Nem akarja elfogadni a Mercedes, hogy vesztett, megóvják Verstappen világbajnoki győzelmét

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Lewis Hamilton, Red Bull, Mercedes
2021 FIA Formula One World Champion 2021 Red Bull's Dutch driver Max Verstappen about to cross the finish line followed by Mercedes' British driver Lewis Hamilton at the Yas Marina Circuit during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix at the Yas Marina circuit on December 12, 2021. The Red Bull driver won his 10th race of the season to finish ahead of seven-time champion Lewis Hamilton. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes nem hagyta annyiban, hogy az utolsó pillanatban elbukta a győzelmet és ezzel a világbajnoki címet az Abu-dzabi Nagydíjon, és megóvta Max Verstappen győzelmét. A világbajnok istálló olyannyira komolyan gondolja, hogy szabálytalanság törtlnt, hogy a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

A Mercedes két óvást is benyújtott. Az egyikkel azt a döntés támadta meg, hogy Michael Masi versenyigazgató az utolsó előtti körben megengedte öt lekörözöttnek, hogy visszavegye a körét, miközben a spotszabályzat 48.12-es pontjában az áll, hogy „minden lekörözött autónak vissza kell vennie a körét.” Daniel Ricciardo, Lance Stroll és Mick Schumacher ezzel szemben nem kapott olyan utasítást, hogy vissza kell vennie a körét.

A másik óvás a 48.8-as pontra vonatkozik, amely megállapítja, hogy a biztonsági autós fázis alatt „senki nem előzhet meg egy másik autót vagy a biztonsági autót, amíg át nem szelte az 5.3-as pontban meghatározott vonalat és a biztonsági autó vissza nem tért a bokszba.”

Verstappen belső kamerája, amelynek bal oldalán látszik Hamilton első szárnyának árnyéka. Ez volt az a pillanat, amikor a Red Bull a leginkább elöl volt és minimálisan a Mercedes elé kerülhetett Forrás: F1 TV

Verstappen belső kamerás felvételeit vizsgálva látszik, hogy miután Hamilton elkezdte visszalassítani a mezőnyt, hogy felkészüljön az újraindításra és hagyjon időt a Safety Carnak, hogy bemenjen a bokszba, a holland pilóta mellé ment, majd több olyan pillanat is volt, amelyben elképzelhető, hogy minimálisan a Mercedes elé került.

Wolff már a futam után megkérdőjelezte a végeredményt

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a verseny leintése után rádiózott Michael Masi versenyigazgatónak és felszólította őt, hogy adja vissza Hamiltonnak az első helyet. „Michael, vissza kell állítanotok az előző kör eredményét" – utalta az utolsó előtti versenykorre. Masi azonban letorkolta és azt válaszolta, hogy „Toto, ezt úgy hívják, hogy autóverseny.”

Ezután a Mercedes vezetői összeültek és benyújtották az óvásokat, amiről Verstappent is kérdezték a sajtótájékoztatón. „Nem sokat tudok erről mondani, szerintem ez egy kissé összefoglalja az egész szezont" – mondta az óvásokról, majd kérdésre elmondta a véleményét arról is, hogy az utolsó körre elengedték a mezőnyt. „Minden tiszta volt, miért mentünk volna még egy kört a biztonsági autó mögött. El kellett engedni a mezőnyt, ez volt a jó döntés a versenyirányítástól. Persze olykor az ember ellen sülhet el, máskor meg mellette, ezt én is tudom."

A Red Bull információ szerint a Mercedes egyébként egy ügyvédet is magával vitt a felügyelőkhöz a meghallgatásra, amely ezekben a percekben is zajlik.

Christian Horner csapatfőnök csak annyit mondott az óvásról, hogy „csalódottak vagyunk miatta, de bízunk az FIA-ban.” A csapat a meghallgatások végéig nem kommentálja a történteket.

Az utolsó kör

Russell szerint ez elfogadhatatlan

A jövőre már Lewis Hamilton csapattársaként a Mercedesnél versenyző George Russell a verseny leintése után azonnal csupa nagybetűvel posztolta a Twitteren, hogy „Elfogadhatatlan”, majd hosszabb tweettel is jelentkezett. „Max abszolút fantasztikus pilóta, akinek elképesztő szezonja volt, és nem érzek mást iránta, csakis hatalmas tiszteletet, de ami történt, az teljességgel elfogadhatatlan. Nem hiszem el, amit láttam" – utalt arra, ahogy eldőlt a küzdelem.

Hamilton gratulált

Hamiltont is szemmel láthatóan lesújtották a történtek, de a futam utáni interjúk során nem is foglalkozott azzal, hogy miként bukta el a győzelmet, és inkább nagyon érett módon gratuált és a csapatát dicsérte.

Hamilton és Verstappen megölelte egymást az interjúk előtt Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Először is nagy gratuláció Maxnak és a csapatának. Szerintem hihetetlen munkát végeztünk az idén, ez volt a legnehezebb szezon – mondta a hétszeres világbajnok. – Mindent beleadtunk és soha nem adtuk fel. A csapatom és mindenki a gyárban olyan keményen dolgozott egész évben, annyira büszke és hálás vagyok, hogy velük vehetek részt ezen az utazáson. A szezon utolsó részében mindent beleadtunk, soha nem adtuk fel, és ez a legfontosabb."

„Jól éreztem magam, nagyszerűen éreztem magam az autóban az utóbbi néhány hónapban, különösen a végén. Továbbra is a koronavírus-járványban vagyunk, és mindenkinek csak azt kívánom, hogy vigyázzon magára, legyen szép karácsonya a családjával, és találkozunk jövőre!"

Az utolsó mercedeses futamát végül a hatodik helyen befejező Valtteri Bottas gyüttérzett Hamiltonnal és a csapattal. „Nem találkoztam még senkivel, de átérzem. Mindkét világbajnoki címet meg akartuk nyerni.

Még nekem is, úgy érzem, mintha én is elvesztettem volna a világbajnoki címet. Szörnyen érzem magam miatta. Szerintem megérdemelte volna, nagyszerűen versenyzett, nagyszerűen rajtolt, majd a dolgok hirtelen megváltoztak. De ilyen a sport, néha neked kedvez, néha nem. Ez nem a mi napunk volt" – összegzett a finn.

Bottas ma utoljára volt Hamilton csapattársa Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Mercedes a Sportdöntőbírósághoz fordul

A BBC nagyjából két órával a verseny leintése után megerősítette, hogy a Mercedes a Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduk az igazának bizonyításáért. Erről értesítették az FIA-t. A CAS az FIA-hoz irányította őket, mondván nekik nyújtsák be a szükséges dokumentumokat, az FIA-nak pedig négy órán belül válaszolnia kell ezekre.