Társoldalunk:

Coulthard: Verstappennek sikerült beférkőznie Hamilton fejébe

2021.12.29. 18:44

Az F1-ben 13 futamot nyerő David Coulthard szerint Max Verstappennek más hozzáállással kellett versenyeznie az idén, hogy le tudja győzni Lewis Hamiltont és a Mercedest, ezzel pedig elérte, hogy a hétszeres világbajnok elkezdjen tartani tőle a pályán.

Amellett, hogy végül több pontot gyűjtve ő került ki győztesen a csatából, a 13-szoros futamgyőztes David Coulthard szerint Max Verstappen a pszichológiai hadviselés terén is jobbnak bizonyult Lewis Hamiltonnál az idei szezonban, mivel könyörtelen hozzáállásával elérte, hogy a hétszeres világbajnok tartson tőle. A skót expilóta szerint pont ez a fajta kíméletlenség az, ami különlegessé teszi a hollandot.

Verstappen egész szezonban kíméletlen volt HamiltonnalForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Kivételes ember és kivételes sportoló. Briliáns és megosztó. Kit ismerünk még, aki briliáns és megosztó? Ayrton Senna és Michael Schumacher, hogy kettőt említsek. Úgyhogy voltak már, akik képesek voltak erre – dicsérte Verstappent a Channel 4-nak a csatorna szakkommentátoraként dolgozó Coulthard. – Lewisnak legyen mondva, nagyon tiszta módon volt képes elképesztő mennyiségű bajnoki címet nyerni. Nem igazán volt sok ellentmondásos pillanata. A Mercedes és Lewis erejével szemben Maxnak vitathatatlanul más megközelítésre volt szüksége. Úgy állt hozzá, hogy amikor részben nyitva van az ajtó, akkor le fog csapni. Lewisnak pedig folyamatosan nyitva kellett hagynia az ajtót, mert tudta, hogy [Verstappen] jön, ez pedig beférkőzött a fejébe."

Ezzel a módszerrel Verstappen számos alkalommal elérte, hogy Hamilton engedjen és hagyjon helyet, ha nem akarja, hogy összeütközzenek. Coulthard pedig pont azt csodálja a Red Bull versenyzőjében, hogy minden alkalommal azonnal lecsap a kínálkozó lehetőségre. „Maxnak meg kellett ezért küzdenie, és útközben mindenhol nyert, miközben átugrott néhány alsóbb kategóriát, hogy a Forma-1-be jöhessen. Senkitől sem fél, ez nem része az elméjének. Amit a leginkább lenyűgözőnek találok, hogy ha lát egy rést, akkor ráhajt. Még csak nem is kételkedik. Amikor én versenyeztem, akkor mérlegeltem, hogy »kockáztassak-e most, vagy inkább ne«. Ő viszont egyszerűen csak rámegy. Ez igazán különleges."

Az utolsó futam első körében sem sokat gondolkodott, és az első adandó alkalommal bevetődött Hamilton melléForrás: Pirelli

Verstappen próbált közömbös maradni

A CarNextnek adott hosszabb szezon utáni interjúban az újdonsült világbajnok az idei szezonhoz való hozzáállásáról is beszélt, amit lényegében úgy lehet összefoglalni, hogy a sikerek után sem került hurráhangulatba, a kudarcokon pedig gyorsan túllépett.

„Mindig nagyon közömbös maradtam, mert az ember nem tudja, hogy mások mivel próbálkoznak és mit rejtegetnek. Pozitívumnak számított, hogy már a szezon előtti teszten nagyon jó volt az autó egyensúlya, nagyon jól éreztem magam benne. Az első verseny is nagyon jónak tűnt, de még akkor is úgy voltam vele, hogy talán csak a pálya miatt, mivel az év során vannak pályák, amelyeken az autó jobb lehet, mint másokon. Ami nagyon fontos volt, hogy mindig közömbös maradjak, és ne legyek se túl pozitív és se túl negatív. Mindig középen maradtam."

A holland pilóta elmondása szerint a szezon során „soha nem volt olyan pont, amikor azt gondoltam, »oké, ez már zsebben van«, mivel az összes versenyen vagy nyerni tudtam, vagy második lettem". A legfontosabbnak pedig azt tartotta, hogy mindig odafigyeljen az apró részletekre, mivel a Red Bull és a Mercedes között olyan kicsi volt a különbség, hogy rendre nüanszok döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK