az elmúlt három évben igencsak meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő. A spanyol pilóta kétszer a 6., majd pedig az 5. helyen végzett az összetettben úgy, hogy mindháromszor ki lehetett jelenteni, hogy a szezon egy részében legalább három csapat autói gyorsabbak voltak az övénél. Sőt, talán az sem túlzás, hogy az idény nagyobb részében.

Sainz közvetlenül Norris előtt, a 2021-es bajnokság 5. helyén végzettForrás: AFP/Hamad I Mohammed

Sőt, a 27 esztendős versenyző ezekben az években az előbb említett nevek közül kettőt is legyőzött: a McLarennél 2019-ben és 2020-ban is Norris előtt végzett, míg tavaly a Ferrari házi csatáját nyerte meg Leclerc-rel szemben. A brit pilóta pedig alighanem úgy érzi, egykori csapattársa teljesítménye az ő korábbi szereplését is jobb színben tünteti fel. 

Szerintem a második évem jó volt – utalt Norris az Autosportnak adott interjújában a 2020-as idényre, amit már csak 8 pontos hátrányban zárt Sainzhoz képest. –Szerintem Carlos az egyik legjobb pilóta az F1-ben, és az én [teljesítményemet] sem tüntette fel jó színben, mert ő egy nagyszerű versenyző. Úgy vélem, kicsit beárnyékolt engem, mert kivételes munkát végzett. Tavaly megtettem azt a lépést, amivel ugyanolyan, vagy talán egy kicsit jobb lettem volna, mint ő.”

Norris 2021-ben kétségtelenül szintet lépett, és főleg a szezon első felében-kétharmadában igazolta, hogy miért tartják számon a legtehetségesebbek között. A brit versenyző ráadásul Daniel Ricciardónak osztott ki nem kis pofont, miután 160–115-re legyőzte őt az összetettben. A Red Bull színeiben hétszer is diadalmaskodó ausztrál pilóta érkezése egyáltalán nem zavarta Norrist, sőt, inkább segítséget jelentett neki.

Mindig is megvolt a motivációm, hogy megverjem Carlost – szögezte le. – Daniel érkezésekor ugyanakkor semmilyen értelemben nem voltam ideges. Sokan azt gondolták, hogy talán mégis, vagy megkérdeztek erről, mert többszörös futamgyőztesről és dobogósról van szó.”

A két egykori csapattárs tavalyi szezonja abból a szempontból is párhuzamba állítható, hogy két olyan pilótát előztek meg házon belül, akik korábban már több futamot is nyertek. A McLaren versenyzője szerint barátjának eddig nem volt sok esélye a legfelső polcra helyeznie magát a közvélemény szemében, de a tavalyi idény hatására javult a megítélése. 

Sainz megítélésén sokat javított, hogy legyőzte Leclerc-tForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Mindenki tisztában van vele, hogy Daniel mire képes, mert olyan autóban ült, amely versenyeket nyert – magyarázta. – Carlos esetében viszont senki sem tudta annyira, mert egy Toro Rossóban, egy Renault-ban és egy McLarenben ült. Egyre többen jönnek rá, hogy valójában mire is képes, és hogy milyen pilóta, miután Charles ellen szerepelt és elég gyakran megverte őt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK