Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes csapatfőnöke képtelen beletörődni a vereségbe

2021.12.22. 12:35

Régi sérelmeket idézett fel Toto Wolffban az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köre, az eseményekkel továbbra sem ért egyet, és változásokat akar az FIA-nál.

Óriási botrányt csinált a Mercedes, miután zsinórban nyolcadik alkalommal nem nyerte meg valamelyik pilótájuk a Formula-1-es világbajnokság egyéni vb-címét. Max Verstappen kétségkívül szerencsés futamgyőzelme után a csapat óvott, fellebbezett, majd Toto Wolff és Lewis Hamilton bojkottálta az FIA díjátadóját. Bíróságra viszont már nem vitték el az ügyet, kénytelenek voltak beletörődni abba, hogy idén "csak" a csapatvilágbajnoki címet nyerték meg, az egyéni világbajnok teljesen megérdemelten - ahogy itt levezettük - Verstappen lett, legyőzve Hamiltont. A hétszeres brit világbajnokot utoljára a saját csapattársa, Nico Rosberg izzasztotta meg 2016-ban, akkor is az utolsó futamon dőlt el a vb-cím sorsa, és Hamilton akkor is veszített. Azóta négy vb-címet nyert zsinórban a brit, de a Mercedes fölénye miatt - amiért a versenyző persze nem hibáztatható - lényegében komoly rivális és szoros világbajnoki csata nélkül.

Hamilton még az élen kezdte az utolsó kört, de Verstappent helyzetbe hoztákForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Mercedes ezúttal nem a Red Bullt támadta, Verstappen szabályosan járt el, de Wolff kifogásolja azt, ahogy a versenyigazgató eljárt. A Bildnek adott interjúban kijelentette, nem akar egy konkrét embert hibáztatni, de egyelőre nem áll szóba Masival, és a lap kérdésére
egy másik, szintén vitatott sporttörténeti eseménnyel vont párhuzamot.

„Ez mindenképpen egy szinten van azzal, amikor Diego Maradona isten kezére hivatkozva gólt szerzett a Wembley-ben 1986-ban – jelentette ki Wolff, de elutasította azt a kifejezést, hogy Hamiltontól elcsalták a világbajnoki címet – A versenyigazgató hozott egy következetlen döntést, ami elvette a világbajnoki címet Lewistól.”

Wolff kijelentette, minden lépésüket egyeztették Hamiltonnal, az óvást, a fellebbezést és a visszavonást is. Kitart amellett, hogy egy „normális bíróságon” győztek volna, de nem akartak a pályán kívül eredményt elérni. Kifogásolta, hogy az eljárásban az FIA alperes és bíró is lett volna egyszerre, ez a „védtelenség” érzését keltette benne.
Legutóbb gyerekként éreztem ilyet.”

Ez magyarázhatja Wolff rendkívül indulatos viselkedését is: korábban azt nyilatkozta, hogy a Forma-1 nem említhető egy lapon azokkal a traumákkal, amelyeket gyerekkorában átélt, de a mostani nyilatkozata azt sugallja, hogy a történtek régi, rossz emlékeket idéztek fel benne. Kijelentette, ilyen nem fordulhat elő még egyszer.

Wolff a szezon végén egyre feldúltabban viselkedettForrás: AFP/Andrej Isakovic

„A szabálykönyvnek kristálytisztának kell lennie, hogy ilyen ne fordulhasson elő újra, és a megfelelő embereknek kell ellátniuk a feladatokat – jelentette ki Wolff, és célzott arra, hogy a verseny közbeni rádiózást is visszafogná. – Meg kellene engedni, hogy sportszakmai véleményváltás megtörténhessen, de véget kell vetni azért, hogy egyezkedni lehessen a büntetésekről, még akkor is, ha ennek mi is a részesei voltunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK