Kevesebb jutalmat kaptak, de a Red Bull tagjai nem cserélnék el Verstappen vb-címét

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing
MILTON KEYNES, ENGLAND - DECEMBER 15: 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing poses for a photo with his team at Red Bull Racing Factory on December 15, 2021 in Milton Keynes, England. (Photo by Alex Pantling/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, egyetlen alkalmazottja sem cserélné el Max Verstappen világbajnoki címét a Mercedes által megnyert konstruktőri trófeára, noha akkor több pénz ütötte volna a csapat és a benne dolgozók markát is.

Amennyiben az F1-es rajongókat kérdeznénk, egyértelmű lenne, hogy a legtöbbjüket a versenyzők harca, azaz a pilóták világbajnoki címe érdekli, és ha kedvencük lesz a világbajnok, vajmi kevéssé foglalkoznak azzal, ha esetleg nem az a csapat zárta az élen a konstruktőri értékelést, amelyiknek szurkolnak. A csapatok esetében azonban sok esetben a konstruktőri sorrend a fontosabb, hiszen az alapján részesülnek a pénzdíjakban. A Red Bull csapatfőnöke szerint velük az idén ez azonban másképp van.

A Red Bull alkalmazottai több pénzt kaptak volna, de Horner szerint ennek ellenére jobban örülnek Verstappen sikerének Forrás: Getty Images/Alex Pantling

„A konstruktőri bajnoki címben van a nagy pénz, az alapján osztják el a sportágba áramló bevételeket, a bajnokság során nyújtott teljesítményt alapul véve – nyilatkozta Christian Horner. – Szerintem a csapatunkban minden alkalmazott – és valószínűleg a legtöbb csapat esetében így van ez – az alapján kapja a jutalmat, hogy a csapat hol végzett a konstruktőri bajnokságban, és nem az alapján, ahol a versenyzők pontversenyében zárt."

Ez egyébként alighanem a Mercedesnél is így van, csak fordítva, azaz ők bármikor odaadnák a Red Bullnak a konstruktőri elsőséget azért, ha Lewis Hamilton lenne az idei világbajnok. Egy korábbi, a szezon hajrájában készült interjúban Toto Wolff például elárulta, hogy James Allison, a csapat technikai főigazgatója szívesebben venné, ha Hamilton nyerne, amennyiben csak az egyik értékelésben végezhetnek az élen.

Viszont a versenyzők vb-címének óriási a presztízse. Mindenki azt akarja igazán, és ezért jelentett annyit, hogy megszereztük" – mondta Horner.

Hamilton legyőzése nagyobb elégtétel volt, mint a teljes Mercedes-csapaté Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull csapatfőnöke szerint Verstappen vb-címét csak a Red Bull első, még 2010-ben Sebastian Vettellel nyert világbajnoki címével lehet összehasonlítani. „Ez pontosan ugyanolyan különleges, mint amilyen az első volt. Az intenzitás és a versengés elképesztő volt.

Ami pedig még édesebbé teszi, hogy a Mercedes eddig végig dominált a hibrid korszakban, és megsemmisítette az ellenfeleit. Nekünk azonban végre sikerült versenyképes autót csinálnunk, Max pedig két kézzel ragadta meg a lehetőséget. Rendkívül büszke pillanat volt megnyerni a legnagyobb címet, amit csak lehet a motorsportban, és nyilván elképesztően büszkénk vagyunk arra, amit Max elért."