Alonso megosztaná a világbajnoki címet Verstappen és Hamilton között

Forma-1, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj, Red Bull, Fernando Alonso, Alpine
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 Team in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár továbbra is úgy gondolja, hogy egy hajszállal Max Verstappen érdemelte meg jobban a világbajnoki címet, Fernando Alonso legszívesebben megosztaná a trófeát a holland pilóta, valamint Lewis Hamilton között. Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo egyaránt sajnálja a Mercedes versenyzőjét, Sergio Pérez viszont örül, hogy hozzájárulhatott csapattársa sikeréhez.

Drámai körülmények között dőlt el az idei világbajnokság az Abu-dzabi Nagydíjon, amiről természetesen nemcsak a két érintettnek, hanem a többi versenyzőnek is megvan a véleménye. George Russell már a leintés után közzétett egy bejegyzést a Twitteren, miszerint elfogadhatatlannak tartja a történteket. Mások nem használtak ennyire kemény szavakat, de a legtöbben kifejezték sajnálatukat Lewis Hamilton iránt.

Alonso örül Verstappen sikerének, de szerinte Hamilton is nagyon megérdemelte volna Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Fernando Alonso még a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy szerinte Max Verstappen érdemelné az egyéni, míg a Mercedes a konstruktőri elsőséget, ami végül meg is valósult. Az Alpine pilótája nem titkolta, hogy örül a 24 éves versenyző sikerének, de elismerte, hogy a szezonzárón ez nem elsősorban rajta múlott.

– idézi az Autosport a szavait. –Most szerintem mázlija volt, mert a biztonsági autó nélkül Lewis lett volna a világbajnok, szóval ez pusztán a szerencsén múlott. Gondolom, ez a téma napirenden lesz, de, ahogyan csütörtökön mondtam, a 22 verseny alapján bármelyikük világbajnok lehetne. Ha ketté lehetne osztani a trófeát, akkor ez lenne az az év, amikor ezt meg kellene tenni, mert mindketten kimagaslóak voltak.”

Hamilton elsősorban az idény első és utolsó futamain nyújtott kimagasló teljesítményt, győzelmei nagy részét ezeken a versenyeken szerezte. A brit pilótának kétségtelenül hatalmas pechje volt az utolsó forduló legvégén, ám Alonso kitart azon álláspontja mellett, hogy összességében még így is úő volt a szerencsésebb.

Lewis más szinten vezetett, főleg a bajnokság második felében – fogalmazott. – Igen, a Mercedes volt a gyorsabb autó, de Valtteri [Bottas] nem második volt. Ezt a teljesítményt Lewis nyújtotta. Amikor az ember a Safety Car miatt veszíti el a bajnokságot, biztos, hogy egy kicsit sajnálja. Ahogyan mondtam, egy picit, 51–49 [százalékban] Maxot favorizáltam,

mert úgy gondoltam, hogy a szezon során neki több balszerencséje volt, mint Lewisnak.”

Bernie Ecclestone nemrég elmondta, szerinte a szurkolók többsége Verstappen győzelmét akarja látni, és a közösségi médiás reakciókból is erre lehetett következtetni. Alonso szerint azonban ez teljesen természetes jelenség. „Az új mindig vonzóbb, mint a régi – szögezte le. – Ha Max egy napon eljut négy vagy öt bajnokságig, akkor jönni fog egy új srác, és ő lesz a nagy attrakció. Azt hiszem, most ezt érzem.”

Többen is együttérzésüket fejezték ki Hamilton iránt Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Sebastian Vettel osztja Alonso gondolatait, miszerint mindkét éllovasnak kijárt volna a bajnoki cím. A négyszeres világbajnok szintén méltatta egykori riválisának teljesítményét, és biztosította őt együttérzéséről.

Örülök Maxnak, de leginkább Lewist sajnálom – kezdte. – Szerintem hihetetlenül jól zárta a szezont. Őszintén szólva a saját szemszögemből nézve nem érdekel, hogy ki nyer, de szerintem mindketten megérdemlik.

A végén [viszont] csak az egyikük szerezheti meg [a győzelmet].”

Daniel Ricciardo icsit más helyzetben van, mint a mezőny nagyobbik része, hiszen közel három évig volt Verstappen csapattársa a Red Bullnál. Az ausztrál versenyző örült az egykori munkatársak sikerének, de nem mehetett el szó nélkül Hamilton drámája mellett.

A magam részéről nyilván szeretnék gratulálni Maxnak az első világbajnoki címéhez, és persze a Red Bullnak, a csapatnak, amelyet nagyon jól ismerek. Természetesen örülök nekik. Azonban azt is el kell mondanom, hogy együttérzek Lewis-zal, mert irányítása alatt tartotta a versenyt. A biztonsági autó néha nem kedvez az embernek, de neki nemcsak rosszul jött ki, hanem a bajnoki címébe került, szóval sajnálom őt.”

Ricciardo helyén most Sergio Pérez ül a Red Bullnál, akiről Verstappen elmondta, hogy nélküle nem ért volna fel a csúcsra. A mexikói versenyző hősies védekezésével valóban rengeteget segített csapattársának, és örül, hogy ennyiben ő is részese a sikernek.

Elképesztően boldog vagyok Max és a csapata miatt, mert kőkeményen dolgoztak az év, illetve évek során

– lelkendezett. – Max olyan szinten vezetett, hogy igazán megérdemli ezt a bajnoki címet azzal. Nagyon örülök, hogy hozzájárultam ehhez, ő egy borzasztóan jó csapattárs és egy nagyszerű srác. Nem is lehetnék ennél boldogabb.”

Hamiltont lovaggá ütik

A héten bejelentették, hogy szerdán megrendezik azt a ceremóniát, aminek során Hamiltont lovaggá ütik. A hivatalos indoklás szerint a brit pilóta a motorsportért tett szolgálatai miatt kapja meg az elismerést. Az eseményt a windsori kastélyban tartják.

Hamiltont lovaggá ütik Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 36 éves versenyző 2008-ban, első világbajnoki évében lett a Brit Birodalom Rendjének (MBE) tagja. Egy évvel ezelőtt megkapta a Knight Bachelor rangot, vagyis a lovagi címet, azóta használhatja a „Sir" előtagot a nevében. Tavaly azonban nem vehette át a kitüntetést, mivel a koronavírus-járvány ezt ellehetetlenítette.