Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Akárki lesz a világbajnok, gratulálni fogunk egymásnak

2021.12.10. 13:02

Christian Horner elárulta, Max Verstappen kora ellenére rendkívül jól kezelte az idei szezonnal járó kihívásokat, és nélküle nem harcolhatnának a világbajnokságért. A Red Bull csapatfőnöke leszögezte, bármi is lesz a végeredmény vasárnap, kezet fog rázni a Mercedest irányító kollégájával, Toto Wolff-fal.

Már csak egyetlen futam van hátra az idei F1-es világbajnokságból, és a hajrá nem is lehetne izgalmasabb. Max Verstappen és Lewis Hamilton ugyanannyi ponttal vág neki az Abu-dzabi Nagydíjnak, vagyis szinte biztosan az lesz a világbajnok, aki hamarabb célba ér, már amennyiben ez mindkettejüknek összejön. 

Már csak az Abu-dzabi Nagydíj van hátra az idei szezonból - GalériaForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

A holland pilóta először harcolhat a végső győzelemért, ráadásul egy rendkívül tapasztalt ellenféllel kell felvennie a versenyt. A Red Bull versenyzője ráadásul az elmúlt hetekben számtalan kritikát kapott manőverei miatt, ám Christian Horner szerint rendkívül jól kezelte ezeket a szituációkat.

Maxot az teszi nagyszerűvé, ahogyan vezet: szívből, agresszívan és elszántan – nyilatkozta a bikások csapatfőnöke a Sky Sportsnak. –Ez az, aminek köszönhetően ugyanannyi pontja van, mint a statisztikailag valaha élt legnagyobb pilótának. Maxot rengetegszer vizsgálták, és hatalmas nyomás nehezedett rá. Csupán egy 24 éves fiatalember, mégis hatalmas stressztűrő képességről tett tanúbizonyságot azzal, ahogyan a nyomást és a kritikákat kezelte. Elképesztően büszke vagyok erre, illetve az idei viselkedésére. Nélküle nem lennénk ebben a helyzetben, hogy ezen a hétvégén a bajnokságért harcolhatunk.”

Az idény során Verstappen többször is rosszul jött ki bizonyos versenyszituációkból, nem ritkán azért, mert a sportfelügyelők ellene ítéltek. Az érintett szerint így volt ez Szaúd-Arábiában is, ahol két büntetést is begyűjtött, de Horner szerint ez ellen nincs mit tenni.

Keményen bántak vele? – tette fel a költői kérdést. – Reflektorfényben van, és az idei döntések közül néhányat keménynek érzett. Azonban ez van, ezt el kell fogadnunk, és a lehető legjobban el kell végeznünk a munkát a pályán.”

A Red Bull és a Mercedes között nemcsak a pályán, hanem azon kívül is zajlott a háborúskodás, a két csapatfőnök, Horner és Toto Wolff többször is összecsapott egymással a médián keresztül. Mindezek ellenére a brit szakember biztos benne, hogy a végeredménytől függetlenül sportszerűen gratulálni fognak egymásnak. 

Wolff és Horner a futam után is kezet fognak rázniForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Teljes mértékben, ezzel nincs problémám – válaszolta arra a kérdésre, hogy kezet fognak-e a leintés után. – Mindkét csapat kimagasló munkát végzett, és feszegették a határokat. Lehet, hogy másfajta emberek vagyunk, de mindketten a versengő típusba tartozunk. Tisztelem a Mercedest és Totót, de ez nem jelenti azt, hogy kedvelem is. Akárki is lesz a bajnokság győztese, legyen szó az egyéniről vagy a konstruktőriről, hosszú és kemény szezonunk volt, szóval megérdemli.”

Ami a mostani futamot illeti, Horner nem lát okot arra, hogy ne legyen szoros a két éllovas közötti küzdelem, hiszen egész évben ez volt a helyzet. A 48 éves szakember elismeri, hogy a közelmúlt ellenfelüknek kedvez, de nekik is van mive kapaszkodniuk. „Jó formában vannak, gyors az autójuk, nekünk viszont ott van Max Verstappen és nagyszerű csapattal rendelkezünk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK