Az FIA éléről leköszönő Jean Todt visszatérhet a Ferrarihoz

Jean Todt
Jean Todt president of FIA, portrait during the FIA Motorsport Games at Autodromo Vallelunga Piero Taruffi, on 3rd of November of 2019, Italy. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Visszatérhet a Ferrarihoz a Scuderia korábbi legendás csapatfőnöke, Jean Todt. A francia szakember a jövő héten leköszön az FIA elnöki posztjáról, de a Ferrarinál számítanának a tapasztalatára.

A jövő héten lezárul Jean Todt pályafutása az FIA elnöki posztján, de lehetséges, hogy az autósportokban kiemelkedően fényes karriert befutó szakember visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, a Ferrarihoz. Todt 1993 és 2008 között hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet nyert a Ferrari csapatfőnökeként, átmenetileg az autógyártó vezérigazgatója is volt.

Jean Todt, az FIA leköszönő elnöke Forrás: NurPhoto via Getty Images

A Ferrari után Todt a sportdiplomácia felé fordult, 2009 októberében megválasztották az FIA elnökének, de harmadik ciklusa után nem folytatja a munkáját. Noha februárban lesz 76 éves, a Corriere della Sera értesülése szerint lehetséges, hogy visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, és a Ferrari tanácsadója lesz.

A lap úgy tudja, hogy a Ferrari elnöke, John Elkann és Todt az idei Le Mans-i 24 órás versenyen beszélt először arról, hogy a francia szakember visszatérhet a vállalathoz, Todt kezdeményezésére.

Azóta több egyeztetés is történt, Todt egyfajta „szupertanácsadó” lehetne, hasonló szerepkörben, amit Niki Lauda is betöltött a Mercedesnél. A megbízatás célja az lenne, hogy erősítse a Ferrari sportpolitikai súlyát, és e téren levegye a terhet Mattia Binotto csapatfőnök válláról. Erre kétségkívül szükség lenne, mert a Ferrari az elmúlt évek során jelentősen veszített az érdekérvényesítő képességéből.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Elkann jóváhagyja-e az ötletet, de a sportlap szerint az üzletembert érdekli a felvetés. Todt számára ez egyfajta hazatérés is lenne, ráadásul fia, Nicolas menedzseli Charles Leclerc-t, így a francia veterán érdekérvényesítő képessége és tapasztalata több szempontból is hasznos lehetne, ráadásul

egykori beosztottja, Stefano Domenicali jelenleg az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media elnök-vezérigazgatója.

Todtot a múlt hétvégén, Szaúd-Arábiában elbúcsúztatta az F1-es paddock, Domenicalival, a Red Bullt irányító Christian Hornerrel és a Mercedes csapatfőnökével, Toto Wolff-fal is készített közös képet, Binotto viszont nem szerepelt a fotón. Elnöki megbízatása során a versenysport helyett a biztonsági fejlesztéseket helyezte az előtérbe a pályán és a közutakon egyaránt.

Todt sikert sikerre halmozott, a képen a 2001-es Magyar Nagydíj és mindkét világbajnoki cím megnyerése után látható Forrás: Ferrari

Posztjára két jelölt van, az Egyesült Arab Emirátusokból származó Mohammed Bin Szulajm és a brit Graham Stoker, az arab induló alelnök-jelöltje Bernie Ecclestone felesége, Fabiana Ecclestone, Stoker pedig Todt mellett eddig is alelnök volt.