Társoldalunk:

Pérez aggódik, szerinte túl veszélyes lett a szaúdi F1-es pálya

2021.12.05. 16:06

Sergio Pérez reméli, hogy megússzák nagy baleset nélkül az első Szaúd-arábiai Nagydíjat. A mexikói pilóta úgy érzi, szükségtelenül nagy kockázat rejlik az ultragyors utcai pályában, a verseny után ezért le kell ülniük beszélni az F1-gyel arról, hogy ez-e a jó irány.

Carlos Sainz és Pierre Gasly már az első Szaúd-arábiai Nagydíj versenyhétvégéje előtt kifejezte aggodalmát a versenynaptár leggyorsabb utcai pályája miatt, és rávilágított, hogy a dzsiddai aszfaltcsík karakteréből adódóan előfordulhatnak rajta hatalmas balesetek. Két napnyi körözés után most Sergio Pérez közölte, hogy szerinte feleslegesen alkották meg ilyen veszélyesre a Lewis Hamilton pole pozíciót érő körében 253,9 km/h-s átlagtempót hozó pályát (összehasonlításképp Hamilton tavalyi monzai körrekordja során 264,3 km/h-s átlaggal száguldott).

Hamilton pole-körét nézve is érzékelhető a félelmetes tempó

A Red Bull mexikói pilótája elsősorban a beláthatatlan kanyarokat és a nagy tempót emelte ki, mint veszélyforrást. Az elmúlt két nap során ezek miatt több olyan szituációt is láthattunk, amelyben nem sokon múlt az ütközés. „Ez egy nagyon-nagyon szép pálya, ugyanakkor nagyon-nagyon veszélyes is. Sok az egyenes, de azokban is kanyarok vannak, beláthatatlan kanyarok. Remélem, semmi sem fog történni holnap. Úgy érzem, hogy ok nélkül ennyire veszélyes a pálya" – aggodalmaskodott Pérez.

„Amikor az ember megnéz egy-két fedélzeti kamerás felvételt, eléggé félelmetesnek tűnik. Igazán remélem, hogy nagy baleset nélkül teljesítjük a versenyt. Úgy érzem, a pálya ok nélkül rejt magában egy kicsit túl nagy kockázatot. Ezek mellett a sebességek mellett, megnézve az autók közötti tempókülönbséget, ez kissé szükségtelen."

Eddig Leclerc volt az egyedüli, aki nagyot bukott az új pályánForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Pérez szerint éppen ezért az első Szaúd-arábiai Nagydíj után az F1-gyel közösen beszélniük kell arról, hogy nem feszegeti-e túlságosan a határokat a dzsiddai pálya, szembemenve a sportág minél nagyobb biztonságra tett törekvéseivel. Nem felejthetjük el, hogy a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie. Beszéltem néhány pilótával és mindannyian így gondoljuk. Mi ülünk az autóban. Ha valami balul sül el, akkor abból nagy baleset lesz. Persze kellenek a karakteres pályák, de erről beszélnünk kell a verseny után. Ne értsenek félre, a pálya fantasztikus. Igazán jó és klassz vezetni rajta. Csak úgy érzem, hogy nagyon kockázatos. Ha valakinek valami félresiklik, akkor nagyon félresiklik" – utalt Pérez arra, hogy a nagy tempó miatt itt nincsenek kis balesetek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK