Helmut Marko: Gusztustalan, amit a Mercedes művelt

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Helmut Marko
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kíméletlen őszinteséggel beszélt a Mercedes óvásáról és fellebbezéséről a Red Bull tanácsadója, aki még azt is megszellőztette, hogy átgondolhatják a Forma-1-es részvételt, ha nem változik a bíráskodás a sportágban.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nem kímélte a Max Verstappen győzelmét megóvó Mercedest az Abu-dzabi Nagydíj után. A 78 esztendős osztrák úgy véli, a futam után történtek tökéletesen megmutatták, milyen rossz vesztes a riválisuk, és elárulta, hogy Max Verstappen idegesebb volt, miközben veszélyben forgott a győzelme, mint a verseny előtt.

Marko keményen beszólt a riválisnak Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Méltatlan egy világbajnoki döntőhöz, hogy így késleltetik a döntést. Amikor ilyen óvásokat és fellebbezéseket adnak be, az megmutatja egy méltatlan vesztes gondolkodásmódját" – fortyogott Marko, miután a Mercedes két óvást is benyújtott az FIA-nak, amely végül mindkettőt elutasította.

– idézi a tanácsadót a Motorsport-Total.com

Marko reagált arra is, hogy a Mercedes az óvások elutasítása után jelezte fellebbezési szándékát, és azt mondta, legyen bármi is a végkifejlet, ő már saját magukat tekinti győztesnek. „Ez nekünk már nem számít. Mi vagyunk az erkölcsi győztesek, akármi lesz a döntés."

A tanácsadó ezek után kirohanást intézett az FIA felé is és belengette, hogy a Red Bull akár ki is szállhat az F1-ből, ha nem kezdenek valamit a bíráskodással, amelyet az idei szezonban rengeteg kritika ért.

„Át fogjuk gondolni a Forma-1-es részvételünket, ha ennek nem lesz következménye a jövőbeni bajnokságokra nézve. Az egész rendszert újra kell gondolni. Következetességre van szükség, a döntéseket nem lehet vagy így, vagy úgy értelmezni. Egyszerűsíteni kell a szabályokon. A legfontosabbnak pedig annak az elvnek kell lennie, hogy hagyjuk őket versenyezni. Olyan szabályok kellenek, amelyek mellett lehetséges a gyors döntés, amit a felügyelőknek másodpercek alatt kell meghoznia. Ezek a döntések pedig nem térhetnek el túlságosan egymástól."

Marko egyértelművé tette, hogy bár a szezonzárón nekik kedvezett, a Red Bull sem elégedett a bíráskodással Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Marko arra is utalt, hogy át kell gondolni Michael Masi alkalmasságát is, mondván „ilyen sok hiba és megkérdőjelezhető döntés után egyértelműen nagy szükség van a cselekvésre". Célzott arra is, hogy Jean Todt leköszönésével új elnöke lesz az FIA-nak, akinek ez az egyik legfontosabb feladata kell legyen.

A korábban Sebastian Vettellel már négy vb-címet nyerő osztrák hat év közös munka után végül Verstappennel is felért a csúcsra. A 24 esztendős hollandról elmondta, hogy eléggé megviselte őt a Mercedes óvása. „Kicsit ideges volt, és sokkal idegesebb, mint a rajt előtt, de fantasztikusan viselte a nyomást."