Társoldalunk:

Hamilton: Legalább látni fogom, hogy hol van Verstappen

2021.12.11. 15:59

Az Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjén pole pozíciót szerző Max Verstappen elárulta, sikerült fejlődniük a kvalifikációra. Lewis Hamilton szerint ezúttal nem volt képes felnőni a holland pilóta köréhez. Utóbbi nem aggódik a gumikeverékek közötti különbség miatt.

A szabadedzések alapján meglepetést hozott az Abu-dzabi Nagydíj időmérője, hiszen Max Verstappen magabiztos előnnyel szerezte meg a pole pozíciót. A 2. helyről Lewis Hamilton rajtolhat, vagyis a két bajnokaspiráns kisajátította az első sort. 

Meglepetésre Verstappené lett a pole pozíció - GalériaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második gyakorlás alapján úgy nézett ki, hogy egy körön a Mercedes a gyorsabb, és ezt a harmadik tréning sem cáfolta meg. Ráadásul a Red Bullnak gondjai adódtak a hátsó szárnnyal, de Verstappen szerint így is sikerült fejlődniük.

Nyilván csodálatos érzés – kezdte a holland pilóta a leintés utáni interjúját. – Az időmérőre egyértelműen sikerült javítanunk az autón, mert a hétvégén eddig nem mindig voltunk a megfelelő szinten, szóval hihetetlenül boldog vagyok. Persze ezt akartuk, de soha nem könnyű [elérni], főleg az utolsó néhány versenyen mutatott formájukat látva. Várom a holnapot, mert az lesz a legfontosabb.”

Verstappen azonban taktikai szempontból lépéshátrányba került: a Q2-ben csúnyán elfékezte a közepes gumikat, majd a lágyakon jött vissza, amelyeken javított, így azokon fog rajtolni. A bajnokság éllovasa azonban nem aggódik emiatt.

Mindkét keveréken jól éreztem magam – szögezte le. – Most, este nyilván valamivel hűvösebb van, ami megkönnyíti a helyzetet a lágy abroncsokon, de meglátjuk. Természetesen fontos a jó rajt, onnantól kezdve pedig igyekszünk a saját versenyünket futni, és megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, aztán kiderül, hogy hol fogunk végezni.”

Kívülről szemlélve azt lehetne gondolni, hogy mindkét versenyzőn hatalmas a nyomás, hiszen a lehető legszorosabb az állás az utolsó futam előtt. Verstappen azonban tagadta, hogy túlságosan stresszelné magát. 

Hamilton méltatta ellenfelét, akinek körét nem volt esélye felülmúlniForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nagyon nyugodtan készültem a kvalifikációra, tisztában voltam vele, hogy a legjobb tudásom szerint fogok teljesíteni – fogalmazott. – Azzal is tisztában voltam, hogy a csapat a lehető legjobb autót biztosítja nekem. Egész évben ezt tettük, ma pedig kifejezetten jól működött.”

Hamilton az üdvrivalgás mellé némi füttyszót is kapott a szurkolóktól, feltehetőleg a hollandoktól, ennek ellenére a brit pilóta méltatta a közönséget. Hasonlóan tett Verstappennel is, akit a Q3-ban még csak megközelíteni sem tudott igazán.

Max ma remek kört rakott össze, mi pedig nem tudtunk versenyezni ezzel az idővel – nyilatkozta. – A szabadedzések során is erősnek tűnt, [utána pedig] egyszerűen képtelenek voltunk válaszolni arra a körre, fantasztikus volt. Az első körben elbuktam némi időt az ötös kanyarban, az utolsó viszont tiszta volt, csupán nem tudtam annál gyorsabban menni. Talán a kivezető körön nem készítettem fel eléggé az abroncsokat, mindenesetre nem tudtam felülmúlni az ő idejét. Teljesen megérdemelte a pole-t.”

Hamilton ugyan kikapott Verstappentől, de nem keseredett el. Kiemelte, hogy övé a gumielőny, de egyéb pozitívumot is talált az eredményben.Így is az első sorban vagyok, és ott van a gumik közötti különbség. Jó, hogy látom, hol van.”

Némi meglepetésre nem Valtteri Bottas vagy Sergio Pérez, hanem Lando Norris végzett a 3. helyen. A McLaren versenyzője látszólag messze volt Verstappen idejétől, de elárulta, a holland versenyző körét akarta felülmúlni.

Néhány területen fejlődtem, de pár hibát is elkövettem – mondta a brit pilóta. – A pole pozícióért hajtottam, de nem igazán jött be, kissé lemaradtam. Jó kör volt, a Q3 némileg meglepett.” 

Norris nem akar belefolyni a bajnoki küzdelembeForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Norris bizonyos szempontból nehéz helyzetben van, mert ha véletlenül ütközik valamelyik bajnokesélyessel, és ez dönti el a vb-t, az az egész további karrierjére ráéghet. Éppen ezért megfontoltan fog versenyezni, de ha lát esélyt, akkor azt igyekszik kihasználni. „Kissé ideges vagyok, mert ott akarok maradni, ahol vagyok, és látni szeretném, ahogyan [a csata] kibontakozik – magyarázta. – Nem akarok túlságosan belefolyni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK