Társoldalunk:
Hírlevél

Todt elmondta, mi az, amit sohasem felejt el Schumacherről

2021.12.19. 08:25

Az FIA volt elnöke köszönetet mondott a korábbi hétszeres világbajnoknak, mielőtt átadta a posztját az utódjának. Nem akart párhuzamot vonni Michael Schumacher és Max Verstappen között.

Véget ért Jean Todt pályafutása az FIA élén, és bár szó van arról, hogy a 75 esztendős sportdiplomata tanácsadóként visszatérhet legnagyobb sportsikerei helyszínére, a Ferrarihoz, közvetlen döntéshozói pozícióba egyelőre várhatóan nem kerül. Ezzel lezárult Todt pályafutásának egy nagy korszaka, amelynek végén Michael Schumachernek is köszönetet mondott.

Todt és Schumacher a 2006-os monzai dobogón, nem sokkal azután, hogy a Ferrari bejelentette Schumacher első visszavonulásátForrás: AFP/Damien Meyer

Schumacher és Todt neve elválaszthatatlanul összeforrt, a francia szakember 1995-ben leszerződtette az akkor még csak kétszeres világbajnokot a Benettontól, majd 1996-2000 között négy év alatt mindössze egy konstruktőri világbajnokságot tudtak megnyerni, 2000-től viszont zsinórban öt egyéni és öt konstruktőri címet szereztek.
Todt és Schumacher a magánéletben is szoros barátságot ápol, a korábbi csapatfőnök a kevesek egyike, aki látogathatja a német expilótát a 2013-as síbalesete óta.

„Hiányzik, hogy Michael itt lehessen velünk, mert ő az életem része, mindig is az lesz. Nagyon sok mindent felépítettünk együtt, együtt szenvedtünk és ez erősebbé tett minket” – idézte fel Todt búcsúbeszédében az 1996 és 2000 közötti kudarcaikat, mielőtt beért a Forma-1 történetének addigi legsikeresebb csapata.

Todtot 2009-ben választották meg az FIA elnökének, Schumacher ekkor még az első visszavonulása utáni pihenőjét töltötte, legalábbis hivatalosan, mert először a Ferrari, majd a Mercedes hívására elkezdett kacérkodni a visszatérés gondolatával, ami végül 2010-ben meg is történt. A francia szakember máig hálás azért, hogy Schumacher támogatta az indulását.  

„12 évvel ezelőtt minden jelöltet felkértek, hogy legyen hat támogatójuk a választás előtt. Emlékszem, 12 éve három ember tartott velem: a feleségem, Michael és a fiam. Ezt sohasem fogom elfelejteni.”

Todt elbúcsúzott az FIA-tólForrás: AFP/Julien De Rosa

Noha Schumacher első világbajnoki címéhez hasonlóan Verstappen (a szezon végén már) szintén esélytelenebbként, vitatott manőverekkel és feszültséggel teli küzdelemben szerezte meg a végső győzelmet, Todt nem akart párhuzamot vonni a két pilóta között.

„Ezen a szinten minden bajnoknak megvan a maga személyisége, Maxnak és Michaelnek is. Mindegyikük sikere egy kombináció révén jön létre – utalt a versenyző és a csapat együttműködésére. – Az nyilvánvaló, hogy tiszteletet érdemel és gratulálnunk kell azért, ami idén történt, az egyik oldalon ott van a legjobb csapat a Mercedes révén, a másikon a legjobb pilóta, aki Max volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK