Ricciardo elárulta, mi a különbség a McLaren és a Red Bull bánásmódja közt

Forma-1, Belga Nagydíj, Daniel Ricciardo, McLaren
McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo reacts on the starting grid before the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 29, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo méltatta a McLarent annak kapcsán, hogy mennyi támogatást kapott a csapattól, még a legnehezebb időkben is. Az ausztrál pilóta személyi edzője továbbra is hiszi, hogy egy napon összejön a világbajnoki cím.

Összességében csalódást keltően alakult Daniel Ricciardo számára a McLarennél töltött első idénye. A 32 éves versenyző főleg a szezon első felében teljesített kifejezetten gyengén, aminek következtében 45 ponttal kikapott Lando Norristól a végelszámolásnál.

Csapata még a leggyengébb időszakában is támogatta Ricciardót Forrás: AFP/John Thys

Az ezt megelőző két évben remek volt a hangulat a wokingi istállón belül, amikor még Carlos Sainz volt a brit pilóta csapattársa. Mindez azonban 2021-re sem változott, még akkor sem, amikor Ricciardo a legmélyebben volt, hiszen ekkor is megmaradt a jó viszony az istállón belül.

Talán azért is volt még frusztrálóbb a szezon első fele, mert nagyon szeretem a környezetemet, és jó a kapcsolatom a csapattal

– nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – A stopperórát leszámítva minden remek volt, de nyilván nem azt nyújtottam nekik, amit szerettem volna. Ez bizonyos szempontból kemény volt, de az olyan pillanatok, mint a monzai vagy az austini… Az austini hétvége nagyszerűen sikerült. Ezek az alkalmak sokkal klasszabbak, mivel nagyon jól kijövök a csapattal. Tetszik a versenyzéshez való hozzáállásuk, illetve az a támogatás, amit kaptam.”

Ricciardo tudja, hogy milyen teljesítménykényszer alatt versenyezni, hiszen utánpótlás-karrierje utolsó, valamint F1-es pályafutása első évei alatt nem másnak, mint a szigoráról híres Helmut Markónak, a Red Bull tanácsadójának kellett megfelelnie. Az ausztrál versenyző azonban elmondta, a McLarennél teljesen más volt a megközelítés.

Helmut olyan fickó, aki az utánpótlás-karrieremtől kezdve szerető szigort alkalmazott, és szerintem ez rendkívül hasznos volt számomra, mert így gyorsabban felnőttem

– emlékezett vissza. – Itt rengeteg támogatást kaptam, főleg a szezon első felében, és nem próbáltak meg földbe döngölni, amikor már amúgy is lent voltam, hanem igyekeztek felhozni. Nem azt mondom, hogy folyamatos kényeztetést akarok, de úgy vélem, nagyon szép volt, ahogyan kezelték a dolgot, és nem nyomasztottak. Úgy érzem, hogy a csapatnál nagy a családias támogatás [mértéke].”

Ricciardo még mindig hisz magában

Miután a McLaren bejelentette, hogy Ricciardo hozzájuk igazol, az akkor még csak hétszeres futamgyőztes kijelentette, szerinte ez a megfelelő lépés annak érdekében, hogy egyszer felérjen a csúcsra. A tavalyi szezon után ez meglehetősen távolinak tűnik, de ő és a környezete sem tett még le a végső győzelemről.

Ricciardo és a személyi edője is hisz a világbajnoki címben Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Száz százalékban az a cél, hogy egy napon világbajnok legyen, már a legelejétől kezdve ez volt a cél – szögezte le Michael Italiano, Ricciardo személyi edzője az Expressnek. – Teljes mértékben hiszek abban, hogy elég jó egy vb-címhez, ő pedig abban, hogy ő a legjobb. Ha az új autó elég versenyképes lesz, meg fogja valósítani.”

Ricciardo még 2020 elején egyezett meg a McLarennel, miután Sainz ugyanezt tette meg a Ferrarival. A 2021-es idény nem őt igazolta, még úgy sem, hogy megnyerte az Olasz Nagydíjat. Az ausztrál szakember szemszögéből viszont mindenképpen más a helyzet.

– fogalmazott. – Természetesen nem akarom megsérteni a Renault-t, de látom a hitet ezen a csapaton. Daniel hozta meg a döntést, én nem voltam beavatva. Nyilvánvalóan csak azért vagyok itt, hogy felkészítsem őt, és eddig csak pozitív volt a kapcsolatom a McLarennel. Könnyű azt mondanom, hogy szerintem jól döntött. A győzelem megszerzése azért is jó volt, hogy azt mondhassam, »klassz, ezért csatlakoztam, olyan autót akartam, amelyben megvan a potenciál a diadalra«.”