Társoldalunk:

Jordan: Hamilton megengedte, hogy az arrogáns Verstappen meglopja őt

2021.12.15. 10:56

A Jordan-istálló korábbi tulajdonosa és csapatfőnöke Lewis Hamiltont tette felelőssé azért, hogy az idén nem ő lett a világbajnok, mondván kedvességével tálcán kínálta az arrogáns Max Verstappennek az év végi elsőséget.

Lewis Hamilton kétségkívül a lehető legdrámaibb és az ő szempontjából a lehető legszívszorítóbb módon bukta el az idei világbajnoki címet az Abu-dzabi Nagydíj utolsó körében. A hétszeres világbajnok gyakorlatilag tehetetlen volt az őt két lépcsővel lágyabb és sokkal frissebb gumikon támadó Max Verstappennel szemben, majd miután szemmel láthatóan megviselték a történtek, az autóból kiszállva sportszerűen gratulált a holland pilótának, akit meg is ölelt. Mario Andretti, 1978 F1-es világbajnoka szerint ezzel megmutatta, hogy minden téren ő a legjobb.

Hamilton méltósággal viselte a vereségetForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

„Lewis Hamilton-mesterkurzus arról, hogy miként legyünk minden módon a legjobbak – írta a Twitteren a 71 éves Andretti. – Egy bajnok, aki a legtöbbször nyer, megmutatja a világnak, hogy miként kell viselkedni és összeszedettnek maradni, amikor az élet nem kedves hozzád. A legjobbját nyújtja akkor is, amikor kiszakították a lelkét. Erő, mentális kontroll. Példakép."

A korábbi csapatfőnök Eddie Jordan szerint ugyanakkor Hamiltont ez a fajta sportszerű és kedves hozzáállás gyengébbé tette az idei szezonban. A Jordan-istálló egykori tulajdonosa szerint ennek is köszönhető, hogy Verstappen meg tudta nyerni a világbajnoki címet. „Nem vitathatjuk el Verstappentől a bajnoki címet, másfelől viszont szerintem Hamilton nyitva hagyta neki az ajtót” – ecsetelte a BBC Radio 5 Live-nak. 

Megengedte, hogy egy olyan agresszív és arrogáns személy, mint Verstappen, felidegesítse őt és ellopja tőle a bajnoki címet. Szerintem Lewis túl sokáig túl kedves volt, és szerintem ismét keményebbé kell válnia."  

A vélhetően Hamilton a kerék a kerék elleni csatáknál a szezon során számos alkalommal mutatott engedékenységére utaló Jordan szintén úgy véli, hogy dicséretre méltó, ahogyan a hétszeres világbajnok viselte a vereséget, viszont úgy érzi, már túl rendesen viselkedett. „A testbeszéde és hallgatva, ahogy a verseny után beszélt, annyira sportszerű volt. Egész Nagy-Britannia büszke lehet arra, amit csinál, de a kedves fickók nem nyernek világbajnoki címeket, ő pedig kedves fickóvá vált. Ő a legjobb pilóta, akit valaha láttam, és láttam néhány igazán magas szinten levő versenyzőt, ezért azzal, hogy ezt mondom, piedesztálra emelem őt."

Hamilton túl kedves lett volna Verstappennel?Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Martin Brundle a Sky Sports kommentátoraként dolgozó expilóta is elmondta, azaz pontosabban leírta a véleményét az idei szezon végkimeneteléről, és csatlakozott Fernando Alonsóhoz abban, hogy akár meg is lehetne osztani a világbajnoki címet, ha lenne lehetőség ilyesmire.

Hogy Max megérdemli-e a bajnoki címet? Hát persze, hogy meg. 652 kört töltött az idén az élen Lewis 303 körével szemben. A 22 futamból 15-ről úgy jött el, hogy ő állt a pontverseny élén, beleértve az utolsó hét versenyt. Tíz futamot nyert Lewis nyolcával szemben, és 18 dobogója volt 17 ellenében. Szezon közben pedig nem volt a legnagyobb szerencséje, az utolsó kilométerekig, persze” – írta Brundle a Sky Sportsnak készített szokásos jegyzetében Lewis ugyanúgy megérdemelte volna a nyolcadik világbajnoki címét. Hogy őszinte legyek, azt kívánom, bárcsak osztozhatnának rajta. A nyers tempója, következetessége, elszántsága, stílusa és fáradhatatlansága, különösen a záró szakaszban, kiemelkedő volt, ahogy egy újabb káprázatos rajtot produkált pályafutása 288. versenyén, közel 37 évesen."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK