Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Hamilton szerencséje kiegyenlítődött az év végére

2021.12.17. 09:10

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elismerte, szerencsével nyerték meg a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat, ami Max Verstappen világbajnoki címét jelentette, de úgy vélte, a korábbi versenyek során a szerencse inkább Lewis Hamiltonnak kedvezett.

Csütörtökön este új világbajnokot avattak a Forma-1-ben, de továbbra is vita tárgya, hogy Max Verstappen vagy Lewis Hamilton érdemelte-e a végső győzelmet. A brit pilóta hátországa azzal érvel, hogy álláspontjuk szerint szabálytalanul zajlott a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj vége, a Red Bullnál viszont úgy vélik, hogy Verstappen sikere a Mercedes óvása idején sem volt veszélyben.

Horner és Verstappen a díjátadás előttForrás: ANP via AFP/Sem Van Der Wal

„Nem éreztük, hogy megalapozott lenne, a sportfelügyelőknél alaposan megtárgyalták, hogy mi történt. A biztonsági autó beküldése megszokott a Forma-1-ben, láthattuk, hogy a szezon során a versenyigazgató mindig arra törekedett, hogy újrainduljon a versenyzés. Ez van” – kezdte monológját Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a díjátadó előtti sajtótájékoztatón.  

Rengeteg ügy előfordult, ami kedvezőtlen volt a számunkra, Szaúd-Arábiában is ezt éreztük, balszerencsések voltunk Imolában, ahol Lewis a kavicságyba ment és körhátrányba került, miután a csapattársa balesetbe keveredett egy Williamsszel, majd visszakapta a körhátrányt, és 2. lett. Aztán a silverstone-i ütközés, majd utána a piros zászló, kapott egy büntetést, de így is megnyerte a versenyt a leggyorsabb körrel.”

„Úgy éreztük, hogy idén a szerencse sokszor nem kedvezett nekünk, de egy év során előfordul, hogy a dolgok kiegyenlítődnek. A bokszfalon ülve azt mondtam, hogy ez a bajnokság elszállt, Lewis és a Mercedes gyorsabb csomaggal rendelkezett Abu-Dzabiban, és szükségünk volt valamire a versenyzés isteneitől. Nagyon örülök, hogy közvetlen vonalam van hozzájuk!” Ha a továbbiakban nem szólhatok Michael [Masihoz], akkor ezt a vonalat fogom használni!”

Horner arra utalt, hogy az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn szerint meg kellene tiltani azt, hogy a csapatfőnökök nyomást helyezhessenek a versenyigazgatóra a rádióforgalom révén. A csapatfőnök úgy vélte, a sikerük felé vezető úton számos kulcspillanatot átéltek, pozitív és negatív érzésekkel egyaránt.

Verstappen a szezonzáró verseny elején megelőzte Hamiltont, de a brit pilóta megtartotta a vezetést, a Red Bull ezt is kifogásoltaForrás: Pirelli

„Akadt néhány nagy pillanat: fontos volt megszerezni a győzelmeket és eredményeket. Voltak helyzetek, például Azerbajdzsánban, amelyekből ki kellett lábalnunk, és erősen visszavágnunk. Max megtette. Silverstone kulcsfontosságú pillanat volt, és ismét az, ahogy felálltunk belőle. Számomra a bajnokság vége, különösen Austin [is fontos volt], ahol mi voltunk az esélytelenebbek, de hozott egy győzelmet, ami igazán kiemelkedő volt.”

Verstappen is kiemelte, hogy a nehéz helyzetek is nagy jelentőséggel bírtak: „Nem volt nagyszerű fejjel menni a gumifalnak Silverstone-ban, de az is kulcsfontosságú volt, különben már jóval hamarabb eldöntöttük volna [a vb-cím sorsát].”

„Különösen az év vége felé fordult elő, hogy szereztünk néhány győzelmet és pole pozíciót olyan helyeken, ahol nem számítottunk erre vagy akár egy leggyorsabb kört extra ponttal. Az ilyen dolgok számítanak, főleg egy ilyen világbajnoki küzdelemben. Katarban is nyilvánvalóan mi voltunk a lassabbak, de az enyém lett a leggyorsabb kör.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK