Társoldalunk:

Megmutatjuk a drámai, utolsó kört, ami Verstappen győzelmét hozta - videó

2021.12.12. 17:21

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a versenyigazgató helyesen járt el, azzal, hogy újraindította az Abu-dzabi Nagydíjat. A Mercedes közben óvást nyújtott be, de elutasították.

Drámai körülmények között dőlt el az idei F1-es világbajnoki cím, legalábbis a nem hivatalos végeredmény szerint, mert a Mercedes óvást nyújtott be, miután Max Verstappen az utolsó körben megelőzte Lewis Hamiltont és megnyerte az Abu-dzabi Nagydíjat. A konstruktőri világbajnokságot megnyerő csapat azt kifogásolja, hogy csak néhány lekörözött autó vette vissza a körét, ezzel Verstappen felzárkózhatott Hamilton mögé, és támadhatott a győzelemért.

Hamilton végig vezette a versenyt, az utolsó körben történt helycsere - GalériaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke még a később elutasított óvás előtt a Sky Sports műsorában azt mondta, ő egyetért azzal, ahogy Michael Masi versenyigazgató döntött.

„Ez aztán összefoglalja az idei évet! Azt mondtam, hogy Maxnak szüksége van valamire a versenyzés isteneitől az utolsó 10 körben, úgyhogy köszönjük Nicholas Latifinek a biztonsági autót. Úgy éreztük, hogy mostohán bántak velünk a sportfelügyelők a verseny elején, de remek munkát végeztek, hogy újra elindíthassák a versenyt.”

„Példátlan az, hogy a lekörözött autókat a helyükön hagyják. Lehetett látni, hogy újra akarták indítani a versenyt, és [a lekörözötteknek] ilyenkor nem kell felzárkózniuk a mezőny végére. Abszolút a helyes döntést hozták meg, nehéz körülmények között is jól döntöttek.”

Verstappen rajtolt a pole pozícióból, de a lágy gumik ellenére is elvesztette a vezetést, az első körben támadta Hamiltont, de az ellenfele a pálya átvágásával megtartotta az 1. helyet. A Red Bullnál ezzel a döntéssel elégedetlenek voltak, a pályán viszont később nekik kedvezett a helyzet, így le tudták győzni Hamiltont, aki az egész év során, az első futamtól tartotta magát a Red Bull ellen.

„Őrületes küzdelem volt, és ahhoz, hogy Max megnyerje a világbajnokságot, nem csak itt, hanem az egész év során [helyt kellett állnia]. Lewis szenzációs ellenfél volt az egész év során, nagyszerű világbajnok és így még értékesebb a győzelem” – méltatta Horner az ellenfelet, aki a 2016-os szezon óta először nem nyerte meg a világbajnokságot.  

A versenyigazgatóra mindkét csapat megpróbált nyomást helyezni, ezt a közvetítésben is lehetett hallani, de Horner is elismerte, hogy lobbiztak azért, hogy az utolsó körre indítsák újra a versenyt. „Kiabáltunk neki, hogy hagyja őket versenyezni – utalt Masira. – Egész évben ezt mondtuk és a világbajnokság az utolsó körig tartott. Nagyszerű stratégia volt, hogy elvégeztük a bokszkiállást, feltettük a lágy gumikat, utána Maxon múlt, hogy megcsinálja.”

Újabb cikkünk a témában

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK