Társoldalunk:
Hírlevél

Sainz alig akarta elhinni, hogy Leclerc mire képes a Ferrarival

2021.12.21. 16:21

Carlos Sainz az idén rengeteget tanult a Ferrarival harmadik éve versenyző Charles Leclerc-től, miután elmondása szerint sokkolta őt, hogy csapattársa mire képes az autóban.

Az idei szezonra csapatot váltó pilóták közül egyértelműen a McLarentől a Ferrarihoz igazoló Carlos Sainznak sikerült a legjobban az alkalmazkodás, hiszen a spanyol pilóta a két Red Bull és két Mercedes-pilóta mögött a középmezőny legjobbjaként zárta az idei évet. Elmondása szerint ehhez pedig Charles Leclerc is kellett, a monacói pilótától ugyanis rengeteget tanult az idén.

Sainz ötödik lett a pontversenybenForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Noha kettejük között 3 év a korkülönbség a spanyol javára, és ami ennél is fontosabb, Sainznak három szezonnal több tapasztalata van az F1-ben, a Ferrarinál Leclerc számított rutinosabbnak, hiszen 2019 óta a maranellóiakkal versenyez.

Sainz ezért eleve úgy állt hozzá első ferraris évéhez, hogy amit csak tud, elles csapattársától.

„Attól a pillanattól fogva, hogy megérkeztem a bahreini téli tesztre, sok mindent kellett tanulnom Charles-tól. Alkalmazkodnom kellett ahhoz, ahogyan egy bizonyos módon vezeti a Ferrarit, hogy olyan gyors legyen, mint amilyen egész évben volt. Sok mindent le kellett másolnom abból, amit az adatokban láttam."

Sainz szavai betekintést nyújtanak abba, hogy Leclerc-t nem véletlenül emlegetik egy lapon a mezőny legjobbjaival, akinél csak jó autó kérdése, hogy mikor harcolhat a világbajnoki címért. Olykor nehéz volt elhinnem, hogy lehetséges, amit látok. Olyan őrülten gyors volt, hogy egy kicsit sokkolt is. De apránként, alkalmazkodva és próbálva tanulni tőle, sikerült elérnem egy jó szintet. Egyes területeken továbbra is sokkal erősebb nálam, de információt fogunk cserélni, és mindketten megpróbálunk jobb pilótává válni és tanulni egymástól" – mondta Sainz.

Sainz olykor nem hitte el, hogy Leclerc mire képes a FerrarivalForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A két pilótát végül két pozíció, illetve öt és fél pont választotta el egymástól a 22 futam során, amelyeken Sainz három, Leclerc pedig egy dobogós helyet szerzett. Ez az eredménysor is mutatja, hogy a spanyol pilóta milyen jól alkalmazkodott, és persze azt is, hogy alapjaiban véve milyen jó versenyző, akitől Leclerc is tudott tanulni. Sokat tanultunk. Amikor az embernek új csapattársa van, mindig sokat tanul, mint például az újfajta megközelítést, amit Carlos a versenyhétvégék esetében alkalmaz. Azt, ahogyan dolgozik, a tehetségét, a nyers sebességét és ahogyan veszi a kanyarokat – méltatta csapattársát Leclerc. – Carlos egyik erőssége szerintem a versenyek és a gumik menedzselése. Nekem valószínűleg ez volt a gyengém 2019-ben. 2020-ban versenyzőként sokat fejlődtem, majd az idén ismét, utóbbi pedig részben Carlosnak köszönhető."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK