Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff rémálomnak nevezte az Abu-dzabi Nagydíj utolsó percei során történt eseményeket, szerinte Lewis Hamilton és ő sohasem fogja kiheverni, hogy a brit pilótát „meglopták”, és ezért elvesztette a világbajnoki címet.

Tovább gyűrűzik a feszültség a Mercedes és az FIA között: ugyan a konstruktőri világbajnokság győztese visszavonja a fellebbezést azért, mert álláspontjuk szerint a versenyigazgató szabálytalanul járt el az Abu-dzabi Nagydíjon, és így Lewis Hamilton elvesztette az egyéni világbajnoki címet, de Toto Wolff csapatfőnök és Hamilton nem megy el a díjátadóra.

Hamilton kiábrándult Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Wolff élesen bírálta az FIA-t, Michael Masi versenyigazgatót és az egész helyzetet, és kijelentette, reméli, hogy a történtek nem vezetnek Hamilton visszavonulásához. A 36 esztendős pilóta hétszeres világbajnok, idén további két évre meghosszabbította a szerződését a Mercedesszel, ahol jövőre új csapattársat kap George Russell személyében.

– szögezte le. – Ha megnézzük az utolsó négy versenyt, vasárnaponként lehengerlő volt. Kétség sem fért ahhoz, hogy ki nyerte meg a versenyt, és ki érdemli meg a világbajnoki címet. Átrágjuk magunkat az eseményeken a következő hetek-hónapok során” – fogalmazott Wolff, aki reméli, hogy nem inog meg Hamilton elszántsága.

„Versenyzőként szerintem azt mondja majd a szíve, hogy folytatnia kell, mert ereje teljében van, de felül kell kerekednünk a fájdalmon, amit vasárnap elszenvedett. Azért is, mert ő a világos elvek embere, és nehéz feldolgozni a történteket. Lewisszal együtt most kiábrándultunk, nem a sportból, azt továbbra is imádja minden porcikánk, mert a stopper sohasem hazudik.”

és ebben az esetben kiábrándulunk. Elkezdjük megkérdőjelezni, hogy a vérrel-verejtékkel befektetett munkával a lehető legjobb teljesítményt tudjuk-e nyújtani, mert azt véletlenszerűen elvehetik. Hosszú ideig eltart majd, hogy megemésszük a vasárnap történteket. Nem hiszem, hogy valaha is túlleszünk ezen. Ez nem lehetséges, és versenyzőként számára biztosan nem az.”

Wolff továbbra sem tud napirendre térni a helyzet fölött Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Wolff szerint Masi eleinte helyesen döntött, hogy nem engedte, hogy a lekörözött autók visszavegyék a körhátrányukat, 4 perccel később viszont hirtelen meggondolta magát, 10 másodperc elteltével pedig a biztonsági autót is behívta. „Számomra ez még mindig rémálomnak tűnik. Ezért voltam vasárnap teljesen hitevesztett, és még ma is az vagyok.”

Wolff nem áll szóba a versenyigazgatóval

Az FIA vizsgálatot indított az ügyben, a folyamatban a Mercedes is részt vesz és „elszámoltatják” a szövetséget a lezajlott folyamatok miatt. Ennek biztosan része lesz az is, hogy felmerül Michael Masi versenyigazgató személyes felelőssége, mivel a döntéseivel ő írta felül az előírásokat. Wolff azt mondta, ő nem akar beszélni Masival.

„A verseny utolsó négy perce során meghozott döntésekkel ellopták Lewis Hamiltontól a megérdemelt világbajnoki címet – mondta. – Hibátlanul vezetett, különösen az utolsó négy versenyen. Vasárnap, Abu-Dzabiban már a rajttól magabiztosan vezetett, az indulástól ki sem engedte a kezéből a vezetést. Elfogadhatatlan, hogy az utolsó körben meglopják őt.”