Társoldalunk:
Hírlevél

Figyelmeztették Hamiltont és Verstappent, ütközésért kizárás járhat

2021.12.09. 16:31

Pontlevonás járhat baleset okozásáért, figyelmeztette a versenyzőket Michael Masi az F1 versenyigazgatója a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt. Az üzenet elsősorban Max Verstappennek szól, de Lewis Hamilton is elmondta a véleményét.

Sokan tartanak attól, hogy egy újabb baleset dönti majd el az idei F1-es világbajnoki cím sorsát Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Amennyiben mindkét pilóta kiesik, Verstappen pontegyenlőséggel, de több győzelemmel az élen marad, de Michael Masi, az F1 versenyigazgatója figyelmeztetett, pontlevonás vagy kizárás is járhat baleset okozásáért.

Verstappen és Hamilton küzdelme az utolsó futamon is tartForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Masi a versenyhétvége előtt szokásosan megjelenő versenyigazgatói utasításban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Sportkódex tiltja a sportszerűtlen versenyzést és léteznek eszközök az eljárásra akkor is, ha mindkét érintett feladja a versenyt, de Verstappent hidegen hagyta a figyelmeztetés.  
Versenyzőként az ember nem gondol ilyesmire, hanem csapatként a lehető legjobban akar szerepelni, és persze meg akarja nyerni a versenyt.”

„Természetesen a média elkezdi emlegetni ezeket a dolgokat, de nekem nincs igazán hozzáfűzni valóm. Megérkeztem és próbálok a lehető legjobban szerepelni, a legjobban felkészülni és persze győzni” – összegzett a holland versenyző, aki idén már több büntetést is kapott, és általában őt tartja a közvélemény agresszívabb versenyzőnek.

Hamiltonnak is figyelnie kell, elsősorban az edzéseken, amennyiben megrovást kap, automatikusan 10 hellyel hátrasorolják őt a rajtrácson. Ettől függetlenül a versenyigazgatói utasítás nem foglalkoztatta. „Nem tudom befolyásolni ezeket a dolgokat, csak azt tudom irányítani, hogy miként készülök fel és hogyan viselkedek.”
A Mercedes pilótája hozzátette, mivel korábban már volt példa arra, hogy szándékos ütközés döntötte el a vb-cím sorsát, a lépést elővigyázatosságként értékeli a sportfelügyelők részéről.

„Szerintem rendben van, hogy ezt megtették. Remélhetőleg nem kell majd használni, és nagyszerű versenyünk lesz. Nincs igazán véleményem erről. Azért vagyok itt, hogy elvégezzem a munkámat, nem keresem a lehetőséget, hogy találkozzak a sportfelügyelőkkel.”

Verstappen az első világbajnoki címére hajtForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Antonin Vincent

Verstappen sem kifogásolta, hogy ezúttal a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítottak a szabályismertetésre: „Benne van a Sportkódexben, úgyhogy szerintem senkit sem kell erre emlékeztetni. Belerakhatják [a versenyigazgatói utasításba] minden egyes versenyhétvége előtt. Nincs benne semmi, ami újonnan került bele erre a hétvégére.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK