Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen vb-címével megtérült a Honda kockáztatása

2021.12.26. 07:52

Tanabe Tojoharu elégedetten nyilatkozott Verstappen vb-címe után és megemlékezett róla, mekkora utat kellett bejárniuk ehhez.

Max Verstappen először, a Red Bull 8 év szünet után ünnepelhetett idén vb-címet, de mindannyiuknál hosszabb ideje, 30 ev várt erre motorszállítójuk, a Honda. A japán gyártó utoljára a McLarennel ért a csúcsra, azóta áhítóztak a sikerre.

Néhány éve ez elérhetetlennek tűnt, annyira gyenge teljesítményű és megbízhatóságú volt a motor, és a Red Bull partnereként 2021 kínálta az utolsó esélyt a nagy dobásra, mert úgy döntöttek, 2022-től kiszállnak az F1-ből. A fejlesztések felgyorsításával előrehoztak számos frissítést, így az egyenesekben már nem vagy csak kevésbé voltak lemaradva a Mercedestől, és a szezon egy részében gyorsabbnak is bizonyultak náluk.

Szépen vonult ki a Forma-1-ből a HondaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Elhatároztuk, hogy megtesszük, amit meg kellett tennünk a győzelemért. Keményen dolgoztunk a technológia fejlesztésén, hogy nyerjünk.

– idézte Tanabe Tojoharut, a Honda technikai igazgatóját a Motorsport-Total. – Max győzelme az egyéni bajnokságban hatalmas siker számunkra. A 2015-ös visszatérésünk óta nehéz éveket éltünk át, de fokozatosan javultunk. Korábban nagyon távol álltunk a Mercedestől, de elégedett vagyok a fejlődés láttán."

„Sajnos a konstruktőri értékelésben nem mi nyertünk, viszont úgy érzem, azért jutottunk el idáig, mert hittünk a technológiánkban."

A Honda többek közt mélyebbre helyezte a vezérműtengelyt, átalakította a hengerfejek borítását. Amellett, hogy a motor gyorsabb lett, a strapabírása sem csorbult, nem hagyta cserben Verstappenéket a szezon hajrájában sem. A Red Bull ugyanezzel a motorral folytatja a versenyzést, de a jövő évtől a Honda mérnökei segítségével üzemelteti, fejleszti őket. Ezen kívül saját néhány év múlva saját erőforrást szeretnének létrehozni, ehhez már megkezdték a szakemberek toborzását, többek közt a Mercedestől is csábították át mérnököket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK