Ferrari: Jövőre elfogadhatatlan lenne még egy ilyen szereplés

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Carlos Sainz, Ferrari, Sergio Pérez, Red Bull
SP - Sao Paulo - 11/13/2021 - FORMULA 1 GP BRASIL 2021, TRAINING - The Spanish driver Carlos Sainz Jr of the Ferrari team during the Sprint Race of the Sao Paulo Grand Prix held at the Interlagos Autodrome by the Formula 1 world circuit in the 2021 season Photo: Duda Bairros/AGIF (Photo by Duda Bairros / AGIF / AGIF via AFP)
Vágólapra másolva!
Mindenképpen a győzelmekért akar küzdeni Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, aki óvatosan optimista a jövő évi autó eredményei láttán.

Győzelemre tör jövőre a Ferrari, ami a katasztrofális 2020-as szezon után idén megszerezte a konstruktőri világbajnokság 3. helyét, viszont közvetlen ellenfeleivel, a McLarennel és az Alpine-nal ellentétben nem nyert futamot. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke kijelentette, jövőre további előrelépést vár.

A Ferrari ismét az élcsapatokkal versenyezne Forrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

„Elfogadhatatlan lenne megismételni az idei teljesítényt, Abu-Dzabiban rossz volt nézni, ahogy mások ünnepelnek – mondta a Scuderia évzáró sajtóeseményén. – Ismét a győzelmekért és a pole pozíciókért fogunk harcolni, a Ferrarinál nem lehetünk formán kívül, a történelmünket győzelmekkel írtuk és olyan sokat akarunk nyerni, amennyit csak lehet.”

Binotto ettől függetlenül leszögezte, a világbajnoki címet nem tartja kötelező eredménynek.

Ennek egyik oka, hogy a 2022-es szezonra teljesen új autókat kell építeni, ezért egyik csapat sem tudhatja pontosan, hogy mennyire lesz versenyképes. Binotto szerint a fejlesztési programjuk elérte az összes kitűzött célt, de így is „arrogánsnak” tartaná azt állítani, hogy legyőzik az ellenfeleiket. „A világbajnokság megnyerése előtt először nagydíjakat kell nyernünk.”

Binotto elárulta, a szélcsatornában koncepciók százait tesztelték, mielőtt kialakult a jövő évi autó végleges formája: „Az autót február közepén fogjuk bemutatni – erősítette meg. – A dátumot még nem döntöttük el, de február 16-18. között lesz az időpont, ezt még a következő hetek során véglegesítjük” – árulta el. Az új modellnek neve még nincs, de

az biztos, hogy ismét Charles Leclerc és Carlos Sainz vezeti majd, a spanyol pilótával hamarosan tárgyalnak a szerződéshosszabbításról is.

A Ferrari felzárkózását nehezíti, hogy jövőre még lejjebb kerül a költségplafon, de Binotto ennek ellenére lehetőséget lát a szabályváltozásokban, ettől függetlenül elismerte, nincs referenciájuk, amihez mérhetik magukat, csak a házon belül kitűzött célok teljesülését figyelhetik.

Binotto jövőre győzelemre tör Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Tudjuk, hogy a szabályváltozás nagy lehetőség a számunkra. 2021 óta van költségplafon is, ami még szigorúbb lesz jövőre, és nagy kihívást támaszt. A csapatunk viszont jól szervezett és szerintem erős a működése” – jelentette ki Binotto.