A Mercedes forradalmi újítással törné meg a Red Bull uralmát a kiállásoknál?

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Orosz Nagydíj 2021, futam, kerékcsere
6660176 26.09.2021 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas is seen at a pit stop during the race of the 2021 Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom in Sochi, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Új megoldással kísérletezett a Mercedes az abu-dzabi tesztek során, amivel jelentősen megkönnyíthetik és ezáltal felgyorsíthatják a kerékcseréket. A vezeték nélküli kerékpisztolynak ugyanakkor más előnyei is lehetnek.

A 2021-es idény során a Red Bull és a Mercedes összességében rendkívül kiélezett párharcot vívott, de az egyes területeket vizsgálva nyilvánvalóan mindkét csapatnak megvoltak a maga erősségei és gyengeségei. Ami egészen biztos, hogy egy-két kivételtől eltekintve a bikások évek óta mindenkinél gyorsabban hajtják végre a kerékcseréket, és előfordul, hogy mindez pozíciókat jelent valamelyik pilóta számára.

A Mercedes (a többi csapathoz hasonlóan) évek óta elmarad a Red Bulltól a kerékcserék terén Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A csillagos istálló azonban ennek jövőre véget vethet, ugyanis a japán Autosport jelentése szerint a múlt heti abu-dzabi teszteken új kerékpisztollyal kísérleteztek. Ha az újítás beválik, akkor a konstruktőri bajnokság győztese minden téren jól járhat.

A Mercedes az erre szakosodott olasz Dino Paolival együttműködve vezeték nélküli kerékpisztolyt próbált ki az idényzáró helyszínén.

Amennyiben beválik, több szempontból is megkönnyíti a szerelők munkáját, főleg a jövő évi kerekek esetében.

2022-ben ugyanis már 18 colos felnikre szerelt abroncsokkal fognak versenyezni, ami azt jelenti, hogy egy keréktárcsa, illetve gumi 4 kilogrammal nehezebb lesz az idei változatnál. Ilyen körülmények között kifejezetten nagy segítség, hogy

a szintén nehéz bokszutcai berendezést, vagy legalábbis annak egy részét nélkülözhetik.

Bizonyos tudósítások arról is beszámolnak, hogy a kerékpisztoly automatikusan változtatja meg a forgásirányát a régi kerékanya levétele, valamint az új feltétele között. Ugyanakkor egy tavalyi videó tanúsága szerint ez a folyamat már akkor is így működött a címvédő istállónál. Emellett az sem biztos, hogy ők az egyetlenek, akik ilyen jellegű újításon dolgoznak.

Számos előnnyel kecsegtethetnek a vezeték nélküli kerékpisztolyok Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Már csak azért sem, mert a megoldásnak más előnyei is vannak, amelyek akár az egész sportág érdekeit is szolgálhatják. Az eszköz nem csupán a szerelők dolgát könnyíti meg, hanem szállítani is sokkal egyszerűbb, valamint kevesebb energiát fogyaszt az eddig használt verziónál. Ennek tudatában pedig az is kijelenthető, hogy jóval környezetkímélőbb, mint a vezetékes változat.