Vágólapra másolva!
Miután az Abu-dzabi Nagydíj után benyújtotta fellebbezési szándékát azt követően, hogy a sportfelügyelők mindkét óvását elutasították, a Mercedes-istálló úgy döntött, hogy elállnak fellebbezéstől, és annyiban hagyják a dolgot. Ezzel biztossá vált, hogy Max Verstappen az idei világbajnok.

Nem él a fellebbezés lehetőségével a Mercedes az Abu-dzabi Nagydíj után, ezzel eldőlt, hogy Max Verstappen délután átveheti a 2021-es F1-es egyéni világbajnokság megnyeréséért járó trófeát. A konstruktőri világbajnoki címet a Mercedes nyerte meg attól függetlenül, hogy a csapat vitatja az eljárást, ami Lewis Hamilton vereségéhez vezetett.

A Mercedes beletörődött a végeredménybe, de lépéseket vár az FIA-tól Forrás: Daimler AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

A leintés után a csapat két óvást is benyújtott, mindkettőt elutasították, de a Mercedesnek hivatalosan csütörtökön este 7 óráig lehetősége van fellebbezni. Csütörtökön délelőtt egy nyílt levélben bejelentették, hogy nem élnek ezzel a lehetőséggel.

A Mercedes azt kifogásolta, hogy Michael Masi, az F1 versenyigazgatója szerintük szabálytalanul járt el

azzal, hogy csak a Hamilton és Max Verstappen között lévő lekörözötteknek engedte meg, hogy visszavegyék a körhátrányukat, és a szabályokban rögzítettnél korábban indította újra a versenyt, pont egy körrel a leintés előtt, ami elegendő volt Verstappennek, hogy megelőzze Hamiltont.

Az F1-es közösségnek és a szurkolóknak címzett levélben azt írják, hogy a vereség a játék része, de elvesztették a hitüket a versenyzésben, fenntartják azt, hogy az Abu-dzabi Nagydíj végén az események alakulása helytelen volt. Részletezték, azért óvtak, mert „a biztonsági autóra vonatkozó szabályokat úgy alkalmazták, hogy az befolyásolta a verseny végeredményét.”

így minden ellenfél tudja majd, hogy milyen szabályok szerint versenyez, és ezeket miként tartatják majd be. Üdvözöljük az FIA döntését, hogy bizottságot hoznak létre az Abu-dzabi Nagydíjon történtek elemzésére, és azért, hogy megszilárdítsák a szabályokat, az irányítást és a döntéshozatalt a Forma-1-ben. Azt is támogatjuk, hogy a csapatokat és a versenyzőket is felkérték a részvételre.”

A levél szerint a Mercedes aktív közreműködője lesz a bizottságnak, hogy jobb legyen a Forma-1 a résztvevő csapatok és a sportágat kedvelő közönség számára. „Elszámoltatjuk majd az FIA-t ebben a folyamatban, és ezennel visszavonjuk a fellebbezésünket.”

A Mercedes üzent Verstappennek és a Red Bullnak is: „Kifejeznénk tiszteletünket az idén elért eredményeikkel kapcsolatban. Igazán felejthetetlenné tették az idei világbajnoki küzdelmet.

Várjuk már, hogy a következő szezon során újra megküzdjünk egymással.”

A levélben méltatták Hamiltont, akit a Forma-1 történetében a legnagyobb versenyzőnek neveztek, hibátlan sportembernek a pályán és azon kívül is, tisztelegtek azért, mert tisztán versenyzett, és nézők milliói számára vált példaképpé. Köszönetet mondtak a távozó Valtteri Bottasnak, valamint a csapat két gyárában dolgozó szakembereknek is.