Társoldalunk:

A vártnál jobban áll új motorjával a Ferrari, de kérdés, hogy ez elég-e

2022.01.01. 10:39

Jobb számokat produkál a tesztpadon a Ferrari idei F1-es motorja a vártnál, Mattia Binotto csapatfőnök szerint pedig egyértelműen előre fognak lépni a tavalyi évhez képest.

Noha az erőforrások változatlanok maradnak az idei évre, két jelentős kihívással is meg kell birkóznia az F1-es motorgyártóknak. Az egyik, hogy 2022-től be lesz fagyasztva a motorfejlesztés, így a gyártóknak lényegében azzal az erőforrással kell versenyezniük az új motorformula 2026-os bevezetéséig, amellyel nekivágnak az idei évnek. Ez mindenkire jelentős nyomást helyez, hiszen, ha valaki most hátrányban van, azzal négy évre bebetonozza lemaradását ezen a téren.

A másik kihívás, hogy az F1 a fenntarthatóságra törekvés jegyében bevezeti az E10-es üzemanyagot, azaz mostantól a keverék 10% etanol kell legyen. Ez önmagában is jelentős változás, és a becslések szerint 20 lóerős teljesítményveszteséggel jár. A hírek szerint ez a Ferrarinál ugyanakkor nem eredményezi azt, hogy az idei motor gyengébb lesz a tavalyinál, a maranellóiak ugyanis már vissza is nyerték az elvesztett lóerőket.

A Ferrari már tavaly sem volt akkora hátrányban az erőforrás terén, mint 2020-banForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezt a Motorsport olasz kiadása állítja, amely szerint az idei szezonra készülő erőforrás teljesítmény-értékei már jobbak a tavalyi szezon végén használt 065/6-os kódjelű változaténál. Ami pedig még fontosabb, hogy a szaklap szerint a Ferrari próbapados tesztjei jobb eredményeket hoztak a vártnál, ezért Maranellóban bíznak benne, hogy motorfronton végre utolérhetik az utóbbi két évben őket lehagyó Mercedest és Hondát (utóbbi az idéntől más néven fut, de lényegében a japánok által gyártott erőforrás lesz).

A Ferrari azok után, hogy 2019-ben a legerősebb motorral rendelkezett, 2020-ra jelentősen visszaesett, hiszen belebukott az erőforrásával kapcsolatos szabálytalanságokba. A Scuderia azóta is ezt a visszaesést nyögi, de Mattia Binotto amondó, hogy a fejlesztések befagyasztására visszakapaszkodhatnak a legjobbak szintjére. „Ha megnézem a 2020-as évet, az erőforrásunk nagy hátrányban volt a motorerő terén, ami az egyenesekben igencsak kiütközött. Ha megnézzük a 2021-es motort, láthatjuk, hogy nagy előrelépés történt.

Továbbra is van hátrányunk a legjobbakhoz képest, de csökken, és ha megnézem, hogy mit csináltunk a 2021-es szezon során a 2022-es évre, akkor eléggé biztos vagyok benne, hogy további javulás várható."  

Binotto optimistaForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Tudjuk, hogy 2022-től be lesz fagyasztva a motorfejlesztés, eért hajtunk olyan keményen. A jövőbeni teljesítmény szempontjából kritikus, hogy olyan erőforrásunk legyen, amelyre számíthatunk, és amely jó alapokkal szolgál. A hajtás azt jelenti, hogy a motorrészleg nagy erőfeszítéseket tett, ami a forrásokban, a dizájnban és az innovációkban is megmutatkozik" – ecsetelte a svájci olasz.

Természetesen ez idő alatt a Mercedes és a Honda, na meg persze az Alpine sem csak tétlenül várja, hogy a Ferrari utolérje őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK