Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel elárulta, mi nyűgözte őt le Mick Schumacher debütáló szezonjában

2021.12.20. 15:30

Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is kiemelkedőt nyújtott Mick Schumacher élete első F1-es szezonjában Sebastian Vettel szerint. Ralf Schumacher közben azt szeretné, ha unokaöccsének másik csapattársa lenne.

Mick Schumacher első F1-es szezonjában minden tekintetben elsöprő győzelmet aratott csapattársa, a szintén újonc Nyikita Mazepin felett. A 22 esztendős német a mindkettejük által teljesített időmérőkön 19-1, a mindkettejük által befejezett futamokon pedig 11-3 arányban múlta felül az oroszt, akinél rendre jelentősen gyorsabb is volt. A Schumachert mentoraként segítő Sebastian Vettel szerint pártfogoltja nemcsak ezzel, hanem a pályán kívül mutatott hozzáállásával is kitűnt.

Mick Schumacher kihozta, amit első F1-es szezonjából ki lehetettForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Vettel szerint Schumacher teljesítményét nehéz reálisan értékelni, mivel a Haas gyakorlatilag egy az egyben tavalyi autójával állt rajhoz (csak a kötelező módosításokat hajtották végre a padlólemezen), és szezon közben sem fejlesztette azt, de ha valaki jobban megvizsgálta, hogy mit csinált a 22 esztendős pilóta, az láthatta, hogy jól szerepelt.

„Nehéz megítélni, mert az autó annyival lassabb volt, de azok meg tudják ítélni, akik figyelték, és közelről figyelték. Nyilván én is követtem, és igen, szerintem elképesztő munkát végzett azzal, hogy egy ilyen gyenge autóval néhányszor bejutott az időmérő második szakaszába, voltak erős teljesítményei a versenyeken, csatázott néhány, az övénél sokkal gyorsabb autóval és tapadt azokra, akiknek sokkal gyorsabbnak kellett volna lennie. Ez remek erőfeszítés" – dicsérte honfitársát a négyszeres világbajnok.

Az Aston Martin rutinos versenyzőjére pedig legalább ekkora hatással volt Schumacher apját idéző hozzáállása, amivel a pályán kívül próbálta előrevinni a Haast. „Ennél is fontosabb, hogy óriási lökést adott az egész csapatnak. Szerintem a szezon kezdete óta gyengék voltak, mert nem fejlesztettek és nagyon le voltak maradva. De ha megnézzük az évet, Mick nagyon boldog és szenvedélyes volt, és örömmel tette bele a munkát. Minden egyes nap ő volt az elsők egyike, ha nem az első, aki megérkezett a paddockba, és az egyik utolsó, aki távozott onnan."

Schumacher a vezetésen kívül is rengeteg erőfeszítést tett a csapatértForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hasan Bratic

„Nagy érdeklődést mutatott az iránt, hogy előrevigye a csapatot. A pályán végzett munkától és az első évben becsúszó néhány apró hibától eltekintve szerintem remek munkát végzett. Azt kívánom, hogy sokkal jobb autója legyen jövőre, amellyel megmutathatja, hogy mire képes" – tekintett előre Vettel.

Nagybátyja elküldené Mazepint

A Haas pilótái között tehát nagy volt a kontraszt az idén, hiszen Mazepin gyakorlatilag minden téren nagyon le volt maradva Schumachertől. Az amerikai istálló ugyanakkor jövőre is ugyanezzel a kettőssel folytatja, ami Ralf Schumacher, Mick nagybátyja szerint nem előnyös az unokaöccsének. „Olyavalakire van szüksége, aki segítheti. Valakire, akivel együtt dolgozhat, hogy előre vigyék a csapatot, és Mick ne legyen egyedül egy veszett üggyel" – nyilatkozta a német Sky-nak 1997 és 2007 között maga is az F1-ben versenyző Ralf.

Mazepin nem tudta tartani a lépést SchumacherrelForrás: Motorsport Images/Andy Hone

A hatszoros futamgyőztes szerint tehát a Haas jobban járna, ha lecserélné a küszködő oroszt. „Mazepin egyértelműen jó pilóta volt a Forma-2-ben, de az idén a rossz irányba fejlődött, és valójában inkább valami mást kellene csinálnia. Nem feltétlenül kell neki a Forma-1-ben versenyeznie."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK