Hamilton szándékossággal vádolja Verstappent, összeesküvésre gyanakszik

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, szombat, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Mercedes, Red Bull
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 11: Pole position qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and second place qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP talk in the press conference after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 11, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Sam Bloxham - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Érdekes kijelentést tett Lewis Hamilton az Abu-dzabi Nagydíj időmérője után. A Mercedes pilótája úgy vélte, Max Verstappen direkt fékezte el magát a Q2-ben azért, hogy a lágy gumikon rajtolhasson.

Lewis Hamilton saját elmondása szerint nem alkalmaz pszichológiai játszmákat és inkább azt szereti, ha a pályán mutatott teljesítménye beszél helyette, de azért az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzése után odaszúrt Max Verstappennek, aki szerinte direkt rontotta el a közepes gumin futott második mért körét a kvalifikáció második szakaszában. A hétszeres világbajnok szerint riválisa azért csinálta ezt, hogy ezzel az indokkal válthasson lágy gumikra, amit már csapatával előre eltervezett.

Hamilton és Verstappen az időmérő utáni sajtótájékoztatón Forrás: Getty Images/Sam Bloxham/Sam Bloxham

„Jesszusom, annyira gyorsak voltak ma. Az utolsó szakaszban nem tudtuk tartani velük a lépést. Remek munkát végeztek. Addig nagyon-nagyon jónak tűnt a helyzet az edzéseken – utalt Hamilton arra, hogy ők voltak az időmérő esélyesei, majd megjegyezte, hogy ha Szaúd-Arábiában nem hibázik, már ott is Verstappené lett volna az első rajtkocka. – Ugyanakkor nem feltétlenül lepett meg [Verstappen pole-ja], hiszen ha a legutóbbi futamra gondolunk, az utolsó körében négy tizeddel vezetett. Nagyon-nagyon gyors az autójuk, és ha minden összejön nekik, akkor elöl lesznek."

Hamilton kitért Verstappen Q2-es hibájára is. A pontverseny éllovasa a hétszeres világbajnoknál 4 ezreddel lassabb kört autózott elsőre a közepes keveréken, amivel a második helyen állt, de egy töltőkör után megkezdett egy újabb mért kört, viszont már az első kanyarban kockásra fékezte a bal első gumiját.

Miután Verstappen káromkodva tudatta ezt a rádióban, a csapat a bokszba hívta, majd a Q2 hajrájára lágy gumikat kapott, és mivel javított rajtuk az idején, azokon kell rajtolnia, míg Hamilton maradt a közepesek mellett. Noha Verstappen az edzés után állította, ő is a közepeseket preferálta volna – de a hiba miatt inkább nem kockáztatták meg, hogy elfékezett gumin rajtoljon –

Hamilton nem hitt neki, és összeesküvést sejtett a háttérben.

„Érdekes, hogy elfékezték az első kanyart meg ilyenek. Én összesküvés-elmélet hívő vagyok, és senki nem fékezi el magát az első kanyarban. Ha pedig mégis, az nem lesz nagy elfékezés – jelentette ki a címvédő. –

Remélem, hogy mi vagyunk a jó gumin."

Saját elmondása szerint Verstappen is a közepes gumin akart rajtolni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Miután Verstappennél utólag rákérdeztek erre, elmondta, hogy nem direkt fékezte el magát.

Megpróbáltam egy újabb kört menni a közepes gumikon, de blokkolt a bal első kerekem, úgyhogy be kellett jönnöm a bokszba."

Hogy Hamilton miért tartotta indokoltnak az elfékezést ahhoz, hogy a Red Bull lágy gumira válthasson, azt már nem fejtette ki. Hiszen ha Verstappen nem fékezi el magát, ugyanúgy kijöhetett volna a Q2 hajrájára lágy gumikon, és ugyanúgy javíthatott volna az idején, biztosítva, hogy a piros oldalfalú Pirelliken kezdje a versenyt. A hétszeres világbajnok legfeljebb azért kételkedhet, mert a Red Bull így szándékosan úgy állíthatja be a helyzetet, mint ami a Mercedesnek kedvez, ezzel is a címvédő istállóra helyezve a nyomást.

Christian Horner csapatfőnök az időmérő után azonban elmondta, hogy előzetesen is gondoltak a lágy gumik használatára, Helmut Marko pedig az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy a pénteki hosszú etapok alapján bizakodhatnak.

A hőmérsékletektől is függ majd, de a pole az pole, jobb, mint ha hátulról kellene támadnunk" – mondta az osztrák tanácsadó.

Verstappen pénteken a lágy gumikon is ment megtankolt autós etapot Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Hamilton persze abban reménykedik, hogy a lágy gumi kopása az ő malmára hajtja majd a vizet. „A hosszú etapos tempójuk nagyon-nagyon erős volt, úgyhogy nem lesz könnyű tartani vele a lépést – utalt Verstappenre. – Viszont, ha úgy fog kopni a gumijuk, ahogy szerintünk a lágyak kopnak, akkor jó helyzetben lehetünk."