Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen vb-címe sem győzte meg a Hondát, hogy maradjon az F1-ben

2021.12.27. 12:14

Méltatta az F1-ből távozó Hondát ügyfelük, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. Max Verstappen egyéni világbajnoki címe sem tántorította el a japán gyártót a búcsúzástól.

Újabb korszak zárul le a Honda F1-es történetében, a japán gyártó Max Verstappen egyéni világbajnoki címe ellenére elhagyja a világbajnokság mezőnyét, hogy a forrásaikat és a szakembereiket új mobilitási megoldások kifejlesztése és a karbonsemlegesség elérése érdekében alkalmazzák.

Jamamoto Maszasi és Max Verstappen a szezonzáró leintése utánForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Honda legutóbb a 2015-ös szezontól kapcsolódott be az F1-be, az első három szezon során csak a McLarent látták el erőforrásokkal, de a legendás együttműködés felélesztése totális kudarcnak bizonyult. A felek végül szakítottak egymással, a Red Bull viszont vállalta a kockázatot és a Toro Rossóval lefutott tesztév után a 2019-es szezon már a dobogón kezdték az élcsapattal.

Noha a Red Bull-Honda együttműködés gyorsan sikeressé vált, a japán gyártó mégis úgy döntött, hogy a 2021-es szezon végén elhagyja az F1-et.Előtte viszont előrehozták az eredetileg a 2022-es szezonra szánt fejlesztéseik bevetését, ez végül döntő jelentőségűnek bizonyult és abba is belementek, hogy a technológiájukat a továbbiakban a Red Bull hasznosítsa, ami a japán erőforrásra lényegében egy komplett motorgyárat alapozott Red Bull Powertrains néven. 

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke méltatta a Hondát, ami 30 évvel a legutóbbi vb-címük után újra egyéni világbajnokságot nyert az F1-ben. A gyártó technikai igazgatója, Tanabe Tojoharu akkor és most is részt vett a munkában, és Horner megjegyezte, Verstappen sikere még mosolyt is csalt a rutinos szakember arcára.

Ő olyan srác, akit három év alatt még nem láttunk mosolyogni, Abu-Dzabiban viszont fültől fülig ért a szája, és mi is borzasztó büszkék vagyunk arra, amit a Hondával elértünk – mondta Horner. – Nagyon hálásak vagyunk mindenért, amit nyújtottak nekünk, és most hivatalosan a Honda nélkül tekintünk a jövőbe, de a következő néhány év során még tartani fogjuk a kapcsolatot” – összegzett a brit szakember, aki a Renault-val töltött viharos évek után a Hondával sikeres együttműködést alakított ki.

Tanabe Tojoharu is elérzékenyült a szezon végéreForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Búcsúzott az F1-től Jamamoto Maszasi, a Honda F1-es programjának vezetője is, aki elismerte, „nagyon nagy döntés” volt a távozás a Honda részéről. „A karbonsemlegesség és világszerte ügyfelek milliói érdekében hoztuk meg – mondta. – Noha idén jó eredményeket értünk el, sohasem egyeztettünk arról, hogy itt maradjunk” – jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK