Vágólapra másolva!
Sokáig emlékezetes marad a Forma-1 idei szezonja, a folyamatos izgalmak mellett azért is, mert hosszú évek óta először új világbajnokot avattak a sportágban. Eljött a pillanat, amire igazából mindenki számított, de senki sem lehetett biztos benne: Max Verstappen lett az F1 új csillaga.

Megszámlálni is nehéz, hogy hány fordulópont, emlékezetes esemény, váratlan körülmény kövezte ki az idei Forma-1-es szezon drámai végkifejletéhez vezető utat. Max Verstappen és Lewis Hamilton test-test elleni küzdelmeiről, a műszaki részletekkel kapcsolatos áskálódásokról vagy az élpilóták hibái miatt lehetőséghez jutó ellenfelek sikereiről is sokáig fogunk még sztorizni, és aligha felejtjük el azokat az erényeket sem, amelyek a Red Bull versenyzőjét világbajnokká tették. A rali-vb 2016-os szezonja során az év képét elkészítő Makai Gergely idén három F1-es nagydíjon is részt vett, exkluzív helyszíni fotóiból válogatva rámutatunk néhány összetevőre, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy idén Verstappent avassák világbajnokká.

A kudarc benne van, a félelem nem lehet

Egy 2010-es TED Talk során a filmrendező-kutató James Cameron, a Terminátor, a Titanic és az Avatar atyja úgy foglalta össze mottóját, hogy „az ember bármivel is foglalkozik, a kudarc lehetőségével számolni kell. A félelemmel viszont nem szabad.” Verstappen valószínűleg nem hallotta ezt az előadást, viszont a versenyzéshez való hozzáállására jól illik a definíció.

Verstappent a pénteki hibák, melléfogások sem zökkentették ki Forrás: Makai Gergely / MGR Images

Verstappen a pályán biztosan nem félt senkitől, beleértve a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont is, és egyebek mellett az tette őt naggyá, ahogy a kudarcait kezelte. Akadt ezekből is, kezdve rögtön az elherdált bahreini győzelemtől, a bakui defekten át a balesetekig és a büntetésekig, de érdemes megállni egy pillanatra a hétvégék során felmerülő váratlan helyzetek mellett is.

Többször előfordult idén, hogy a Red Bull pénteken még nehezen vezethető volt, Verstappen néhányszor össze is törte az autóját, de egyszer sem maradt benne az ütés, kifelé nem mutatta a megingás jeleit, a balul elsült szabadedzések és Q3-as eredmények után is szinte mindig fordítani tudott a sorsán, ami Hamilton ellenfelei körében nem jellemző vonás.

Az eredmény ismeretében az idei évet nehéz nem sikertörténetként értékelni, de rá kell mutatni a valódi mélypontokra is.

Silverstone-ban majd a Magyar Nagydíjon Verstappen a szó szoros és átvitt értelmében is nagyokat bukott, Michael Schumacher 2000-es kiesési sorozatához lehetett hasonlítani a pontveszteségét, mégis felállt a kudarcokból, még akkor is, ha később kénytelen volt túlzott agresszivitással kompenzálni azt, amit az élet átmenetileg elvett tőle.

Fókusz, extázisban is

Az előző évek során egyre nagyobbra duzzadó holland keménymag láttán lehetett sejteni, hogy Zandvoort F1-es visszatérése megérte várni, de azt talán még Verstappen sem képzelte, hogy az olasz tifosit idéző narancs armada várja majd őt az első hazai versenyén.

Minden a kezére játszott, a Red Bull idén versenyképes és az autónak is feküdt a pálya, de a Mercedes pilótái nem engedték el őt, így a hatalmas felhajtás közepette is összeszedettnek kellett maradnia, nem csak a rajt és a leintés, hanem a zűrzavaros Belga Nagydíj után az egész hét során.

A Holland Nagydíj biztosan szerepelni fog Verstappen önéletrajzában Forrás: Makai Gergely / MGR Images

Vannak, akiket doppingol, másokat bénítja a körülöttük lévő fennforgás, elég csak belegondolni, hogy Verstappen mekkora terhet cipelt azzal, hogy a lelátókon szinte mindenki őt akarta győztesként látni, és ez sem volt elég ahhoz, hogy megremegjen a keze. Ezért a versenyért is ugyanúgy 25+1 pontot adtak, de az ősz folyamán gyorsuló Mercedes legyőzése így is stratégiai jelentőségű siker volt.

Rajta nem múlt, élt a lehetőséggel

Sokáig vitáznak majd a felek arról, hogy a versenyigazgató elcsalta-e a szezonzárót Verstappen javára, de lényegében minden fontos mutató tekintetében idén Verstappen állt jobban Hamiltonnál, nem utolsó sorban a győzelmek terén. Csak 2021-ben annyi versenyt nyert meg, amennyit korábban az egész F1-es pályafutása alatt, két kézzel megragadta a lehetőséget, amit a versenyképes Red Bull adott neki.

Verstappenen nem múlt, a győztes autóval hozta az eredményeket Forrás: Makai Gergely / MGR Images

Több kör során vezetett, mint a mezőny összes többi tagja együttvéve, és a részben önhibáján kívüli kiesések kellettek ahhoz, hogy ne dőljön el már korábban a végső siker az ő javára. Gyakran készítették a tábláján a P1 feliratot és most, hogy már tudja, milyen sorozatban nyerni a nagydíjakat, gyaníthatóan egyre fenyegetőbb ellenfél lesz a többiek számára.

Nem változott meg, ettől lett más

Világbajnoki címért küzdeni nem hétköznapi dolog, nem igaz? Verstappen sikeresen elhitette a világgal, hogy számára az, akárhogy próbálta kihúzni belőle elsősorban a brit sajtó, hogy kezdi nyomni az esélyesség terhe, ő a legtöbbször lazán, a felhajtás miatt kissé unottan tűrte, hogy köré szőnek egy narratívát, de nem hagyta, hogy ez befolyásolja őt.

Verstappen allűröktől mentesen, a fináléig nyugodtan készült a küzdelmekre Forrás: Makai Gergely / MGR Images

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megjegyezte, hogy Verstappen sok tekintetben egy átlagos fiatal, aki szeret videojátékokkal foglalkozni, a versenyek között a magánéletét élni, aki nem keresi a rivaldafényt, amit csapata segítségével láthatóan megtanult kezelni. Ennek is köszönhető, hogy a pályán és azon kívül is profi lett, néhány év alatt eljutott oda, hogy a helyén értékeli a sikereket, kudarcokat, az örömöt és bánatot, újfent igazolva, hogy milyen fejlődőképes, a versenyzéshez áttételesen kapcsolódó szakterületeken is.

Egy új generáció hőse lett

Verstappen győzelmével rengeteg olyan fiatal, a Forma-1 iránt korábban kevésbé érdeklődő szurkoló is kapott egy pilótát, akiért lehet rajongani vagy akit el lehet utasítani. Mindenkiből kivált valamilyen érzelmet, mozgósította fél Hollandiát, de sok más országban, még Közép- és Dél-Amerikában is felnéznek rá.

Verstappen által az F1 új közönséget szólíthat meg Forrás: Makai Gergely / MGR Images

Azt még nem tudjuk, hogy az idei győzelme a körülmények kedvező együttállásának vagy egy új sikerkorszak kezdetének jele, de a mai tiniknek és bizonyos szempontból a régi vágású, kiélezett versenyzés kedvelőinek is lehet új kedvence a Forma-1-ben, és emiatt vízválasztónak bizonyulhat az idei szezon.

A szerző búcsúzik

Kedves Olvasó! Tíz évvel a GPhírek hasábjain megjelent első cikkem után elértünk a kockás zászlóig, ma véget ér a lappal közös pályafutásunk. Minden cikk megjelenésekor megtisztelő élmény volt belegondolni, hogy milyen sokan kíváncsiak nap mint nap arra, ahogy bemutatjuk ezt a rendkívül érdekes sportágat, kollégáimnak és Önnek is kívánok további izgalmakat és emlékezetes versenyeket! Köszönöm a minket segítő munkatársaknak, partnereknek, szakértőknek a közös gondolatokat!

Michael Schumachert idézve: „Az élet a szenvedélyekről szól. Köszönöm, hogy osztoztak az enyémben."