Todt elmondta, mi az, amit sohasem felejt el Schumacherről

Forma-1, Jean Todt, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Olasz Nagydíj, 2006
German Ferrari driver Michael Schumacher (R) and French Ferrari General Director Jean Todt celebrate on the podium of the Monza racetrack after the Italian Formula One Grand prix, 10 September 2006 in Monza. German Ferrari driver Michael Schumacher won the race ahead of Finnish McLaren-Mercedes driver Kimi Raikkonen and Polish BMW Sauber driver Robert Kubica. AFP PHOTO DAMIEN MEYER (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)
Vágólapra másolva!
Az FIA volt elnöke köszönetet mondott a korábbi hétszeres világbajnoknak, mielőtt átadta a posztját az utódjának. Nem akart párhuzamot vonni Michael Schumacher és Max Verstappen között.

Véget ért Jean Todt pályafutása az FIA élén, és bár szó van arról, hogy a 75 esztendős sportdiplomata tanácsadóként visszatérhet legnagyobb sportsikerei helyszínére, a Ferrarihoz, közvetlen döntéshozói pozícióba egyelőre várhatóan nem kerül. Ezzel lezárult Todt pályafutásának egy nagy korszaka, amelynek végén Michael Schumachernek is köszönetet mondott.

Todt és Schumacher a 2006-os monzai dobogón, nem sokkal azután, hogy a Ferrari bejelentette Schumacher első visszavonulását Forrás: AFP/Damien Meyer

Schumacher és Todt neve elválaszthatatlanul összeforrt, a francia szakember 1995-ben leszerződtette az akkor még csak kétszeres világbajnokot a Benettontól, majd 1996-2000 között négy év alatt mindössze egy konstruktőri világbajnokságot tudtak megnyerni, 2000-től viszont zsinórban öt egyéni és öt konstruktőri címet szereztek.

Todt és Schumacher a magánéletben is szoros barátságot ápol, a korábbi csapatfőnök a kevesek egyike, aki látogathatja a német expilótát a 2013-as síbalesete óta.

„Hiányzik, hogy Michael itt lehessen velünk, mert ő az életem része, mindig is az lesz. Nagyon sok mindent felépítettünk együtt, együtt szenvedtünk és ez erősebbé tett minket” – idézte fel Todt búcsúbeszédében az 1996 és 2000 közötti kudarcaikat, mielőtt beért a Forma-1 történetének addigi legsikeresebb csapata.

Todtot 2009-ben választották meg az FIA elnökének, Schumacher ekkor még az első visszavonulása utáni pihenőjét töltötte, legalábbis hivatalosan, mert először a Ferrari, majd a Mercedes hívására elkezdett kacérkodni a visszatérés gondolatával, ami végül 2010-ben meg is történt.

A francia szakember máig hálás azért, hogy Schumacher támogatta az indulását.

„12 évvel ezelőtt minden jelöltet felkértek, hogy legyen hat támogatójuk a választás előtt. Emlékszem, 12 éve három ember tartott velem: a feleségem, Michael és a fiam. Ezt sohasem fogom elfelejteni.”

Todt elbúcsúzott az FIA-tól Forrás: AFP/Julien De Rosa

Noha Schumacher első világbajnoki címéhez hasonlóan Verstappen (a szezon végén már) szintén esélytelenebbként, vitatott manőverekkel és feszültséggel teli küzdelemben szerezte meg a végső győzelmet, Todt nem akart párhuzamot vonni a két pilóta között.

„Ezen a szinten minden bajnoknak megvan a maga személyisége, Maxnak és Michaelnek is. Mindegyikük sikere egy kombináció révén jön létre – utalt a versenyző és a csapat együttműködésére. – Az nyilvánvaló, hogy tiszteletet érdemel és gratulálnunk kell azért, ami idén történt, az egyik oldalon ott van a legjobb csapat a Mercedes révén, a másikon a legjobb pilóta, aki Max volt.”