Figyelmeztették Hamiltont és Verstappent, ütközésért kizárás járhat

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 battle for track position at the restart during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Pontlevonás járhat baleset okozásáért, figyelmeztette a versenyzőket Michael Masi az F1 versenyigazgatója a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt. Az üzenet elsősorban Max Verstappennek szól, de Lewis Hamilton is elmondta a véleményét.

Sokan tartanak attól, hogy egy újabb baleset dönti majd el az idei F1-es világbajnoki cím sorsát Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Amennyiben mindkét pilóta kiesik, Verstappen pontegyenlőséggel, de több győzelemmel az élen marad, de Michael Masi, az F1 versenyigazgatója figyelmeztetett, pontlevonás vagy kizárás is járhat baleset okozásáért.

Verstappen és Hamilton küzdelme az utolsó futamon is tart Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Masi a versenyhétvége előtt szokásosan megjelenő versenyigazgatói utasításban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Sportkódex tiltja a sportszerűtlen versenyzést és léteznek eszközök az eljárásra akkor is, ha mindkét érintett feladja a versenyt, de Verstappent hidegen hagyta a figyelmeztetés.

„Természetesen a média elkezdi emlegetni ezeket a dolgokat, de nekem nincs igazán hozzáfűzni valóm. Megérkeztem és próbálok a lehető legjobban szerepelni, a legjobban felkészülni és persze győzni” – összegzett a holland versenyző, aki idén már több büntetést is kapott, és általában őt tartja a közvélemény agresszívabb versenyzőnek.

Hamiltonnak is figyelnie kell, elsősorban az edzéseken, amennyiben megrovást kap, automatikusan 10 hellyel hátrasorolják őt a rajtrácson. Ettől függetlenül a versenyigazgatói utasítás nem foglalkoztatta. „Nem tudom befolyásolni ezeket a dolgokat, csak azt tudom irányítani, hogy miként készülök fel és hogyan viselkedek.”

A Mercedes pilótája hozzátette, mivel korábban már volt példa arra, hogy szándékos ütközés döntötte el a vb-cím sorsát, a lépést elővigyázatosságként értékeli a sportfelügyelők részéről.

„Szerintem rendben van, hogy ezt megtették. Remélhetőleg nem kell majd használni, és nagyszerű versenyünk lesz. Nincs igazán véleményem erről. Azért vagyok itt, hogy elvégezzem a munkámat, nem keresem a lehetőséget, hogy találkozzak a sportfelügyelőkkel.”

Verstappen az első világbajnoki címére hajt Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Antonin Vincent

Verstappen sem kifogásolta, hogy ezúttal a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítottak a szabályismertetésre: „Benne van a Sportkódexben, úgyhogy szerintem senkit sem kell erre emlékeztetni. Belerakhatják [a versenyigazgatói utasításba] minden egyes versenyhétvége előtt. Nincs benne semmi, ami újonnan került bele erre a hétvégére.”