Társoldalunk:
Hírlevél

Hiába Hamilton jó formája, Wolff még mindig Verstappent tartja esélyesnek

2021.12.04. 12:58

Toto Wolff elárulta, a Mexikói Nagydíj után nem voltak túl optimisták a Mercedesnél, ahhoz képest mostanra sokkal biztatóbbá vált a helyzet számukra. A címvédő istálló csapatfőnöke ezzel együtt továbbra is a Max Verstappent tartja esélyesebbnek a végső győzelemre Lewis Hamiltonnal szemben.

Érdekesen alakul az idei világbajnoki harc végjátéka, hiszen ugyan Max Verstappen vezeti a tabellát, korántsem jelenthető ki egyértelműen, hogy ő az esélyesebb Lewis Hamilton ellenében. Utóbbi ugyanis remek formában vezet, és mivel az autó is jól muzsikált alatta, Brazíliában és Katarban is ellentmondást nem tűrő győzelmet aratott. 

Az előző két futamot Hamilton nyerte, de a pontelőny még mindig Verstappennél vanForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Ezzel 8 pontra csökkentette a hátrányát ellenfelével szemben, és visszahozta a reményt, ami a Mexikói Nagydíj után elúszni látszott. Akkor ugyanis Verstappen nyert simán, a Red Bull pedig sokkal gyorsabb volt a Mercedesnél. Toto Wolff elismerte, hogy ezt követően egyáltalán nem voltak optimisták.

Soha nem adjuk fel, de Mexikó után a puszta valószínűségszámítás alapján borúsak voltak a kilátások – idézi a Racefans a Mercedes csapatfőnökét. –Most sokkal jobbak, a saját kezünkben van [a sorsunk], ami rendkívül izgalmas és szórakoztató. Nyilván a nyomással együtt, ami ezzel jár.”

Bár sokak szerint a ponthátrány ellenére mostanra kijelenthető, hogy Hamilton a bajnoki cím esélyese, Wolff másként látja a szituációt. „Pénzügyi területről jövök, tehát mindig a valószínűségszámítás az alapja a munkámnak – fogalmazott. – Eszerint pedig nem mi vagyunk az esélyesek.”

Az osztrák üzletember pusztán azzal a ténnyel magyarázta kijelentését, hogy Verstappen eddig több pontot gyűjtött Hamiltonnál, amibe nehezen lehetne belekötni. Persze más kérdés, hogy az egyéb szempontok hogyan árnyalják a képet. Ami biztos, hogy a Mercedesnek, illetve a hétszeres világbajnoknak kevesebb hibázási lehetősége van.

Mindkét futamot meg kell nyernünk, így lehet a legegyszerűbben összefoglalni [a helyzetet] – magyarázta Wolff. – Nyolcpontos hátrányban vagyunk, így minden egyes hétvégén a legjobb formánkat kell hoznunk, ahogyan azt Brazíliában és Katarban is tettük. Csak így van esélyünk megnyerni a világbajnokságot. Szóval sok minden benne van a pakliban, de tisztán papírforma alapján az esélyek ellenünk szólnak.” 

Wolff szerint nem Hamilton az esélyesForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A 49 éves üzletember hozzátette, hiába a Mercedes jó formája, a futamgyőzelem nemcsak azon múlik, hogy kié a leggyorsabb autó, hanem a megbízhatóság is kulcsfontosságú, ez pedig rengeteg kockázatot hordoz magában. Ezzel együtt a brackley-iek már így is túlteljesítették korábbi várakozásaikat.

Összességében soha nem gondoltuk volna, hogy a szezon ezen szakaszában akár csak harcban lehetünk a világbajnokságért – szögezte le Wolff. – Két fantasztikus versenyhétvége van a hátunk mögött, és még többre van szükségünk ahhoz, hogy küzdhessünk a bajnoki címért.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK