A Mercedes és a Red Bull is kiáll a gyűlölethullámmal küzdő Latifi mellett

Forma-1, Olasz Nagydíj, csütörtök, Nicholas Latifi, Williams
Williams' Canadian driver Nicholas Latifi attends a press conference at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 9, 2021. - The Italian Formula One Grand Prix will take place next September 12, 2021. (Photo by Luca BRUNO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Akaratlanul is az idei F1-es világbajnokság egyik kulcsfigurája lett Nicholas Latifi, aki a balesetével előidézte a biztonsági autós fázist a szezonzárón, ezzel helyzetbe hozta Max Verstappent. Nyílt levélben reagált arra, hogy azóta zaklatják a közösségi médiában.

Indulatos rajongók zaklatják Nicholas Latifit, aki a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon balesetet szenvedett, ezzel előidézte, hogy a versenyigazgató néhány körrel a leintés előtt a pályára küldje a biztonsági autót. Ennek következtében Max Verstappen felzárkózhatott Lewis Hamilton mögé és a frissebb gumiknak köszönhetően az utolsó körben meg is előzte ellenfelét, így világbajnok lett.

Latifi a gyűlölet céltáblája lett Forrás: AFP/Luca Bruno

Az F1-ben elsősorban Michael Masi versenyigazgató felelősségét vizsgálják, mert az ausztrál szakember nem követte a biztonsági autó bevetésének pontos szabályait. Ettől függetlenül, a közösségi médiában a balesetet okozó Latifit is zaklatják, olyannyira, hogy a kanadai pilóta hosszú, nyílt levélben reagált a történtekre.

A Williams pilótája elárulta, próbálta tudatosan elkerülni a közösségi médiát, több ezek kommentet kapott, ezek között sok volt a támogató és a gyűlölködő is.

Úgy érezte, az lenne a legjobb, ha törölné a telefonjáról a közösségi applikációkat, még úgy is, hogy nem lepte meg az indulat, ami felé irányult a leintés után. Szerinte a történtek kihozták a legrosszabbat a sportág „rajongóiból”, sokkolta, hogy még halálos fenyegetést is kapott.

„Visszatekintve arra, hogy mi történt a versenyen, igazából csak a csapatomtól kell bocsánatot kérnem a kiesésem miatt. Ezt meg is tettem, rögtön utána. Minden más, ami történt, már a hatáskörömön kívüli” – írta Latifi. Hozzátette, sokan úgy vélték, felesleges volt küzdenie, de szerinte ő mindent belead a leintésig, és elfogadja, ha ezt valaki nem érti meg, de úgy véli,

„Sok múltheti komment extrém túlzás volt. Aggaszt, hogyan reagál erre valaki más, akit ugyanilyen zaklatás ér. Senkinek sem szabad hagynia, hogy egy hangos kisebbség diktálja, hogy kik ők. A múltheti események ráébresztettek, hogy mennyire fontos az együttműködés azért, hogy megállítsuk ezt és segítsük azokat, akik elszenvednek ilyesmit.”

A kanadai pilóta balesete miatt olvadt el Hamilton előnye Forrás: Pirelli

Latifi arra számít, hogy a nyílt levelét még ellene is felhasználhatják, de úgy érzi, helyesen cselekedett azzal, hogy nem maradt csendben és felhívta a figyelmet az ilyen viselkedés ellen. Köszönetet mondott azoknak, akik mellette állnak, azt kérte mindenkitől, hogy legyenek kedvesek egymáshoz, egyúttal boldog újévet kívánt.

A kanadai pilótának támogató üzenetet küldött a Twitteren a Mercedes és a Red Bull is. Az egyéni vb-címet elbukó, de a konstruktőri trófeát megnyerő Mercedes szerint Latifi mellett állnak a „gyűlölet és a zaklatás elleni harcban”, a Red Bull pedig azt írta, „egyszerűen nincs helye a gyűlöletnek és mélyen elítéljük ezt.”