Vágólapra másolva!
Éles bírálatok érték a Mercedes F1-es csapatát, miután bejelentették, hogy együttműködést kezdtek a Kingspan nevű vállalattal, amelynek termékeit is felhasználták a londoni Grenfell Tower épületébe, ami 2017-ben 72 ember halálát okozó tűzvész helyszíne volt.

A fenntarthatóság elősegítése érdekében együttműködést jelentett be a Mercedes az ír Kingspan nevű vállalattal, ami „vezető szerepet tölt be világszerte a nagyteljesítményű szigetelések és épületburkolatok terén.” A közös munka révén a Kingspan fenntarthatósági munkacsoportot hoz létre a Mercedesnél, így közösen csökkentenék az üzemek emisszióját.

Gene Murtagh, a Kingspan vezérigazgatója és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Forrás: Mercedes-Benz AG

A Mercedes F1-es karosszériaüzeme már most is teljes mértékben megújuló energiával üzemel, a motorgyár pedig jelentős részben támaszkodik napenergiára. A Mercedes-Benz utcai autós telephelyeinek építése során is sok esetben felhasználták a Kingspan termékeit, így a két márka együttműködése nem teljesen új keletű.

A bejelentés mégis vihart kavart, mert

a 2017-es londoni lakástűz, a Grenfell Tower túlélőit összefogó Grenfell United tiltakozni kezdett az együttműködés miatt,

miután a Kingspan termékeit is beépítették a 72 ember halálát okozó katasztrófa épületébe. A szervezet közleményben „igazán sokkolónak” nevezte, hogy a Mercedes összeáll a Kingspannel, és azt követelte, hogy a csapat azonnal szakítsa meg a kapcsolatot a vállalattal.

Az ügyben nyílt levelet írt Michael Gove lakhatásért felelős miniszter is, ő is azt kérte, hogy a Mercedesnél gondolják át a helyzetet, mert az „alááshatja az összes jótettet, amit a vállalat és a sport megvalósított.” Gove elismerte, hogy az ügy jelenleg a hatáskörén kívül esik, de szerinte „valós kérdéseket vet fel”, hogy a brit parlament hagyja-e azt, hogy a nyomozati eljárás tárgyát képező vállalatok reklámozhassák-e a termékeiket emberek milliói számára.

A Grenfell Tower 2017-ben gyulladt ki, várhatóan 2022-ben kezdik a bontását Forrás: AFP/Natalie Oxford

A felháborodásra reagálva a Kingspan közleményben kijelentette, hogy támogatják a katasztrófa okainak kivizsgálását és leszögezte, hogy nem vettek részt a Grenfell Tower burkolatának megtervezésében, a K15-ös terméküket a szigetelés körülbelül 5 százalékában használták fel a Kingspan tudta nélkül egy olyan rendszerben, ami nem felelt meg az előírásoknak.

Toto Wolff bocsánatot kért

A Grenfell United Toto Wolff csapatfőnököt is megszólította, személyes találkozóra hívták az osztrák üzletembert, aki ezt egy nyílt levélben elfogadta, egyben bocsánatot is kért a bejelentéssel okozott fájdalom miatt.

„A csapatunk nevében tisztelettel bocsánatot kérek a fájdalom miatt, amit ez a bejelentés okozott. Egyáltalán nem ez volt a szándékunk” – írta Wolff, aki „elképzelhetetlennek” nevezte a lakástüzet, aminek szerinte nem lett volna szabad megtörténnie, az ügy kivizsgálását pedig kulcsfontosságúnak tartja.

Levelében Wolff kijelentette, az együttműködés megkötése előtt részletesen utánajártak annak, hogy a Kingspan termékei milyen szerepet játszottak a lakástűzben, és megismételte a vállalat álláspontját.

A Kingspan logója a Szaúd-arábiai Nagydíjon tűnt fel a Mercedesen Forrás: Mercedes-Benz AG

„Tudom, hogy ez semmilyen formában sem változtat azon a borzasztó tragédián, amit mindannyian megszenvedtek vagy a mély, továbbra is meglévő fájdalmon, amit a közösségük érez, és kifejezném hálámat a Grenfell United felajánlásáért, hogy személyesen is találkozzunk és jobban megértsem [a helyzetet]. Gyűljünk össze, amilyen gyorsan csak lehet!”