Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo elárulta, a monzai győzelme utáni rádióüzenetével elsősorban saját magához szólt a csalódást keltő első félszezon után. Az ausztrál pilóta ezzel együtt elégedett azzal, ahol jelenleg tart.

Daniel Ricciardo összességében csalódást keltő első idényen van túl a McLarennél. A 32 éves versenyző mindössze a 8. helyen végzett az összetettben, és 45 ponttal kikapott a nála jóval kevésbé tapapasztalt csapattársától, Lando Norristól, elsősorban a tavaszi és a nyári időszakban nyújtott gyenge teljesítménye miatt.

Ricciardo elsősorban saját magának üzent Monzában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az ausztrál pilóta számára a szezon egyértelmű csúcspontja az Olasz Nagydíjon aratott győzelme volt. A leintés utáni rádióüzenetében a következőt mondta: „bárki, aki azt hitte, hogy elmentem, annak [üzenem, hogy] soha nem mentem el, csak egy időre félreálltam”. Elsőre egyértelműnek tűnik, hogy ezek a szavak a benne kételkedőknek szóltak, ami végső soron igaz is, ám ebbe a csoportba akkoriban ő is beletartozott.

Mindenekelőtt nekem szólt, mert voltak idők, amikor egy kicsit elvesztettem a hitemet, és megkérdőjeleztem magamat

– nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – »Miért szenvedek ennyire? Van bennem egy kis félelem, és ezért nem hajtom annyira az autót?« Tudtam, hogy nincs, de a dolgok mégsem alakultak jól, így felmerült néhány kérdés. Szóval a »soha nem mentem el« üzenet felém is irányult, mondván, továbbra is meg tudom csinálni, még mindig idetartozom. És aki ezt elfelejtette, az ne felejtse el többé!”

Tapasztalata és korábbi eredményei miatt a legtöbben Ricciardót tartották esélyesebbnek a McLaren házi párharcában, ami végül nagyon nem jött be. Pedig az idénynyitó Bahreini Nagydíj időmérője után úgy tűnt, hogy minden rendben van, hiszen már az első kvalifikáción legyőzte a brit versenyzőt. Ekkor azt hitte, hogy innentől csak felfelé vezethet az út.

Ez talán rossz[gondolat] volt, mert valószínűleg még inkább vakartam a fejem, miután a következő futamokon bizonyos szempontból visszafelé haladtam – vélekedett. – A szezon második fele azonban jobban sikerült: megszereztem a győzelmet, és sok mindent bebizonyítottam magamnak.

Elégedett vagyok a dolgok állásával. Nem tökéletes, de elégedett vagyok.”

Az idény második felében – amikor a monzai diadala mellett Belgiumban és Szocsiban is 4. lett –, már egy fokkal jobban szerepelt, és több pontot is szerzett Norrisnál. Ehhez azonban minden bizonnyal kellett a nyári szünet, ami az idény egyik mélypontja, a hungaroringi verseny után jött.

Ricciardónak kifejezetten jól jött a nyári szünet a hungaroringi rajtbaleset után Forrás: Hungaroring

„Ez mindent elárult azt illetően, hogy miért volt szükségem a nyári szünetre – utalt arra a pillanatra, amikor a rajt után letörten nézte a sérült autóját. – Amilyen lehangolt voltam akkor, egy részem egyben boldog volt, mert úgy voltam vele, hogy »rendben, az első félév olyan volt, amilyen, bizonyos értelemben már-már nevetséges. Szóval húzzunk el, ugorjunk fel egy repülőre, és két hétig ne is foglalkozzunk az F1-gyel.« Szerintem mindenki másképpen működik, de nekem néha szükségem van arra, hogy elmeneküljek. Nem olyan pilóta vagyok, aki minden este az F1-re gondolva bújik ágyba, vagyis tudtam, hogy ez hasznos lesz számomra.”

A McLarennél továbbra is bíznak Ricciardóban

Könnyen lehet, hogy Ricciardónak jövőre már nem fér bele egy ugyanilyen év, pláne akkor, ha a McLaren versenyképes lesz az új szabályrendszerben. Jelenleg azonban még él a bizalom iránta, már csak azért is, mert személyisége egyébként jót tesz az istállónak.

Tudjuk, hogy még jobb eredmények jöhetnek Daniellel

– idézi Andrea Stellát, a wokingiak versenyigazgatóját a GPFans. – Bizonyos értelemben van egy fejlődési tervünk, és már alig várom, hogy lássam, mire leszünk képesek jövőre Daniellel. Ebből a szempontból rendkívül optimista vagyok, és hadd mondjam el, hogy nagy öröm vele dolgozni. Remek légkört teremt a csapaton belül, ami jó alapot jelent a fejlődéshez technikai és vezetésbeli téren.”

Az olasz szakember szavai alátámasztják, amit az eredmények is mutatnak, vagyis azt, hogy Ricciardo jobban teljesített a második félévben, mint az elsőben. Hozzátette, az idény végén megmutatta, hogy nem veszett ki belőle a nyers tempó.

– szögezte le Stella. – Még Szaúd-Arábiában is, ahol kevés információval rendelkeztünk, nagyon gyors volt az időmérőn. Talán emlékeznek arra, hogy a Q1-ben a harmadik helyen volt, vagy valami ilyesmi, a Q2-ben pedig egy rázókő megrongálta az autót, aminek következtében Daniel kiszállt a versenyből. Máskülönben nagyon erős teljesítményt nyújtott volna a szaúd-arábiai kvalifikáción.”