Társoldalunk:
Hírlevél

Kevesebb jutalmat kaptak, de a Red Bull tagjai nem cserélnék el Verstappen vb-címét

2021.12.24. 19:48

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, egyetlen alkalmazottja sem cserélné el Max Verstappen világbajnoki címét a Mercedes által megnyert konstruktőri trófeára, noha akkor több pénz ütötte volna a csapat és a benne dolgozók markát is.

Amennyiben az F1-es rajongókat kérdeznénk, egyértelmű lenne, hogy a legtöbbjüket a versenyzők harca, azaz a pilóták világbajnoki címe érdekli, és ha kedvencük lesz a világbajnok, vajmi kevéssé foglalkoznak azzal, ha esetleg nem az a csapat zárta az élen a konstruktőri értékelést, amelyiknek szurkolnak. A csapatok esetében azonban sok esetben a konstruktőri sorrend a fontosabb, hiszen az alapján részesülnek a pénzdíjakban. A Red Bull csapatfőnöke szerint velük az idén ez azonban másképp van.

A Red Bull alkalmazottai több pénzt kaptak volna, de Horner szerint ennek ellenére jobban örülnek Verstappen sikerénekForrás: Getty Images/Alex Pantling

„A konstruktőri bajnoki címben van a nagy pénz, az alapján osztják el a sportágba áramló bevételeket, a bajnokság során nyújtott teljesítményt alapul véve – nyilatkozta Christian Horner. – Szerintem a csapatunkban minden alkalmazott – és valószínűleg a legtöbb csapat esetében így van ez – az alapján kapja a jutalmat, hogy a csapat hol végzett a konstruktőri bajnokságban, és nem az alapján, ahol a versenyzők pontversenyében zárt."

Nyilvánvalóan ugyanakkor a pilóták vb-címének nagyobb a presztízse és a népszerűsége, úgyhogy szerintem nincs egyetlen alkalmazottunk sem, aki elcserélné a versenyzők világbajnoki címét a konstruktőri elsőségre."

Ez egyébként alighanem a Mercedesnél is így van, csak fordítva, azaz ők bármikor odaadnák a Red Bullnak a konstruktőri elsőséget azért, ha Lewis Hamilton lenne az idei világbajnok. Egy korábbi, a szezon hajrájában készült interjúban Toto Wolff például elárulta, hogy James Allison, a csapat technikai főigazgatója szívesebben venné, ha Hamilton nyerne, amennyiben csak az egyik értékelésben végezhetnek az élen.

Nyilván a konstruktőri helyezés nagyon fontos a bevételek elosztása miatt, hiszen több millió dollárnyi különbségről beszélünk az első és a második hely között. Viszont a versenyzők vb-címének óriási a presztízse. Mindenki azt akarja igazán, és ezért jelentett annyit, hogy megszereztük" – mondta Horner.

Hamilton legyőzése nagyobb elégtétel volt, mint a teljes Mercedes-csapatéForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull csapatfőnöke szerint Verstappen vb-címét csak a Red Bull első, még 2010-ben Sebastian Vettellel nyert világbajnoki címével lehet összehasonlítani. „Ez pontosan ugyanolyan különleges, mint amilyen az első volt. Az intenzitás és a versengés elképesztő volt. Az, hogy ilyen minőségi ellenfél ellen értük el, mint Lewis és a Mercedes, valószínűleg olyan teljesítményre sarkallt, amiről nem is hittük, hogy képesek vagyunk rá. Ami pedig még édesebbé teszi, hogy a Mercedes eddig végig dominált a hibrid korszakban, és megsemmisítette az ellenfeleit. Nekünk azonban végre sikerült versenyképes autót csinálnunk, Max pedig két kézzel ragadta meg a lehetőséget. Rendkívül büszke pillanat volt megnyerni a legnagyobb címet, amit csak lehet a motorsportban, és nyilván elképesztően büszkénk vagyunk arra, amit Max elért."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK