Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen vallomása: a tavalyi utolsó futamon olyat érzett, amit korábban nem

2022.01.01. 18:34

Stoffel Vandoorne-nak, a Mercedes tartalékpilótájának árulta el Max Verstappen, hogy miért volt számára más az Abu-dzabi Nagydíj, mint a korábbi versenyek. Eközben a Red Bull tanácsadója már most a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel fölé helyezi a hollandot.

Max Verstappen a világbajnoki győzelme után egy hosszabb interjúban elmondta, a tavalyi idény során végig próbált közömbös maradni és a sikerek alatt nem túlságosan boldognak, a kudarcok során pedig nem túlságosan bosszúsnak lenni. A holland pilóta ily módon birkózott meg a nyomással, ami természetesen rajta is ott volt, a Mercedes tartalékpilótája pedig most elárulta, hogy a kiélezett szezonzáró futamon ezt már a holland is megérezte.

A győzelme után még maradt tesztelni Abu-Dzabiban, ekkor már láthatóan jóval felszabadultabb voltForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

Az F1-ben 2017-ben és 2018-ban a McLarennél versenyző Stoffel Vandoorne-ról van szó, aki a belga RTBF-nek mondta el, hogy Verstappen személyesen neki árulta el: Abu-Dzabiban akkora volt rajta a nyomás a kiélezett világbajnoki csata miatt, hogy azt már ő is megérezte, pedig nem szokta. Néhány nappal Abu-Dzabi után összefutottam vele. Bevallotta, hogy soha nem érzi a nyomást, de az utolsó futamon a karrierje során első alkalommal nagyon intenzíven érezte azt – mondta Vandoorne. – Nagyon boldog volt, mivel annyi mindent feláldozott, hogy eljusson idáig. Teljes mértékben megérdemli a világbajnoki címet annak tükrében, hogy ő és a Red Bull is mekkorát lépett előre. Megnézve a szezonját, három nagy pontvesztése volt. Ezek nélkül valószínűleg már korábban világbajnok lett volna."

Verstappen jobb lába egyébként begörcsölt az utolsó futam utolsó körében, amit szintén lehet a szokottnál nagyobb feszültség számlájára írni.

A leintés után is látszott rajta, hogy mennyi feszültség volt benneForrás: ANP via AFP/Remko De Waal

Tavalyi teljesítményével Verstappen egyértelműen kivívta azt is, hogy nemcsak a jelenlegi mezőny, hanem a Red Bull történetének egyik, ha nem a legjobb pilótája is legyen. Utóbbi azért is nagy szó, mert Sebastian Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet nyert az energiaitalos csapattal. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanakkor egyértelműen Verstappent tartja a valaha volt legjobb pilótájuknak.

„Kétségtelenül igen” – felelte a Servus TV-nek arra a kérdésre, hogy Verstappen-e a Red Bull valaha volt legjobbja. Ami a legjobban kiemeli őt a többiek közül, hogy nincs szüksége bemelegítő körre. Ha valahol esik, a többiek mennek 5-8 kört, majd Max kimegy, és az első körében megfutja a legjobb időt. Vagy ott volt Dzsidda. Senki sem ismerte a pályát, a többiek köröztek, majd kiment Max és bumm. Autózott három leggyorsabb szektort. Ez egyike a lenyűgöző képességeinek" – méltatta Marko a holland pilótát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK