Vágólapra másolva!
A világbajnoki címért küzdő Max Verstappen úgy érzi, a többi versenyzőnél mostohábban bánnak vele a sportfelügyelők. A szaúdi verseny miatt több büntetést is kapott, ezekkel nem ért egyet.

Feszültségekkel telve készülnek a világbajnoki címre hajtó versenyzők az idei utolsó F1-es nagydíjra, a pontegyenlőséggel, de több futamgyőzelme révén vezető Max Verstappen kifogásolja, hogy büntetéseket kapott a szaúdi versenyen, ellenfele, Lewis Hamilton viszont őrültnek titulálta őt a küzdelem hevében. A holland pilóta úgy véli, ő csak olyan dolgokat tesz a pályán, amiket mások is.

Verstappen megérkezett Abu-Dzabiba Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Két másik srác is csinált olyan dolgokat, amiket én is megtettem védekezés közben, róluk szó sem esik, büntetést sem kaptak, úgyhogy nem értem ezt, mert azt gondoltam, hogy én csak keményen versenyzek. Az én szememben az én tetteim nem érdemelnek büntetést, és a másik két versenyző nem is kapott, én meg persze igen.”

Verstappen kijelentette, szerinte „a szabályok nyilvánvalóan nem vonatkoznak mindenkire”, és hozzátette, ő csak azt kéri, hogy mindenki sportszerű elbánást kapjon, de „jelenleg nyilvánvalóan nem ez a helyzet.” Hozzátette, nem hiszi, hogy vétett volna a szabályok ellen, és nem is akar változtatni a stílusán. „Szerintem mindenkinek hagyni kellene, hogy így versenyezzen” – mondta.

A Red Bull versenyzője kifogásolta, hogy megbüntették, amikor kiszélesítette a pályát és azt is, hogy Hamilton hasonló esetét nem vizsgálták, úgy vélte, mindkét esetben ugyanúgy kellett volna eljárni, mert „mindketten elhagytuk a pályát. Túlmentünk a fehér vonalon az 1-es kanyarban, aztán valahogy megállapították, hogy az én hibám volt, amivel nem értek egyet.”

A holland pilóta a mezőnyből és azon kívül is több kritikát kapott

a szaúdi versenyzése láttán, az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve például „bérgokartosnak” nevezte a stílust, ahogy a Red Bull versenyzője közlekedett, őt azonban ez nem érintette meg.

Verstappen és Hamilton keményen csatázott Forrás: Daimler AG/LAT Images

„Kritika mindig is lesz – felelt a sajtóbeszélgetésen – Viszont, az én szemszögemből az a sportszerűtlenség, hogy engem másként kezelnek, mint a többi versenyzőt. Nyilvánvaló, hogy mások megúsznak dolgokat, én pedig nem. Ez itt a probléma.”

Ismét kifogásolta a brazíliai büntetést

Verstappent a Sky Sports is megkérdezte a sajtóbeszélgetésen tett kijelentéseivel kapcsolatban, kitartott amellett, hogy szerinte a sportfelügyelők másként bánnak vele, mint a többi versenyzővel. „Nyilvánvalóan – felelte. – Az biztos, hogy más elbánásban részesülök, mint néhány más versenyző. Megbüntetnek olyanért, amit mások is csinálnak. Nem tudom, hogy ez miért van.”

„Pedig még egy szép nagy pénzbüntetést is befizettem nekik, amit elkölthettek egy kellemes vacsorára és borokra, de ez nyilvánvalóan nem segített!” – utalt ironikusan arra, hogy Brazíliában 50 ezer eurós pénzbüntetést kapott azért, mert megfogta Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyát.