Hill: Nem lenne bölcs Russelltől, ha meg akarná semmisíteni Hamiltont

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams, Lewis Hamilton, Mercedes
Williams' British driver George Russell (L) celebrates after taking second place in the grid with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Damon Hill úgy véli, George Russellnek nem érdemes már az első évében nyílt sisakos küzdelmet felvállalnia Lewis Hamilton ellen a Mercedesnél. 1996 világbajnoka szerint a 23 éves pilótának ehelyett tanulnia kell új csapattársától.

Bár Lewis Hamilton még mindig nem erősítette meg, hogy jövőre is ott lesz a mezőnyben, tekintve, hogy 2023-ig szerződés köti a Mercedeshez, érdemes a maradását feltételezni, ameddig az ellenkezője be nem bizonyosodik. Ebben az esetben pedig George Russell személyében új csapattársa lesz, ami nyilvánvalóan őt is új helyzet elé állítja. Damon Hill szerint azonban az ifjú pilótának nem érdemes azt tennie, amit a legtöbb szurkoló látni szeretne.

Russell jövőre Hamilton csapattársa lesz Forrás: AFP/John Thys

Hamilton január 7-én tölti be 37. életévét, így, ha a bajnoki vereség hatására nem is vonul vissza, egészen biztos, hogy legfeljebb már csak pár évig lesz a mezőny tagja. Ezalatt ismét megpróbálhatja megszerezni a nyolcadik világbajnoki címét, és ezzel párhuzamosan segíthet honfitársának, hogy visszavonulása után átvegye az örökségét.

Az 1996-os világelső szerint pontosan ezt fogja tenni.

Szerintem nagyszerű lesz nézni – nyilatkozta az Expressnek. – Biztos vagyok benne, hogy Lewis bátorítani fogja George-ot, és nem látom, hogy mindez rosszul sülne el. Úgy vélem, Lewis felismeri, hogy kevesebb ideje van hátra a sportágban, mint George-nak, ezért részt akar vállalni abban, hogy előrébb jusson – nem mintha szüksége lenne rá, valószínűleg.”

Hamiltont eddig két csapattársa szorongatta meg a bajnoki harc során, és mindkétszer aktuális ellenfele húzta a rövidebbet, legalábbis abból a szempontból, hogy előbb utóbb ők távoztak a csapattól. Így volt ez 2007-ben Fernando Alonsóval a McLarennél, majd 2014-től 2016-ig Nico Rosberggel. Persze most a pilóták életkorából adódóan más a helyzet, de Hill így is óva inti Russellt attól, hogy túlságosan az ellenfelének tekintse a hétszeres világbajnokot.

Szerintem ez George-on és az ő hozzáállásán múlik

– fogalmazott. – Az ember belemehet ezekbe a szituációkba azt gondolván, hogy »rendben, ott az ellenség, és én alaposan elpáholom őt«. Nem hiszem, hogy ez a legbölcsebb, amit Lewisszal tenni lehet.”

Hill szerint Russellnek megfontoltnak kell maradnia Hamiltonnal szemben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Akárhogyan is történik, az szinte biztos, hogy ez lesz az egyik legérdekesebb csapaton belüli párharc a 2022-es idényben, főleg akkor, ha a Mercedes továbbra is a vb-címért fog harcolni. Ezt a 61 éves expilóta is így látja. „Ez olyasmi, ami miatt nagyon várhatjuk a jövő évet – jelentette ki. – Ugyanolyan izgatott leszek, mint bárki más, hogy mi fog történni.”