Verstappen szerint Hamilton fél tőle, de ezt nem fogja beismerni

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, időmérő, Hamilton, Verstappen, Mercedes, Red Bull
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) salutes Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (R) in the Parc Ferme of the Yas Marina Circuit after the qualifying session of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 11, 2021. (Photo by KAMRAN JEBREILI / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, az idény során negatív irányban változott meg a véleménye Lewis Hamiltonról és a Mercedesről. A holland pilóta szerint riválisa autójával már világbajnok lenne, de a jelenlegi felállásban is el kellett volna már döntenie a párharcot.

A szezonzáró közeledtével egyre nagyobb a feszültség az F1-ben, különösen a két rivális, Lewis Hamilton és Max Verstappen között. A héten utóbbi édesapja, Jos fogalmazott meg lesújtó véleményt a brit pilótáról, és ehhez most fia is csatlakozott.

A silverstone-i ütközés volt az első komoly fordulópont a kapcsolatukban

A holland pilóta még az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéje előtt adott interjút hazája egyik vezető lapjának, a De Telegraafnak. Az interjú elején a bajnokság éllovasa nem mondta ki riválisa nevét, amikor róla beszélt, ami a riporternek is feltűnt, és megemlítette neki.

Ez igaz. Egy ehhez hasonló szezonban megesik, túl sok minden történt”

– válaszolta a felvetésre Verstappen. A két versenyző között a silverstone-i ütközés után romlott meg a viszony, amikor Hamilton ünnepelte a győzelmét, miközben Verstappen a kórházban volt. Utóbbi azonban kijelentette, hogy nem ez az egyetlen oka annak, hogy nincs jó véleménnyel róla.

Nemcsak azért a pillanatért, hanem az egész szezon miatt – szögezte le. – Bizonyos emberekről megváltozott a róluk alkotott képem, és nem pozitív irányban. Ezt nem bánom. Úgy vettem észre, hogy amikor megnő a nyomás, bizonyos emberek más arcukat mutatják. Ekkor felszínre kerül az igazi természetük.”

A hibrid korszakban Verstappen az első, aki egy másik csapat pilótájaként egy teljes szezonon keresztül képes megszorongatni Hamiltont. A holland pilóta helyenként bátor, néha már-már vakmerő manőverekkel csatázott vetélytársa ellen, és úgy véli, ez hatással van a hétszeres világbajnokra.

Soha nem fogja beismerni, mindenesetre én nem félek tőle

– válaszolta arra a kérdésre, hogy ellenfele szerinte tart-e tőle. – Igen, szerintem ideges lesz, ha meglát engem a tükrében. Ő más típusú versenyző, mint én, kevésbé agresszív, nem tud úgy versenyezni, mint én. Ezért sem hibáztathatom, mert ő ezt soha nem tanulhatta meg úgy, mint én az apámtól.”

Verstappen úgy véli, Hamilton tart tőle Forrás: Getty Images/Sam Bloxham/Sam Bloxham

Sokan bizonyára eljátszottak azzal a gondolattal, hogy hogyan alakult volna a bajnokság, ha autót cseréltek volna. Verstappennek azonban nincsenek kétségei afelől, hogy ha Hamilton Mercedesét vezethetné, akkor már nem lennének nyitott kérdések.

Szerintem az embernek ilyennek kell lennie, ha Forma-1-es versenyző: igen, teljes mértékben – felelte arra a felvetésre, hogy saját magát tartja-e a legjobb pilótának a mezőnyben. – Azonban nincs szükségem arra, hogy ezt mástól is halljam, nincs szükségem erre az elismerésre. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy mit gondolok magamról, illetve mit gondolnak rólam a hozzám közel állók.

Ha az ő autójában ülnék, már rég eldőlt volna a szezon.”

Már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy akár egy ütközéssel is eldőlhet a világbajnoki cím, amióta pedig kiderült, hogy Abu-Dzabiban még minden kérdés nyitott lesz, hatványozottan előkerült a téma. Olyannyira, hogy Michael Masi szokásos versenyigazgatói jegyzetében kiemelte, hogy milyen büntetés járhat ezért. Verstappennek azonban egyáltalán nincsenek ilyen szándékai.

Nem akarom kiütni őt, hanem le szeretném győzni, ez más megfogalmazás – hangsúlyozta. – Néhányan agresszívnak tartanak, mások nagyon agresszívnak, megint mások szerint viszont nem vagyok az. Én úgy vélem, saját magam vagyok. Az utóbbi futamokon jobban kellett védekeznem, mert egy kicsit lassabbak voltunk. Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy az élen kontrolláljam a versenyt, vagy hogy elhúzzak. Igen, mindent megteszek, hogy nyerjek, ha nem így gondolkodnék, akkor inkább otthon kellene maradnom. Ha nem rendelkeznék ezzel a hozzáállással, nem lennénk ilyen helyzetben, nem lenne ugyanannyi pontunk. Ez esetben már bajnok lenne.”

Sokak szerint az idei sportfelügyelői ítélettel összességében nem Verstappennek kedveztek, sőt, néhányan azzal vádolják az FIA-t, hogy Hamiltont hozzá akarják segíteni a nyolcadik vb-címéhez. A Red Bull versenyzője úgy fogalmazott, hogy „legalábbis nem az én oldalamon vannak”, amire a legutóbbi versenyt hozta fel példaként.

Hozzátette, Bakuban a balszerencse, a Hungaroringen a másik Mercedest hajtó Valtteri Bottas, Silverstone-ban pedig Hamilton miatt veszített rengeteg pontot.

Angliában 10 másodperces időbüntetést kapott, de [így is] megnyerte a versenyt. Az FIA újabban az [esetleges] ütközéssel van elfoglalva, mert hirtelen megemlítik, hogy pilótaként az ember pontlevonást kaphat. Ez nevetséges. Most igen, akkor pedig nem, pedig szándékosan hajtott belém. Az egyenlő pontszám körüli felhajtás úgyszintén nem érdekel, mostanra bajnoknak kellene lennem. Hadd mondjam úgy, hogy nem voltam elégedett a meghozott döntésekkel.”