Vágólapra másolva!
Sergio Pérez segítsége nélkül is megverte volna Max Verstappen Lewis Hamiltont az Abu-dzabi Nagydíj időmérőjén a Red Bull szerint, amely ezzel együtt nem számított rá, hogy elkaphatják a Mercedeseket. Christian Horner csapatfőnök a versenyre előretekintve elmondta, csak magukkal szabad foglalkozniuk.

A Red Bullnál sem számítottak arra, hogy Max Verstappen képes lesz megszerezni a pole pozíciót az Abu-dzabi Nagydíjra a pénteken, illetve a szombati harmadik szabadedzésen és az időmérő elején is gyorsabb Mercedesek ellen. Christian Horner csapatfőnök úgy vélte, ez a mostani volt a holland pilóta egyik legjobb időmérős köre az idén, és szerinte a Sergio Pérez által biztosított szélárnyék nélkül is összejött volna neki az első rajthely.

Verstappen és Hamilton ökölpacsija az időmérő után Forrás: AFP/Kamran Jebreili

„Egyáltalán nem számítottunk ilyen különbségre. Beszéltünk ma reggel a szélárnyékról, majd csökkentettük a leszorítóerőt, mert csak így érhettünk fel ezekhez a srácokhoz az egyenesekben – utalt a két Mercedesre Horner a Sky Sportsnak. – Be kell ismernem, a Q1 után azt gondoltam, nem tudunk olyan időket autózni, amilyeneket Lewis. Aztán a Q2-ben elkezdett az irányunkba billeni a mérleg. Az elfékezés nem volt ideális és arra kényszerített minket, hogy a lágy gumikra váltsunk. Mindkét Q3-as kör kivételes volt, és természetesen tökéletes csapatmunka volt, hogy Checo mindkét egyenesben szélárnyékot adott a csapattársának."

Horner szavaiból kiderült, hogy a pole-t közel 4 tizeddel megszerző Verstappen legfeljebb 1-2 tizedet nyert Péreznek köszönhetően, illetve megtudhattuk, hogy a második körében azért vette el a gázt, mert a csapat szólt neki,

vélhetően azért, hogy ne kövessen el hasonló hibát, mint Szaúd-Arábiában.

Nem mellesleg utóbbi körben a második szektorban szélárnyék nélkül is gyorsabb volt, mint a végül pole-t érő körében. „Szerintem idén ez volt Max egyik legjobb köre. Még a második körében, amelyikben szóltunk neki, hogy vegyen vissza, is hozta az előző idejét. A szélányék valószínűleg 1-2 tizedet jelentett, de nem fél másodpercet.

– utalt arra a csapatfőnök, hogy jelentősen csökkentettek a leszorítóerőn péntekhez képest.

Verstappen szélárnyék nélkül is hihetetlenül gyors volt a Q3-ban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Verstappen a hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, hogy „nagyon jó volt az első kör, a másodikban viszont nagyon jól gyorsítottam ki a hetes kanyarból, úgyhogy nem is veszítettem időt abban az egyenesben, de jó ki szélárnyék volt az első menetben."

Eredetileg sem vetették el a lágy gumikon rajtolást

Christian Horner elárulta, hogy a ma reggeli megbeszélés után 50-50% esélyt adtak a lágy és a közepes gumin rajtolásnak is, tehát nem csak Verstappen Q2-es elfékezése miatt váltottak a lágy Pirellikre, noha a döntést az alapozta meg.

A csapatfőnök úgy fogalmazott, „nem vagyok túl bosszús azért, mert a lágyakon rajtolunk", és Verstappen is elmondta, hogy amellett, hogy a rajtnál ez jól jöhet neki Hamilton ellen, pénteken is jól ment ezen a keveréken. „Tegnap a hosszú etapok során a lágyakon is jól éreztem magam, úgyhogy annyira nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy a lágyakra koncentráljunk" – utalt a pénteki második szabadedzésre.

Erre kell koncentrálnunk – tekintett előre a futamra Horner. – [Hamilton] olyanokkal van körülvéve, akik lágy gumin rajtolnak, az első néhány körben meg kell majd küzdenie ezzel. Mi a tiszta oldalról rajtolunk, a rajtnál a jobb gumin leszünk. A saját versenyünkre és saját magunkra kell koncentrálnunk és nem szabad azon aggódnunk, hogy ők mit csinálnak. Ma is ezt tettük. Meglepett, hogy nem vágtak vissza az utolsó körben. Max teljes mértékben megérdemelte ezt. Elképesztő nyomás alatt teljesít és egész évben ezt tette. Minden elismerés megilleti."

Sergio Pérez igazi csapatjátékosként viselkedett Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A Hamilton körül a lágy gumin rajtolók között ott lesz a végül a negyedik rajtkockát megszerző Pérez is, aki reméli, holnap is tud majd segíteni Verstappennek. „Azt gondoltuk, hogy ma esélyünk sincs a Mercedes ellen. Nagyszerű csapatmunka volt, tökéletesen működött. Talán ha újra megpróbálnánk, már rosszul sülne el.

– beszélt a szélárnyékról és a versenyről a mexikói. – Jó lett volna, ha összejön a harmadik hely, szerintem az utolsó kanyarban buktam el, de a csapat szempontjából ez így is nagyszerű eredmény."