Társoldalunk:
Hírlevél

Helmut Marko: Gusztustalan, amit a Mercedes művelt

2021.12.13. 15:10

Kíméletlen őszinteséggel beszélt a Mercedes óvásáról és fellebbezéséről a Red Bull tanácsadója, aki még azt is megszellőztette, hogy átgondolhatják a Forma-1-es részvételt, ha nem változik a bíráskodás a sportágban.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nem kímélte a Max Verstappen győzelmét megóvó Mercedest az Abu-dzabi Nagydíj után. A 78 esztendős osztrák úgy véli, a futam után történtek tökéletesen megmutatták, milyen rossz vesztes a riválisuk, és elárulta, hogy Max Verstappen idegesebb volt, miközben veszélyben forgott a győzelme, mint a verseny előtt.

Marko keményen beszólt a riválisnakForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Méltatlan egy világbajnoki döntőhöz, hogy így késleltetik a döntést. Amikor ilyen óvásokat és fellebbezéseket adnak be, az megmutatja egy méltatlan vesztes gondolkodásmódját" – fortyogott Marko, miután a Mercedes két óvást is benyújtott az FIA-nak, amely végül mindkettőt elutasította.

Undorító, amit a verseny után műveltek. Óvást nyújtottak be, miközben világos volt, hogy nem fog működni. Számomra nagyon rossz vesztesek" – idézi a tanácsadót a Motorsport-Total.com

Marko reagált arra is, hogy a Mercedes az óvások elutasítása után jelezte fellebbezési szándékát, és azt mondta, legyen bármi is a végkifejlet, ő már saját magukat tekinti győztesnek. „Ez nekünk már nem számít. Mi vagyunk az erkölcsi győztesek, akármi lesz a döntés."

A tanácsadó ezek után kirohanást intézett az FIA felé is és belengette, hogy a Red Bull akár ki is szállhat az F1-ből, ha nem kezdenek valamit a bíráskodással, amelyet az idei szezonban rengeteg kritika ért. „Át fogjuk gondolni a Forma-1-es részvételünket, ha ennek nem lesz következménye a jövőbeni bajnokságokra nézve. Az egész rendszert újra kell gondolni. Következetességre van szükség, a döntéseket nem lehet vagy így, vagy úgy értelmezni. Egyszerűsíteni kell a szabályokon. A legfontosabbnak pedig annak az elvnek kell lennie, hogy hagyjuk őket versenyezni. Olyan szabályok kellenek, amelyek mellett lehetséges a gyors döntés, amit a felügyelőknek másodpercek alatt kell meghoznia. Ezek a döntések pedig nem térhetnek el túlságosan egymástól."

Marko egyértelművé tette, hogy bár a szezonzárón nekik kedvezett, a Red Bull sem elégedett a bíráskodássalForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Marko arra is utalt, hogy át kell gondolni Michael Masi alkalmasságát is, mondván „ilyen sok hiba és megkérdőjelezhető döntés után egyértelműen nagy szükség van a cselekvésre". Célzott arra is, hogy Jean Todt leköszönésével új elnöke lesz az FIA-nak, akinek ez az egyik legfontosabb feladata kell legyen.

A korábban Sebastian Vettellel már négy vb-címet nyerő osztrák hat év közös munka után végül Verstappennel is felért a csúcsra. A 24 esztendős hollandról elmondta, hogy eléggé megviselte őt a Mercedes óvása. „Kicsit ideges volt, és sokkal idegesebb, mint a rajt előtt, de fantasztikusan viselte a nyomást."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK