Verstappen vallomása: a tavalyi utolsó futamon olyat érzett, amit korábban nem

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
2021-12-12 18:41:14 ABU DHABI - Max Verstappen of Red Bull Racing after winning the Formula 1 World Championship after the Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. REMKO DE WAAL (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
Stoffel Vandoorne-nak, a Mercedes tartalékpilótájának árulta el Max Verstappen, hogy miért volt számára más az Abu-dzabi Nagydíj, mint a korábbi versenyek. Eközben a Red Bull tanácsadója már most a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel fölé helyezi a hollandot.

Max Verstappen a világbajnoki győzelme után egy hosszabb interjúban elmondta, a tavalyi idény során végig próbált közömbös maradni és a sikerek alatt nem túlságosan boldognak, a kudarcok során pedig nem túlságosan bosszúsnak lenni. A holland pilóta ily módon birkózott meg a nyomással, ami természetesen rajta is ott volt, a Mercedes tartalékpilótája pedig most elárulta, hogy a kiélezett szezonzáró futamon ezt már a holland is megérezte.

A győzelme után még maradt tesztelni Abu-Dzabiban, ekkor már láthatóan jóval felszabadultabb volt Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

Az F1-ben 2017-ben és 2018-ban a McLarennél versenyző Stoffel Vandoorne-ról van szó, aki a belga RTBF-nek mondta el, hogy Verstappen személyesen neki árulta el: Abu-Dzabiban akkora volt rajta a nyomás a kiélezett világbajnoki csata miatt, hogy azt már ő is megérezte, pedig nem szokta.

– mondta Vandoorne. – Nagyon boldog volt, mivel annyi mindent feláldozott, hogy eljusson idáig. Teljes mértékben megérdemli a világbajnoki címet annak tükrében, hogy ő és a Red Bull is mekkorát lépett előre. Megnézve a szezonját, három nagy pontvesztése volt. Ezek nélkül valószínűleg már korábban világbajnok lett volna."

Verstappen jobb lába egyébként begörcsölt az utolsó futam utolsó körében, amit szintén lehet a szokottnál nagyobb feszültség számlájára írni.

A leintés után is látszott rajta, hogy mennyi feszültség volt benne Forrás: ANP via AFP/Remko De Waal

Tavalyi teljesítményével Verstappen egyértelműen kivívta azt is, hogy nemcsak a jelenlegi mezőny, hanem a Red Bull történetének egyik, ha nem a legjobb pilótája is legyen. Utóbbi azért is nagy szó, mert Sebastian Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet nyert az energiaitalos csapattal.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanakkor egyértelműen Verstappent tartja a valaha volt legjobb pilótájuknak.

„Kétségtelenül igen” – felelte a Servus TV-nek arra a kérdésre, hogy Verstappen-e a Red Bull valaha volt legjobbja.

Vagy ott volt Dzsidda. Senki sem ismerte a pályát, a többiek köröztek, majd kiment Max és bumm. Autózott három leggyorsabb szektort. Ez egyike a lenyűgöző képességeinek" – méltatta Marko a holland pilótát.