Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff nem vár ütközést; Masi szerint Hamilton és Verstappen tudja, hol a határ

2021.12.12. 12:40

Michael Masi, az F1 versenyigazgatója bízik benne, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton is tisztában van azzal, hogy meddig mehet el a világbajnoki címről döntő Abu-dzabi Nagydíjon. Toto Wolff kemény, de fair csatára számít.

Lewis Hamilton és Max Verstappen mindent eldöntő világbajnoki fináléja előtt alighanem a Forma-1-es közösség és a világ drukkereinek jó része azért imádkozik, hogy ne egy ütközés, hanem emlékezetes csata döntsön a végső győzelemről. Persze az előzmények ismeretében benne van, hogy a két rivális egymásnak megy, de Michael Masi versenyigazgató szerint belül ők is pontosan tudják, hogy mit tehetnek meg a másikkal. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke eközben biztos benne, hogy nem lesz újabb csattanás.

Szaúd-Arábiában többször is összacsaptak, Verstappent pedig kétszer is megbüntették, egyszer pedig vissza kellett adnia a jogtalanul szerzett helyetForrás: Daimler AG/LAT Images

Masi a hétvége előtt fontosnak tartotta a versenyigazgatói jegyzetében is kiemelni a Nemzetközi Sportkódexben eddig is ott szereplő szabályt, amely lehetővé teszi, hogy sportszerűtlen magatartás esetén pontlevonással sújtsák az adott pilótát. Ez leginkább Max Verstappennek szólt, hiszen Hamilton nullázásával ő lenne a világbajnok, míg a címvédőnek mindenképpen be kell fejeznie a futamot a végső győzelemhez.

A versenyigazgató a Sky Sportsnak nyilatkozva még egyszer megerősítette, hogy

a felügyelők készek vasszigort alkalmazni, ha úgy ítélik meg, hogy szükség van rá,

ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szerinte Hamilton és Verstappen is tisztában van vele, hogy mit tehet meg a másikkal. Mélyen belül nagyon is jól érzik, hogy mi helyes és mi nem, és szerintem a vb-esélyesek elég világosan tudják, hogy hol a határ. Korábban is mondtam, nem rajtam múlik, hogy a felügyelők szobájában dől-e el a világbajnoki cím. Bajnoki szempontból két ember érintett közvetlenül, név szerint Lewis és Max, és ez tőlük függ."

„Mindenki elmondta, engem és a felügyelőket is beleértve, hogy az utolsó dolog, amit akarunk, hogy a felügyelők szobájában, vagy ami még rosszabb, az FIA Fellebviteli Bíróságán dőljön el a vb-cím. Él bennem a remény, hogy a Mercedes és a Red Bull, illetve Lewis és Max is a pályán akarja ezt lerendezni, és egy izgalmas futammal befejezni ezt az izgalmas 2021-es világbajnoki szezont."

Az előző futamon ütköztek, amikor Verstappen lelassított, hogy elengedje HamiltontForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Masi kiemelte, hogy bizonyos büntetési tételek ezúttal "nem játszanak", ezért aztán a pilóták számíthatnak rá, hogy ha szabálytalan dolgot követnek el, az hatással lesz a helyezésükre. „A felügyelőknek hatalmas büntetésválaszték áll a rendelkezésére, amelyből egy incidens esetén választhatnak. Az egyik dolog, amire emlékeznünk kell az utolsó futam esetében, hogy egyes esetekben az olyan dolgok, mint a rajtrácson való hátrasorolás, semmit sem számít. Ez mindenki számára egy figyelmeztetés volt, mert más csaták is vannak, például a konstruktőri bajnoki címért és így tovább. Nemcsak a Mercedes és a Red Bull között, hanem a mezőny hátsóbb részeiben is."

„Mindenkit emlékeztettünk, hogy a felügyelőknek ez a büntetés is a rendelkezésére áll, és világossá tettük, hogy ez nem olyasmi, aminek tartózkodunk az alkalmazásától. A paddockban levőket és az otthon ülőket is emlékeztetni akartuk, hogy más tényezőket is megfontolhatunk."

Wolff tiszta küzdelemre számítForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke korábban üdvözölte a versenyigazgató lépését, majd elmondta, szerinte jól fognak viselkedni a vb-címért csatázó felek. „Nem beszéltem Lewis-zal erről, mert a versenyigazgató érzékenyítette a pilótákat a lehetséges következményekről. Kétségem sincs afelől, hogy keményen fognak versenyezni, mert az F1-es világbajnoki cím a tét. Ugyanakkor magabiztos vagyok azt illetően, hogy nagyon tiszta küzdelem lesz. Kemény, de tiszta. Senki nem fogja kilökni a másikat, vagy nekimenni a másiknak. Ez az elképesztő bajnokság ilyen finálét érdemel."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK