A Mercedes üdvözli, a Red Bull feleslegesnek tartja az FIA lépését

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner, Abu-dzabi Nagydíj 2021, péntek
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 10: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talk in the team principals press conference ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 10, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke helyesnek tartja az FIA figyelmeztetését, miszerint a szezonzárón tanúsított sportszerűtlen viselkedés súlyos büntetést vonhat maga után. Kollégája, a Red Bullt irányító Christian Horner úgy véli, ez semmilyen újdonságot nem tartalmaz, és a következetesség fontosságát hangsúlyozta.

Lényegében teljesen biztos, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton világbajnoki küzdelméből az a pilóta kerül ki győztesen, aki előrébb végez az Abu-dzabi Nagydíjon. Amennyiben viszont egyikük sem fejezi be a futamot, több győzelme miatt a holland pilótáé a végső diadal. Ennek kapcsán sokan attól tartanak, hogy a 24 éves versenyző ütközéssel dönti el a maga javára a párharcot.

Sokan újabb ütközéstől tartanak a bajnokaspiránsok között Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az FIA igyekezett elejét venni az ilyen típusú manővereknek, és Michael Masi versenyigazgató szokásos jegyzetében kiemelte a Nemzetközi Sportkódex erre vonatkozó pontjait. Ez alapján a sportszerűtlenséget elkövető versenyzőt pontlevonással és eltiltással is sújthatják, bár utóbbinak a jelenlegi idényre nyilvánvalóan nem lenne hatása. Toto Wolff szerint ez jó eszköz arra, hogy elkerüljék a botrányos lezárást.

Úgy gondolom, hogy az előző futamokon történt vitás esetek miatt, amelyek a különböző táborok eltérő felfogásából adódtak, nagyon jó, hogy Michael és az FIA emlékeztetett arra, hogy mire jó a Nemzetközi Sportkódex

– nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke az Abu-dzabi Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján. – Azt hiszem, ez a lépés mindenki számára elrettentő annak érdekében, hogy tiszta legyen a versenyzés. [Világos, hogy] mi megengedett és mi nem, és hogy nemcsak a puszta végeredmény határozza meg a bajnokság végkimenetelét, hanem a vezetésre vonatkozó szabályok betartása is.”

Ezzel kapcsolatban természetesen a két bajnokesélyes pilótát is megkérdezték, Verstappen pedig kiemelte, hogy mindez valójában egyáltalán nem jelent újdonságot. Főnöke, Christian Horner egyetértett vele, egyúttal kiemelte, attól, hogy ez az utolsó forduló, nem kellene különleges státuszt kapnia.

Ez egyike a 22 versenynek – szögezte le a Red Bull istállójának első embere. – Mi a különbség a mostani és a silverstone-i vagy a magyarországi futam között? Következetességre van szükség a sportfelügyelőknél, illetve a büntetések kiszabásánál. Szerintem az embereket mindennél jobban feldühíti, amikor a következetesség hiányát érzik.

A sportkódex azon része, amit a jegyzetben kiemeltek, nem olyasmi, amit erre a hétvégére újból bevezettek.”

Abban viszont a brit szakember egyetért Wolff-fal, hogy a párharcnak a pályán, lehetőleg sportszerű keretek között kell eldőlnie. Hangsúlyozta, hogy mind a csapatnak, mind személy szerint Verstappennek ez a célja.

Horner megérti Wolffék álláspontját, de ő is tiszta versenyzést szeretne Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

„Senki nem akarja, hogy ez a bajnokság a sportfelügyelők előtt vagy a kavicságyban érjen véget – jelentette ki. – Azt szeretnénk, hogy ez a két óriási pilóta, akik idén gyakran vívtak kerék a kerék elleni csatát, a mostani hétvégén ismét megtegyék ezt. Ez az, amit a csapat és Max is akar. Kell a következetesség, szóval értem, hogy Toto és Lewis a kevesebb győzelem tudatában miért erőlteti ezt, de senki nem úgy megy neki a futamnak, hogy balesettel zárul. Voltak erről spekulációk, de mi arra összpontosítunk, hogy a pályán próbáljuk ezt megnyerni, és a kockás zászlónál ezt meg is tegyük.”