Az F1 vezére figyelmeztet: Wolffnak és Hornernek ki kell békülnie

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner, Brit Nagydíj 2021, péntek
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks in the Team Principals Press Conference after practice ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2021 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója sem nézi jó szemmel Toto Wolff és Christian Horner, a Mercedes, illetve a Red Bull csapatfőnökének háborúzását, ami szerinte senkinek sem tesz jót.

Az F1 vezetése mostanáig hallgatott a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történtekről, Stefano Domenicali elnök-vezérigazgató azonban karácsony előtt megtörte a csendet. A Mercedes és az FIA között az utolsó verseny utolsó előtti körében Michael Masi versenyigazgató által hozott vitás döntés okán kialakult csatározás végül a konstruktőri világbajnok istálló visszakozásával zárult, hiszen Toto Wolffék elálltak az óvástól, miközben az FIA bizottságot állított fel, amely kivizsgálja az utolsó futamon történteket és azon lesz, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő többet. Domenicali szerint viszont arra is szükség van, hogy a Mercedes és a Red Bull rendezze a viszonyát.

Wolff és Horner végigháborúzta 2021-et Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

A vb-címért csatázó két istálló, és különösen azok csapatfőnökei, Toto Wolff és Christian Horner között a teljes szezon során nem volt felhőtlen a viszony, ám ahogy közeledtünk az idény végéhez, nem egyszer vált egyenesen ellenségessé kettejük kapcsolata, legyen szó akár a közös sajtótájékoztatókon, akár egymástól függetlenül, a sajtóban tett megnyilvánulásaikról.

Noha Wolff és Horner Abu-Dzabiban kezet rázott a pénteki sajtótájékoztatón, a futam után történtek alighanem tettek arról, hogy továbbra se legyen közöttük minden rendben. Domenicali szerint pedig fontos, hogy ezt az ellenséges viszonyt minél előbb rendezzék, mert csak ártanak vele az F1-nek. „Sok bennünk a kétség, ezekkel pedig szembe kell nézni. Vannak gondok, amelyeket végül meg kell oldani.

– tett igen egyértelmű kijelentést az elnök-vezérigazgató, miután Olaszországban átvette a Lorenzo Bandini trófeát.

Wolff és Horner kézfogása aligha oldott meg mindent Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Az F1 vezetője mostanáig a Mercedes és az FIA közötti csatározással kapcsolatban sem szólalt meg, hagyva a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, hogy kezelje a Mercedes óvásait, majd fellebbezési szándékát. Most sem akart olajat önteni a tűzre, de célzott rá, hogy Mohammed bin Szulajm nemrég megválasztott FIA-elnöknek fontos döntéseket kell meghoznia.

Jelenleg azonban az a helyes, ha csendben maradunk, hogy ne legyenek további viták egy olyan területen, ami már így is igen túlfűtött. Viszont szeretném elmondani, hogy rendkívüli szezonunk volt, amit több mint kétmilliárd ember követett. Az Abu-dzabi Nagydíj 2021 legnézettebb sporteseménye volt. Ezek elképesztő számok, amelyekre büszkének kell lennünk."

Domenicali ezután arra is célzott, hogy az új elnök az FIA-n belül is változásokat hozhat. „Az elnök személyének változásával változhat az egyensúly is az FIA-n belül, aminek számunkra abszolút alapvető fontossága van" – jelentette ki.