Ezért hallgat Lewis Hamilton a veresége óta

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton speaks to the press in the parc ferme after winning the Formula One Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 5, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke megtörte a csendet Lewis Hamilton hallgatásáról, és elárulta, a hétszeres világbajnok miért nem mondott még semmit az Abu-dzabi Nagydíjon történtekről.

Lewis Hamilton a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj óta nem szólalt meg. A hétszeres világbajnok nem posztolt a közösségi médiában; nem ment el az FIA rá nézve kötelező év végi díjátadójára; nem adott interjút senkinek; és a Mercedes évzáró ünnepségén elhangzott szavait sem hozta nyilvánosságra a csapat. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke most megindokolta a nemsokára 37. születésnapját ünneplő pilótája hallgatását.

Hamilton hetek óta nem mond semmit Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton közvetlenül a verseny után adott interjúban sportszerűen gratulált Max Verstappennek, Michael Masi versenyigazgató döntését azonban nem kommentálta, ahogyan azóta sem tette ezt meg. „Mindannyiunkban kavarognak az érzelmek, a legjobban pedig Lewis-ban – nyilatkozta az események lecsengése után Toto Wolff a Motorsport-Total.comnak. – Az utolsó körig világbajnoknak érezhette magát, majd egyik pillanatról a másikra mindent elvettek tőle.

Wolff megosztotta azt is, hogy mit tanácsolt a hétszeres világbajnoknak néhány nappal a verseny után. A Mercedes előbb két óvást nyújtott be, hogy így próbálja meg visszaszerezni az elbukott vb-címet, majd azok elutasítása után jelezte fellebbezési szándékát. Hogy nem fellebbez, azt végül három nappal a verseny után döntötte el (legfeljebb négy napja volt erre). „Lewis is ott volt velem az irodában mindenki mással – idézte fel előbb az Abu-Dzabiban történteket Wolff. – Ez alatt a három nap alatt is folyamatosan kommunikáltunk egymással."

A döntést szerdán délután hozták meg, de aznap délelőtt Hamiltonnak még jelenése volt a windsori kastélyban, hogy hivatalosan is lovaggá üssék. „Délután ismét videóhívásban beszéltünk, hogy eldöntsük, mit tegyünk. Amit az előtt mondtam neki [hogy lovaggá ütötték], az az, hogy abban a néhány órában tisztelegjen élete eddigi munkája és teljesítménye előtt, és próbálja meg ezeket a pozitív pillanatokat magával vinni. Szerintem ezt is tette. Látszott, hogy mekkora megtiszteltetés volt ez neki" – mondta Wolff.

A windsori kastély udvarán, miután lovaggá ütötték Forrás: AFP/Andrew Matthews

Miután korábban utalt rá, hogy pilótája akár a visszavonulás mellett is dönthet, a Mercedes csapatfőnöke arról nem beszélt, hogy Hamilton folytatja-e a versenyzést jövőre. Bernie Ecclestone szerint nem, olasz sajtóértesülések szerint azonban a 2022-es rajtrácson is ott lesz.