Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel és Alonso Räikkönen ellen szövetkezett az F1 különdíjáért

2021.12.03. 13:00

Az idény végén kiosztják a legtöbb előzésért járó különdíjat, és ennek kapcsán Sebastian Vettel Fernando Alonsóval közösen eszelt ki egy tervet, amivel egymást segíthetik Kimi Räikkönennel szemben. A humorizálás mellett azonban mindketten elismerték, hogy a finn versenyzőnek kellene vezetni a ranglistát.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az idei szezonban először jutalomban részesül az a pilóta, aki a legtöbb előzést hajtja végre az idényben. A Crypto.com által szponzorált különdíjért rendkívül szoros a verseny, és a három dobogós egyaránt megszólalt a témával kapcsolatban. 

Vettel és Alonso is elviccelte a témát - GalériaForrás: AFP/Hassan Ammar

A különdíjnak persze nincsen akkora értéke, hiszen számos olyan előzés akad, amikor a hátulról érkező hatalmas gumielőnyben van, és csak a korábbi kiállásának köszönhetően került ellenfele mögé. Egy esetleges elrontott időmérőről nem is beszélve, amikor az adott pilótának nála sokkal gyengébb autókat kell maga mögé utasítania a futam elején.

Éppen ezért a pilóták leginkább elviccelték a témát, amikor a Szaúd-arábiai Nagydíj előtti sajtótájékoztatón erről kérdezték őket. A ranglistát 116 előzéssel vezető Fernando Alonso azon tanakodott a mögötte eggyel elmaradó Sebastian Vettellel, hogy miként hagyják le a szintén 115-tel rendelkező Kimi Räikkönent.

Tudnunk kell, hogy mi lesz [a jutalom], aztán fele-fele arányban megegyezhetünk” – kezdte a spanyol versenyző, mire az Aston Martin pilótája konkrét javaslatot tett. „Ezt ki is játszhatjuk azzal, hogy oda-vissza előzgetjük egymást, és még húszat hozzáteszünk [az eddigiekhez].” Egykori riválisa egyetértett vele. „Muszáj lesz, hogy Kimit távol tartsuk magunktól.”

Mindezt persze egy pillanatig sem vették komolyan, sőt, valójában mindketten azt gondolják, hogy Räikkönennek kellene vezetnie a ranglistát. 2007 világbajnoka ugyanis két versennyel kevesebbet teljesített a többieknél, miután koronavírus-fertőzése miatt a Holland és az Olasz Nagydíjon sem volt ott.Kimi két futamot is kihagyott a COVID miatt. Neki kéne elsőnek lennie, remélem, hogy Abu-Dzabiban, az utolsó versenyén első lesz” – mondta Alonso, Vettel pedig osztotta a véleményét.

A témával kapcsolatban természetesen az Alfa Romeo versenyzőjét is megkérdezték, aki szintén elviccelte a választ. „Talán nekem kéne utolsóként indulnom. Az számít, ha valakit elengedek és aztán visszaelőzöm?” 

Räikkönen felvetette, hogy maga elé engedi ellenfeleitForrás: AFP/Karim Jaafar

A különdíj megszerzésére egyébként nem csak nekik van reális esélyük, hiszen Lance Stroll és Sergio Pérez csupán hárommal marad el a Vettel-Räikköenen párostól. Carlos Sainznak már nagyobb a hátránya, a Ferrari pilótája 104-nél tart, mögötte pedig előző csapata, a McLaren pilótái, Daniel Ricciardo (103) és Lando Norris (98) egészítik ki az első nyolcat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK